Tips på resrutt?

Av Kallle
30 maj 2008 07:42
Visningar: 4501
Jag ska vara 7 veckor i Australien och ska boka flygbiljett men jag kan inte riktigt bestämma mig för vilka städer jag ska flyga till och från. Kan inte ni som varit där komma med förslag på en standard resrutt för jag har inte så bra koll. Planen är att hinna se en del men inte stressa igenom hela landet. En hel del surfing och storstäderna ska hinnas med.
Av Ronnyk
30 maj 2008 09:14
HEJ; den rutten jag tog när jag var i landet för nästan 20 år sedan och som jag tror är den valigaste rutten är ,flyg till Sydney och vidare till Brisbane(surfers paradise) , vidare upp längs kusten till Cairns och en sväng ut på öarna sedan vidare till Alice spring och Ayers Rock, sen upp till Darwin för tur ut till kakadu national park, och sedan hem resa från Darwin, Häln Ronny
Av Ziesta
30 maj 2008 09:42
Hej Kalle,
Det är inte lätt att bestämma vad man ska se och hur man ska resa runt i det enorma landet. Minns hur jag satt inför min Australien-resa och försökte rita olika varianter på rutter för att pricka in så mycket som möjligt.. Ett tips som jag fick då var att tänka på de olika klimatzoner och årstider som är i Australien. I Darwin är det exempelvis regnperiod under (Australiensiska) sommaren och vissa vägar ut till nationalparker etc är översvämmade. I Melbourne, Adelaide och Perth är det rätt "kallt" under (Australiensiska) vintern.. Och sedan är det farliga maneter längs med östkusten under visa perioder. Så vilken stad som är bäst att flyga in till beror lite på när du tänkt åka.

Vet inte om det hjälper dig nåt men min rutt blev till slut såhär: Sydney - Greyhound-buss upp till Tamworth (för cowboy-kurs..), Byron Bay och Guldkusten (Surfers Paradise) - bil med en australiensisk kompis ner mot Melbourne genom outbacken via Great Ocean Road, och sedan upp till Alice Springs - 7 dgr bussrundtur med Adventure Tours från Alice Springs ner till Adelaide med stop vid Uluru, Kata Tjuta, Kings Canyon och Coober Pedy (de har även turer hela vägen från Darwin ner till Adelaide) - 40 timmar tåg från Adelaide till Perth med Indian Pacific - rundtur från Perth upp mot Exmouth & tillbaks - flyg till Broome - Greyhound-buss till Darwin - 3-dagars rundtur från Darwin till Cairns med Desert Venturer - flyg från Cairns till Brisbane - Greyhound-buss tillbaks till Sydney. Nu råkade det bli så att jag missade östkusten mellan Brisbane och Cairns så det får bli kvar till nästa gång! :-) Jag påverkades också av att jag skulle hälsa på folk i olika delar av landet.. Annars är det väl kanske rutten från Sydney till Cairns eller tvärtom som är "standardrutten" i Australien..

Lycka till med planeringen! :-)
Av Kallle
3 juni 2008 10:42
Tack för tipsen!

Hur gör man med inrikesflyg i Australien sparar man mycket på att boka dom hemifrån eller kan man lika gärna boka dom på plats när det är dags att dra vidare? Känns ju mycket skönare att inte vara låst till någon resplan om man nu skulle få för sig att stanna längre någonstans än vad man tänkt sig.
Av Kallle
3 juni 2008 11:03
Glömde förresten att skiva att vi åker i slutet av januari till slutet av mars. Så då är det alltså om jag förstår dig rätt "Ziesta" regnperiod uppe i norra delarna runt Darwin?
Det vi inte kan bestämma oss för då är om det för 7 veckor räcker med "bara" östkusten..alltså flyg t.ex. till melbourne och upp längs kusten och hem från t.ex. Cairns eller om man borde lägga in stopp i andra delar. Vad säger ni finns det andra delar av landet man absolut inte borde missa?
Av Ellinor
3 juni 2008 16:50
Hallå där Kalle,

Jag var själv i Australien från just jannuari till mars för 3 år sen. Då åkte vi från Adelaide och Melbourne längs ostkusten upp till Cairns.
Det var en lagom och trevlig rutt. Missa inte Byron Bay och Whitsunday islands. Sydney är också ett måste! Sen tycker jag att du ska försöka besöka Perth om du kan. Underbara stränder! I de norra delarna av Australien kan man inte simma hur som helst i havet vid den här tiden på året på grund av box jelly fish, dock finns konstgjorda laguner man kan bada i både i Cairns och Airlie beach bara för att nämna några.
Man kan ofta ändå snorkla i havet och så, men då iklädd en så kallad stinger suit.

Fråga gärna igen om du vill veta något mer specifikt! Australien är ett underbart land med väldigt mycket att uppleva.
/Ellinor
Av Ziesta
3 juni 2008 17:17
Ja det stämmer att det är risk för regnperiod (hett & fuktigt) i norra delen av Australien när ni är där.. Vet dock inte riktigt hur långt in på början av året det brukar hålla på.. Enligt Lonely Planet, http://www.lonelyplanet.com/worldguide/australia/when-to-go verkar det vara över till mars... om ni avslutar resan norröver.. Jag har inte själv varit där under denna period så jag vet inte hur jobbigt det är.. Någon annan som kanske varit det?

Jag håller med Ellinor om att ni inte borde missa Perth och västkusten! Massa fint att se!
Av Kallle
3 juni 2008 18:08
Det låter ju som att flyga till Melbourne och hem från Cairns med en avstickare till Perth är det som gäller. Men hur är det med inrikesflygen köper vi dom biljetterna på plats så man slipper ha något datum att passa eller sparar man mycket pengar på att boka hemifrån redan nu? Och vad kostar en t/r sydney-perth ungefär?
19 okt. 2008 03:23
Hej Kallle!

Tror det kan vara en bra ideé att boka lågprisflygen så snart ni kan om ni är ute efter billigt flyg, de blir mycket dyrare med tiden. Sydney-Perth är en extremt lång sträcka och kostar tyvärr väldigt mycket skulle jag tro... Jag var i Australien för 2år sen och reste då mest inom Östkusten men även ner till Newcastle och Sydney samt till Alice Springs för att se Ayers Rock. Det tycker jag absolut ni ska sattsa på även om det också är en rejäl sträcka... Ska faktiskt ner nu i januari och stannar i 2 månader, då åker jag Brisbane-Byron Bay-Sydney-Canberra-Melbourne-Adelaide-Perth-Broome-Darwin-Mt Isa-Cairns. Så allt förutom östkusten egentligen... Det jag kollat upp och som jag kan rekomendera är att beställa ett Greyhound Kilometer Buss pass... ett kort med ett visst antal km att utnyttja så får ni resa runt lite som ni vill, blir mycket billigare än enstaka resor med buss samt att ni inte måste hålla er till *tidigare* bokade flyg...

Lycka till med planerandet och hör gärna av dig om du undrar nått mer! Australien är ett underbart land... =)
/ Aggie
Av Kallle
24 okt. 2008 10:52
Ska man boka Hostel nu hemifrån för första natten i Melbourne eller det löser man enklast på plats? Är det generellt så att det finns enormt många Hostel längs hela östkusten så att ledigt boende aldirg är något problem att hitta?
Av Ziesta
24 okt. 2008 13:24
Jag tycker det är rätt skönt att ha åtminstone en eller två nätter bokade när man kommer fram så man har någonstans att ta vägen när man är trött efter den långa flygresan. När jag reste runt i Australien var det aldrig några problem med fullbokade hostels.. men jag reste i och för sig inte under högsäsongen.
29 okt. 2008 05:14
Tjena Kalle: Ett alternativ är ju att hoppa att bo på Hostel (även om det finns många), om inte annat för att inte hamna i den rena backpackersvängen.

I Sydney finns många pubhotell av olika kvalitet och prisklass samt något mer inhemsk karaktär. Surry Hills (som är en favorit) har t ex:

- Excelsior Hotel, lågpris $25-40/natt, ganska schysst, bra rockklubb i bakre rummet.
- KB Hotel, ungefär samma prisklass som Excelsior men lite mer "old fashion".
- Exhibition Hotel, ungefär $80-90/natt, gammaldags men rena rum, nyrenoverad pub.