Tips på vad man kan göra under kryssnings uppehållet i Helsingfors

Av Yuphin
14 juni 2010 08:52
Visningar: 9494
Åker en weekendkryssning med Viking Line till Helsingfors. Man har ju en 6-7 timmar i huvudstaden. Vad tycker ni man ska hitta på då om man vill hålla sig i centrum på promenadasvtånd från båten. Blir väl en lunch under dagen och litye shopping. Vi är 2 vuxna och 2 barn på 7+13.
14 juni 2010 09:09
Hej!
Jag älskar Helsingfors och har varit där tre gånger. Det finns många trevliga fik och många roliga affärer.
Gör rum i väskorna för finskt glas och porslin från fabriksshopen som ligger längs esplanaden :)

Ta en supersmarrig fika på Fazer.
http://www.reseguiden.se/forum/bilder/182331
http://www.reseguiden.se/forum/bilder/182334

Och glöm inte att äta glass i stora glass då den finska glassen är gräddig och god! (Inget för de som föredrar mjölkig smalglass)

Sen har du ju de självklara sevärdheterna Uspenskijkatedralen (nära båtterminalerna), Storkyrkan (så pampig där den står på kullen) och Tempelplatsens kyrka (om ni vill se alla tre kyrkorna).

Gillar du hantverk så samlas flera hantverkare under samma tak i Kiseleff huset (Kiseleffin Talo) alldeles nedanför Storkyrkan i hörnet Alexandergatan/Unioninkatu.
http://www.kiseleffintalo.fi/eka.html Sidan är bara på finska men klicka på länkarna så hittar du vilken typ av hantverkare som finns där.

Ett annat tips är att du faktiskt via google Maps kan knalla längs gatorna i Helsingfors centrum (och många andra städer). Gå till Google Maps och knappa in adressen Alexandersgatan 28, Helsingfors, Finland - klicka på den röda knappnålen på kartan och välja sedan Street View. Då hamnar du precis utanför Kiseleffska huset t ex - vrid på "huvudet" till vänster så har du huset. Snett bakåt har du Storkyrkan.
2 juli 2010 10:06
Shoppingstråket Mannerheiminkatu/Mannerheimsgatan är trevligt med gallerior om det inte skulle vara så bra väder.
Annars kan ni åka ut till Suomenlinna/Sveaborg och med en liten färja. De går regelbundet och det är en befätning som byggdes för att skydda Finland mot attack från vattnet. Jättefint område för picknick och man kan strosa runt.
Är man i stan lite längre så har de ett tivoli nära som heter Linnanmäki och det är gratis att gå in. Ska man åka kan man köpa enkelbiljetter eller åkband.
Hyvää matkaa!