Tips på resa till Costa Rica

24 nov. 2011 15:53
Visningar: 8645
Jag och min man tänkte åka till Costa Rica under påsken 2012. Har aldrig varit där. Kan åka reguljärt men behöver tips om hur man tar sig runt och var man ska ha sin 'bas' om man gillar sol och stränder men möjlighet till lite utflykter och närhet till restauranger.
Alla tips är välkomna.
Av Joakimn
25 nov. 2011 07:41
Hej
Var i Costa rica 5 veckor med min familj 2010, reste då först till Caribiska sidan: som är mer laidback/easygoing med starka influenser av rastakultur och surfing, grönare och mer levande kulturellt samt billigare.Nackdel : Då det är grönare så innebär det mindre torrt klimat,allså det regnar mer där, mer tropiskt klimat..Vädret blir inte stabilt förren i sen febuari..Fast skall ni dit i påsk så är det kanon.
Atlantsidan: Torrare och mindre kultur men med mer turism då turismen är bättre utvecklad här pga klimatet(längre torrperiod) och närmre till USA.Mer Amerikanskt på alla vis och dyrare.Bättre surf,längre stränder.
Mycket mer turismer, mer reklam..Om man har tid för båda sidor så blir det som två resor..så stor är skiljnaden .Om ni ställer mer konkreta frågor så blir mer detaljerat../ Jag har en heldel bilder på min sida/Mvh Joakimn
25 nov. 2011 15:06
Hej igen och tack för svar!
Vi tänkte åka reguljärt och då förmodar jag att man landar i San José för det mesta.
Hur tar man sig bäst till kusterna? Vi brukar resa med lite packning - ingen stor resväska utan handbagage.
Hur lång tid tar det från San José till respektive kust?
Är det Tortuguero och Tamarindo som man ska satsa på?
Är det svårt att få logi på kusterna? Vi behöver inte så hög klass på boende men gärna det grundläggande som toa och dusch på rummet.
Har nog massor med fler frågor men nöjer med dessa så länge.
/Gittan
Av Joakimn
28 nov. 2011 09:33
Landa i San José...
Ok, jag skulle nog ta första och ev andra natten i H-Staden, Och då förboka något.alltid skönt att landa o klimatisera sig. Sen skulle jag ta en taxi till någon av de två buss stationerna och köpa bussbiljett till den kust som jag valt att börja med.Alltid bra att köpa biljetten dagen innan man tar bussen så att man är säker på att få platser jämte varandra..Att åka buss är det "självklara" alternativet o billigt.
Googla buss till resp kust så får ni adressen o namnet att lämna över till taxin. Tiden är från San.. till Caribiens kust c.a 5 timmar.
från San.. till Tamarindo 4,5 timmar,längre men bättre vägar.
Om man kommer trån ena kusten så byter man buss i San.. för att ta sig till andra kusten. vill ni ha tips på boende ,adresser till bussbolag ect. så har jag skrivit detta i äldre trådar på samma ämne..klicka på Costa rica o gå bak i tiden/Lycka till /Mvh joakimn
21 juli 2014 01:07
Är ju till skillnad från många andra betydligt större länder till främst ytan lite speciellt att åka främst lokalbuss i Costa Rica:

För det första går det inte att åka via andra orter än från, eller till, huvudstaden San José, som transferort, då man ska till en viss plats. Det vill säga du måste alltid tillbaka till San José, eller Coca-Cola termnalen som busstationen egentligen heter, och välja en anslutningsbuss därifrån - vilken plats du än ska vidare till i landet.

Kan te sig aningen bökigt och osmidigt, men antar att detta kan bero på landets relativt lilla yta, vilket i gengäld ger ganska korta reseörbindelsesträckor med buss även med San José som utgångspunkt för dina bussresor.

Ett smidigare sätt att resa till vissa orter i landet är i mina ögon att köpa ett 7 alternativt 14 dagars flygpass med ett flygbolag som heter Nature Air. Dock kan du inte heller då nå vissa speciifika destinationer ens med detta flygbolag. Så, tyvärr får du ända vara flexibel med transportsätt beroende på vart du ska i landet oavsett.
Av Villa18
29 dec. 2014 23:09
Hej! Undrar lite om Nationalparkerna... Är det många med markerade leder som man kan. Andra i själv eller behövs guid? & isf vart får man tag i guide?
Skulle ni rekomerndra att åka med buss mm eller hyra bil?
Tacksam för tips!
Av Joakimn
30 dec. 2014 07:33
Hej Villa
De flesta parkerna behöver man bara att betala inträde till.Man får en karta på inträdesbiljetten sen väljer man att hyra en guide eller att gå själv.Som allt annat i livet, en kostnadsfråga. Sen tycker jag att ju mer man anstänger sig själv desto mer får man ut ur resan. Fast jag är ingen turist utan kalla mej själv för en resenär o äventyrare.Självklart så missar man en del kunskap då dessa guider besitter mer erfarenhet i närområdet.
Till resandet. Jag åker bara lokala bussar. visst finns det områden som inte betjänas av lokala bussar eller turistbussar och då får man väl hyra sig en moped,motorcykel ,cykel eller vara bekväm en taxi eller en hyrbil.
Frågan du skall ställa dej själv är: Vem är jag...turisten ,resenären eller äventyraren.Du blir den du vill.
Landet är ortroligt lättrest. Litet o överblickbart./ tänk på att Huvudstaden och det sämre ställda områdena är riktigt kriminellt belastade på kvällstid. Våga leva.
Av Villa18
30 dec. 2014 20:46
Tack för ditt svar! Har du någon favorit bland NP?
Är själv sugen på corcovado NP, någon erfarenhet där ifrån?
Har du några skotips? Vandrarkängor, gortexskor eller löparskor?
Av Joakimn
1 jan. 2015 20:56
Hej igen.
Nej jag har ingen favorit. Varje upplevelse är individuell. Det du kommer att uppleva under dina resor bli din historia. Ta på dej ett par skor som du trivs i, gärna lätta goretex eller dyl. res lätt,det är varmt. Minimal packning är koden.
Öppna dina sinnen o njut. Ha en underbar tid/joakimn.
carpe dium