Tips Portugal

Av Kboggio
19 apr. 2013 19:37
Visningar: 11856
Hej, jag ska till Portugal, Algarve kusten (Albufeira) v. 29. Vi kommer att åka runt till olika ställen med hyrbil osv. Det kommer att finnas med en 5 åring. Finns det något som vi inte får missa? Helst barnvänligt. Någon som har rekommendationer om mat? Om något speciellt hantverk Portugiserna är bra på? Jag har sett att man kan ta Jeep turer till mindre byar med guide och så får man se hur de gör diverse hantverk och hur de lever lite mer lantligt. Har hört om folk som badat med delfiner och surfat. Är det någon som gjort något av det här eller har andra tips? Hur är snorklingen? :)
19 apr. 2013 20:54
Hej!
Bra val att ta hyrbil! Det är supersmidigt att ta sig runt.

Jag har inga speciella tips om matställen utan hänvisar till TripAdvisor för att hitta de bästa ställena.

Hantverk vet jag inte heller mycket om, men utanför Sagres finns ett hus som är klätt med keramik - det kanske skulle vara något; keramik.
http://www.reseguiden.se/forum/bilder/keramikshop-sagres-portugal-245646

Ja eftersom vågorna kan vara rätt höga åtminstone på västkusten så är det mycket surfing. Det finns uthyrare. har ingen egen erfarenhet dock.

Det finns ett par likadana trådar så jag klistrar in mina tidigare svar:

Sagres längst bort i sydvästra hörnet är ju ett måste! Det är "de där klipporna" som ofta syns på bild från Algarve.

Några av de små öarna utanför Faro o Olhao tycker jag också ni skall besöka. Vi åkte med en privat båttur som kostade 30€ per pers men jag såg att det även gick färjor dit som säkert är billigare. (Jag har bilder i mitt album från 2009)
http://www.reseguiden.se/forum/bilder/on-culatra-olhao-portugal-245681
http://www.reseguiden.se/forum/bilder/huvudgatan-pa-ilha-culatra-olhao-portugal-245683
http://www.reseguiden.se/forum/bilder/fisherman-s-hut-olhao-portugal-245686
http://www.reseguiden.se/forum/bilder/hamnen-pa-ilha-armona-olhao-portugal-245688

Praia da Rocha (praia betyder strand - så det är bara att hålla utkik efter skyltar med ordet) är en strand vi hittills missat men den verkar fin:
http://www.portugalvirtual.pt/_tourism/algarve/portimao/prai..

Annars tycker jag att alla stränder är rätt lika - lagom med folk, skön sand och rätt så mycket vågor - tyvärr är havet inte jättevarmt (det är ju Atlanten). Om det är varmt eller inte beror tydligen på varifrån det blåser (Marocko = varmt). Vi badade endast från öarna och i laguner. Jag tror det är varmare i juli och augusti.

Det finns ett slott (en ruin) i Silves som jag inte tycker är nånting att lägga varken tid eller pengar på.

Titta gärna i mina album för inspirration :)
http://www.reseguiden.se/forum/resor/vilamoura-portugal-2008-1642
http://www.reseguiden.se/forum/resor/portugal-2009-2732

Ha en bra semester!
20 apr. 2013 12:36
Hej! Kul att ni ska åka till Portugal. Har precis skrivit en hel del om Portugal på Flashbacks reseforum och har klippt in det jag skrev om algarvekusten här nedan. Det är inte ett direkt svar på dina frågor men kanske kan det vara till någon nytta. Att du hyrt bil tycker jag är bra, då har du stor frihet att röra på dig och upptäcka nya ställen varje dag om du vill. Nu till dina frågor:

Barnvänliga saker att göra förutom stranden är sandslottsutställningen utanför Pêra, i närheten av Albufeira - escultura de areia. Kan vara lite kul. Mellan Pêra och Guia, ännu närmare Albufeira, finns Zoomarine Algarve där du har dina delfiner och en massa annat splash. Utanför Quarteira finns Aquaworld med vattenrutschkanor men det tror jag är mer för äldre barn.

Praia Galé en bit västerut längs kusten är en trevlig strand och Praia Trés Irmaos, också kallad prainha, är underbar, med höga klippor runt och små krypin i klipporna. Perfekt med barn. Vattnet är hyffsat varmt i Algarve och rätt lugnt, det är i Sagres och längs alentejokusten man kan surfa. Men håll koll på flaggan, strömmarna kan vara förädiska. Är det rött så badar man inte! Håll koll på stränder med blå flagg, bandeira azul. Det betyder att stranden är efterskött och vattnet rent, här finns speciell koll på att stranden håller hög standard.

Äta på Algarve, det går bra det. I Guia, som jag nyss nämnde, är man kända för sina små kycklingar, franginhos de Guia. Jättegott. Restaurante Ramires i centrala Guia, som inte är mer än en liten by, är det bästa stället att äta kycklingarna på. Teodisio är nummer två. I Portimão är man kända för sina grillade sardiner som man äter vid hamnen, med kokt potatis sprinklat med olivolja. I övrigt äter man samma mat som i resten av Portugal, men här är några speciella förslag på riktigt bra restauranger på Algarve:

- Silves slott må vara tråkig men Marisqueira Rui har jättebra skaldjur och fisk.
- Marisqueira Fialho är en lite familjekrog mitt i ingenstans mellan Tavira och Olhão, fantastiskt god grillad fisk och kött. Svår att hitta, förstås. Leta efter väg EM1339 mot Pinheiro mellna Luz de Tavira och Livramento. Restaurangen ligger nere vid sumpmarkerna och det är alltid massor av folk där. Ring och boka.
- Restaurante José de Matos I och II ute på Ilha de Faro, utanför flygplatsen i Faro, är två restuaranger tvärs i mot varandra som båda ägs av samma ägare och båda är mycket bra. Fisk igen.

Många köper spets när man är i Algarve. Det anses rätt typiskt. Jag är ingen kännare, tyvärr, men jag kan fråga min fru om du vill. Snorkla gör du bäst på västra Algarve där det är lite mer bergigt. Längs sandstränderna i östra Algarve finns inte så mycket att se mer än sand. Hoppas att mina svar var till hjälp. Ha en riktigt bra semester!

ALGARVE
----------
Algarve är Portugals sydkust och populäraste semesterdestination. Vattnet i Algarve är varmare (cirka 21 grader) än i resten av fastlandets kuster och klimatet varmare året om. Portugiserna flockas själva till Algarve i augusti och på helgerna från maj till oktober.

Den östra delen av Algarve, från gränsstaden Vila Santo de Antonio till huvudstaden Faro består av långa sandstränder. Från staden Tavira till Faro ligger stränderna på långa sandtungor utanför träskmarker. Flera av stränderna når man bara med båt. Vattnet här är i regel rätt varmt stränderna omgärdas av mjuka sanddynor. Stränderna är rätt säkra här, men håll koll på flaggan och respektera när det är rött flagg respektive gult. Ibland blir det lite svallande vågor och drar strömmen ut kan man lätt finna sig en bit för långt ut innan man fattat vad som hänt.

Den här delen av Algarve invaderas till mest av portugisiska turister. De bästa stränderna är Praia Verde (till fots), Praia Barril (tåg), Armona (båt) och Praia Farol (båt).

Från Faro börjar den mest poplära delen av Algarve, det är hit de flesta charterturisterna kommer och det är här de större hotellen finns. Faro i sig är ingen beachstad men här finns populära semesterorter som Quinta do Lago, Vilamoura, Albufeira, och Portimão. Stränderna här är mycket lättåtkomliga och havet lugnt och varmt. Givetvis blir dock stränderna lätt fulla av folk, särskilt nära de populära städerna och hotellen. Stränderna i sig är inte något att skryta om heller och man ska västerut från Albufeira för att hitta bättre och mindre befolkade stränder.

Praia Galé och Salgados mellan Albufeira och Armacão de Pêra är helt okey. Mellan Armacão de Pêra och Portimão blir kusten mer karg och här finns flera små stränder i vikar och nedanför stup. Flera av dom är vackra men dom fylls snabbt på under sommaren och blir rätt fulla. I Portimão finns Algarves kanske mest populära strand, Praia da Rocha, som med sina klippor finns på varenda vykort från Algarve. Givetvis blir stranden full på sommaren men den är rätt stor också. Ännu bättre är stränderna Praia Vau en bit västerut, och stränderna Praia Trés Irmãos och Praia Alvor vid staden Alvor. Här talar vi klippor och språng, små grottor och klart underbart vatten. Ta med kameran!

Från Lagos och västerut till Algarves västra ände, Sagres, blir kusten vild och mer oexploaterad. Förutom stränderna i Lagos så finns det bara tre semesterställen längs kusten innan man kommer till Sagres, samtliga rätt turistiga och stränderna ointressanta. Lagos i sig är en trevlig by och stranden Santa Ana är även det en vykortsstrand. Nu börjar dock vattnet bli kallare (kanske neråt 18 grader), vinden blåser i regel jämt, och det gör att portugiserna själva är rätt ointresserade av den här delen av Algarve.

När man kommer till Sagres känns det verkligen som man kommit världens ände. Här är det kargt och blåsigt, men oj så vackert! Sagres självt är en liten by som gjort sig känt för att ha varit platsen där så många av Portugals upptäcksresanden fått sin navigatorutbildning. Kanske lägligt att platsen är Portugals fastlands sydvästliga punkt - det som en gång var världens ände: Cabo São Vicente.

Sagres har ett par bra stränder nedanför klipporna men det som gör detta till ett bra resmål är just hur vackert här är och att man kommer från alla paketturister. Sagres är något av ett bohemparadis med unga killar och tjejer som tar det lugnt och relaxar, ett backpacker paradis.

När man står vid det Cabo São Vicente och ser kusten vända norrut, då ser man nästa kust i Portugal: det vilda och otämjda Costa Alentejana. Men mer om det i nästa inlägg om Portugals kuster.

Var ska man bo då? Ja, är man charterturist är det sannolikt att man hamnar i Quarteira, Vilamoura, Albufeira, Portimão eller Lagos. Fördelen är att man har tillgång till allt och allt finns där för turisterna. Även om man flyger ner själv och hyr hus/lägenhet/rum är det sannolikt att det är här man hamnar eftersom utbudet är störst här. Själva brukar vi hyra hus i Vilamoura, inte för att det är så fantastiskt där men för att det är praktiskt och vi vet vad vi får.

Är man mer mobil och äventyrslusten föreslår jag Tavira eller Olhão på östra sidan eller Alvor eller Sagres på västra. Det finns gott om hus för uthyrning men man får skanna rätt mycket för att hitta. Mitt förslag är att leta när man är där nere.

Bil är inte en förutsättning på Algarve men det underlättar. Förr var kustvägen N125 en av Europa farligaste vägar men med att man byggde motorvägen IP1 mellan V.Santo Antonio och Lagos kommer man snabbt och säkert fram längs hela kusten. Något som gör det möjligt att utforska alla stränder på Algarve.

Maten på Algarve är den samma som i resten av Portugal men i tillägg finns tack vare alla utländska turister mycket utländsk mat som italiensk, fransk, indisk, och till och med britisk - fråga mig inte varför... De lokala specialitéerna är grillade sardiner i Portimão, frango da Guía (liten kyckling från Guía utanför Albufeira) och Aguardente de Medronho (lokalt fruktbrännvin).
Av Grahl
20 apr. 2013 13:01
Här är några maträtter som kan vara värda att prova:

- Acorda: Finns i en massa olika varianter. Prova t.ex. med räkor (Acorda de mariscos).

- Carne de Porco à Alentejana: En kombination av kött och musslor med helt underbara smaker. Låter kanske lite mysko, men det är riktigt, riktigt gott!!!

- Grillade sardiner

- Bacallao: Saltad och torkad torsk (klippfisk) tillagad på hundratals olika recept (dock ej samtidigt :) )

- Caldo verde: Soppa på grönkål. Jag är inte förtjust i den, men många är.
20 apr. 2013 13:31
Två bevandrade portugalresenärer :)
Vet någon av er vad den där goda lilla ostpajen/bakverket som finns där heter?
Av Hkn
20 apr. 2013 14:10
Citerat från nisse2ears:
Två bevandrade portugalresenärer :)
Vet någon av er vad den där goda lilla ostpajen/bakverket som finns där heter?
Har inte blykoll på Portugal, men har gjort lite fältstudier på plats... :-)

Om du tänker på desserter så är hela Portugal en efterrättsdjungel, eftersom snudd på varje socken verkar ha gjort sina egna varianter av bakverk och givit dem nästan religiös aktning.
• På bakverkssidan gissar jag att du tänker på pastel de nata.
• Är det en mer matig ostpaj, så handlar det om tarte de pascoa.

Jag ville gärna få bättre koll på detta när jag för några år sedan skrev recensionen om Lissabons mest klassiska desserthak, Pastéis de Belém, men jag gick bet. Ju mer jag sökte, ju fler varianter hittade jag.
I recensionen till refereras till 'a particular little egg tart'. Och även om du inte får exakt svar i texten så kan du åtminstone se hur min efterrätt såg ut:
http://www.guidebook.se/archives/609

Hope it helps, hälsar

:: hkn ::

PS. Såg precis svaret 'Queijadas'. En bildgoogling visar att de är intill förväxling lika mina små egg tarts. Du får väl beställa allihop och prova dig fram! .-)
20 apr. 2013 17:03
Citerat från nisse2ears:
Två bevandrade portugalresenärer :)
Vet någon av er vad den där goda lilla ostpajen/bakverket som finns där heter?
Är det pasteis de belém du tänker på?
20 apr. 2013 19:41
Tack Grahl, Hkn och Palcabral för alla bra förslag - och efter viss googling så måste det vara pasteis de belem resp de nata som jag syftade på. "Pasteis" klingar bekant. Enl wiki är det samma sak - stämmer det? Kan det bero på var i landet man finns vad den kallas?

Är Queijadinha egentligen bara ytterligare ett namn för samma bakverk - den ser mer ut som muffins (det samma gäller tarte de pascoa som var mer tårtlik) på vissa bilder. Hur säker man nu kan vara på dessa bilder.

Den är hur som helst supergod så den rekommenderar jag till trådskaparen! Till vin är de alldeles utomordentliga!
20 apr. 2013 23:25
Pasteis de belem tillverkas bara på ett ställe, på bageriet Pasteis de Belem i Belem utanför Lisboa, enligt ett hemligt recept. En Pastel de nata är ett mer allmänt namn för den här typen av bakelse och som man köpa överallt i Portugal. Men en pastel de belem kommer bara ha tillagats på ett enda ställe.

Quejada är något annat, en tunn rund bakelse med ost blandat med mjölet, namnet får bakelsen från osten, queijo. Enligt min fru en specialitet i Bairrada.
Av Babbo
21 apr. 2013 21:29
När det gäller surfing så såg vi många med brädor på biltaket på västkusten (där det är blåsigt.....), men också många som body surfade i Carvoeiro på Algarvekusten. Carvoiero är ganska mysig by, i alla fall runt stranden i centrum.

Andra orter jag gillade var Tavira, p.g.a. den genuina stadskärnan och för sina fina sandrevlar utanför kusten som man kan ta båt till. Den lilla orten Salema, långt österut var också mysig (i alla fall för några år sedan).

På de flesta turistorter serveras Piri Piri Chicken. Det kunde vara väldigt olika tillagning, grillad eller som en gryta och olika "hot". Men oftast gott. Annars åt vi Cataplana, en sorts fiskgryta som också hade varierande innehålll. Oftast gott det också....:-).

När det gäller hantverk så är det väl allt som har med keramik att göra. Skulle gärna lasta bilen full med vackra kakelplattor.........
16 maj 2013 12:03
Vi kom just hem från Martinhal - ett femstjärnigt hotell där familjer är välkomna. Det hör ju inte till vanligheten. Snygg design, makalöst vacker natur, god mat, aktiviteter som surf, cykling, yoga, spa och bad förstås. Golfbanor, vingårdar, små städer, tomma stränder i närheten.

Antingen bor man på hoteller eller i villa. Det finns olika storlekar och många har egen pool. Nästan lite för bra för att vara sant.