Tips om Shanghai och Beijing

Av Annl
2 okt. 2013 13:38
Visningar: 7503
Hej.

I mitten av mars ska maken och jag åka till Kina. Vi flyger till Beijing och har tio dagar till vårt förfogande.

Vi hade tänkt att även besöka Shanghai och funderar på att åka dit direkt efter att vi landat i Beijing. På ditvägen hade vi tänkt att flyga men på vägen tillbaka till Beijing har vi pratat om att åka höghastighetståget.

I anledning härav har jag massor av frågor:

Hur tar man sig smidigast mellan Beijing och Shanghai? Flyg eller höghastighetståget?

Ser man något av landskapet då man susar fram i 380 km/h? det var nämligen vår tanke med att åka tåget den ena vägen.

Förslag på schysst hotell i Shanghai? Gärna med utsikt över floden och alla skyskraporna.

Roliga tips om vad man kan göra i Shanghai?

Var bör man bo i Beijing lämpligen? Förslag på något schysst hotell?

Hur bör vi lämpligen fördela dagarna mellan Shanghai och Beijing för att kunna få ut så mycket som möjligt av resan?

Vad får man inte missa i Beijing?

Finns det någon svensk guide som kan rekommenderas? Jag läste här på forumet att de kineisktalande guiderna pratade väldigt dålig engelska men det kanske inte gäller alltjämt.

Förslag på något bra företag som ordnar med utflykter till t.ex. Kinesiska muren?

Alla tips mottages tacksamt!

Tack på förhand!
Av Sq7700
2 okt. 2013 15:02
Jag besökte Peking och Shanghai nu i somras och valde att spendera 5 nätter i Peking och 6 nätter i Shanghai och var nöjd med det upplägget. Båda städerna är speciella på sitt sätt och väl värda att besöka. Ska försöka svara på dina frågor, men du kan också läsa lite på min blogg: http://fredriksresor.wordpress.com/2013/09/15/sammanfattning-av-kinaresan/

1. Smidigast mellan Peking och Shanghai

Det smidigaste, billigaste och troligtvis roligaste sättet att ta sig mellan städerna är tåg. Biljettpriset är 553 yuan, flyg kostar minst det dubbla. Standarden är bra, sätena är bättre än flyg i ekonomiklass men sämre än X2000 i andra klass. Det finns väldigt många avgångar per dag så biljett kan köpas på plats. Personalen som sålde biljetterna på Beijing South Railway Station talade ingen engelska, men jag hade tur som reste med en tjej som talar kinesiska. Hotell brukar annars kunna fixa sådant.

Resan tar cirka 5 timmar (beroende på antalet stopp), hastigheten låg på cirka 305 km/h. Visst hinner man se saker, men det är mest fält. Blev förvånad över hur många urbana områden som passerades, men det berodde nog mest på okunskap. Bl a passerade man Nanjing, en "håla" på 7-8 miljoner människor.

2. Shanghai

Jag bodde på ett budgethotell men för drinkar och middag i stil besöktes Fairmont Peace Hotel och Grand Hyatt. Det förstnämnde är ett anrikt kulturarv som ligger precis vid the Bund och bjuder på oslagbara vyer över promenaden, floden och Pudong. Grand Hyatt ligger i Pudong och tar upp våningarna 54 till 87 i Jin Mao Tower - inget för höjdrädda med andra ord. Häftig utsikt redan från lobbyn! Rum på dessa hotell ligger på cirka 2000 kr per natt, men med tanke på vad man får i Sverige för samma känns det ändå prisvärt.

The Bund, Pudung och shoppinggatan East Nanjing Road är svåra att undvika som turist. Jag uppskattade även Century Park, Shanghais största park, där man kunde hyra en elektrisk båt för 60 yuan per timme. Det finns färre "måsten" i Shanghai, men det var ändå en häftigare och trevligare stad än Beijing, tyckte jag.

3. Beijing

Jag är inte lika insatt när det gäller hotell i Beijing, men jag var i alla fall nöjd med Novotel Beijing Xin Qiao. Tunnelbanan (Chongwenmen) ligger precis utanför, men det är gångavstånd till sevärda platser som Himmelska fridens torg, Den förbjudna staden och shoppinggatan Wangfujing. Intill Wangfujing ligger Donghuamen Night Market där bland annat skorpioner, spindlar och ormar säljs på spett. Beijing är rikt på sevärdheter, men staden i sig är ganska "fulsnygg". Kommunismen gör sig påmind! Den förbjudna staden var en besvikelse, men det kan bero på att vi inte hade någon guide. Det bästa var att gå in i Jingshan Park (norr om staden) och få en billigare utsikt över allt istället.

Det bästa med Peking är (förutom Pekinganka, som är ett måste) såklart närheten till Kinesiska muren. Jag kan inte tipsa om utflykter, men sådant går säkert också genom hotell. Det var dock mycket enkelt att åka kollektivt dit. Från Déshèngmén (busstation) går nr. 877 och 919 direkt till Badaling, den mest populära delen av muren. Bussarna går hela dagen (fram och tillbaka), biljett köps ombord för 12 yuan per person och väg.
2 okt. 2013 19:16
Shanghai:
Broadway Mansions är ju lite av en klassiker: http://www.broadwaymansions.com/
Med så många dagar till förfogande bör ni absolut åka till någon av vattenstäderna utanför Shanghai, Zhujiajiao åkte jag till för att den är närmast, i praktiken en del av Shanghai, men det finns fler om man har mer tid.
Men det mest fantastiska är också det mest uppenbara, dvs att stå på the Bund och se mörkret sänka sig och Pudong-skraporna tändas upp...

Beijing:
I Beijing bor de flesta turisterna öst-nordöst om förbjudna staden.
Besök inte muren vid Badaling utan åk längre bort.
Akrobatikförställningarna gillade jag.
Hutongerna förstås och himmelens tempel...
De guider jag har haft i Beijing har pratat bra engelska, medan däremot andra guider i t.ex. Guilin pratat miserabel engelska. Det finns alla sorter med andra ord.

Jag skulle lägga lite mer tid på Beijing än på Shanghai.

Som vanligt finns det fler tips här...
http://www.4000mil.se/?p=488
Av Mahlea
12 nov. 2013 18:06
Hejsan!

Smidigaste sätt är att ta sig med höghastighetstågen mellan Beijing och Shanghai. Iom att flygplatserna ligger längre från centrala delarna kommer det att ta lika lång tid att flyga som att ta tåget, 5h. Kostar ca 500 sek enkel resa. Stationen i Shanghai heter Hongqiao och i Beijing väljer ni Beijing Nan (södra).
Ja, man ser absolut mycket utav landskapet trots hastigheten, bekväma tåg överlag.

Jag skulle välja att lägga något fler dagar i Beijing för att slippa stressa igenom att man vill se där. I Shanghai är det lättare att välja bort saker man inte hinner med.

När jag besökte Beijing hade jag inget problem med guidernas engelska och jag bokade med ett budgetbolag. Däremot är det viktigt att ha adresser nerskrivna för att visa taxichaufförer. Kan ni adressen säger ni gatunamn+ lu (lu-gata). Ange alltid två gator, då dom utgår ifrån gatukorsningar.

I Beijing tog jag mig runt mycket med tunnelbana eftersom det är svårt att få tag på taxi. Bor ni nära himmelska fridens torg är det lätt att ta sig till de flesta sevärdheter med tunnelbana. (muren går ej med tunnelbana såklart)

I Shanghai är det lätt att ta både taxi och tunnelbana. Ett par platser att rekomendera är Tianzifang, ett franskt område med butiker och restauranger och även Yu Garden, ligger i gamla stan, superfint. Är ni där i slutet av mars har mycket börjat blomma också.

Kika in på smartshanghai.com och smartbeijing.com för tips om restauranger, shopping etc.
Vill ni på mer genuina restauranger hittar ni inte dom på dessa hemsidor. Det är bara att svänga av på någon bakgata och ta första bästa restaurang som inte ha meny på engelska, brukar finnas bilder på maten.

Jag hade kunnat skriva hur mycket som helst till om Shanghai, men är väl bättre att ni hör av er om det är något särskilt ni undrar över.

Annie
15 nov. 2013 11:58
Hej där.
Vad man kan göra i peking när det gäller utflykter och sevärdigheter är att hyra en taxi en heldag ca: 500.
han tar dig till de mest turistiska attraktionerna. Hoppningsvis kan hotellpersonalen hjälpa er med det, för engelsktalande kineser växer inte på träd.( två av mina vänner gjorde en heldag i peking på det sättet, ni ska ju stanna längre.)
Har själv varit i Shanghai i Mars, vädret kan vara 8 - 25 grader.Bodde på Mariott changfeng park. Shoppingen på fake market west nanjing road och century park på tunnelbanstationen är kul och tillslut irriterande upplevelse.Våga att pruta hårt, det finns "100" liknande butiker att prova på.
Tunnelbanan kostar mellan 2 - 5 pengar enkel väg och är lätt att förstå.

Yu yan garden och strosa runt området i kvarteren, kapsylöppnaren vid bra sikt.
Stå vid en korsning vid rusningstrafik och bara studera.
people square. på Söndagar har dom äktenskapsförmedling och ett stort varuhus under parken. fast det är ju klart..det finns ju shopping i Shanghai vart du än vänder dig.