Tips om Delhi

Av Annl
26 aug. 2012 17:44
Visningar: 4153
Hej,

Tar tacksamt emot tips om vad man gör en långweekend i Delhi i Indien?

Vi tänker oss att i alla fall ta en tur till Taj Mahal.

Vad finns att se och göra i Delhi?

Tips på fräscha och fina restauranger mottages också tacksamt.

Det är verkligen galet med flygpriserna; i detta sena skede visade det sig billigare att resa till såväl Delhi som Bangkok från Göteborg än att åka till Malta (som vi hade planerat men inte kunnat boka flyg så tidigt som vi önskat på grund av omständigheter som vi inte kunde råda över).

Något annat som kan vara bra att tänka på när det gäller resa till Delhi och Indien (flera av mina medarbetare har bara ätit vegetarisk mat när de besökt Indien)?

Tack på förhand!
Av Ziesta
25 sep. 2012 09:59
Jag ska också åka till Delhi så hade hoppats att du skulle få lite tips som jag också kunde ta del av.. :-) Kanske att det dyker upp några nu när tråden hamnar längre upp..

Häftigt att åka över en långweekend! När åker ni? Vi ska inte åka förrän nästa år.

Har ni bestämt var ni ska bo än? Jag har lånat några guideböcker och förstått det som att de flesta bor runt Connaught Place (dyrare) eller Paharganj (billigare).
Av Annl
25 sep. 2012 21:29
Hej,

Vi kom hem i går eftermiddag från Indien så jag delger dig gärna mina tips och tankar.

Vi reste ut i onsdags kväll och kom som sagt hem i går så vi hade fyra hela dagar i Indien. Dessa fördelade vi så att vi på torsdag och fredag var vikta för Delhi och på lördagen åkte vi till Agra och stannade där över natten till på söndag och sen bar det tillbaka till Delhi.

Vi åkte med Finnair och det var riktigt bra. Flygtiden från Helsingfors till Delhi var bara drygt sex timmar på ditvägen och sju timmar på vägen hem. I Helsingfors hade vi en snabb mellanlandning så det var väldigt smidigt. Man landar 5.30 i Delhi och tidsomställningen är 3,5 timme. Detta innebar att vi var tvungna att sova en stund på förmiddagen efter att vi checkat in på hotellet.

Vi bodde på Hotel Lalit som ligger nära Connaught Place och det hotellet kan rekommenderas - det är femstjärnigt och har pool och flera bra restauranger. I Indien är boende billigt så man kan kosta på sig ett bra och lyxigt boende - det kan vara bra att veta.

På torsdagen tog vi det rätt lugnt och efter lunch så tog vi en tur med de speciell motorburna "tuc tuc:en". Det var en kul upplevelse och vi körde bland annat runt Connaught Place. Det området såg fint ut i guideboken men var inget att ha; skitigt och med sopor över allt och upprivna gator och tegelstenar. Och butikerna kändes inte alls inbjudande. I guideböckerna står det att det finns mycket restauranger och barer där men vi hade inte alls lust att ta en promenad där i det gyttret. I dagarna - om det inte redan skett - ska en Starbucks öppna där.

På fredagen hade vi bokat en heldagsutflykt med egen guide och chaufför som körde runt oss i Delhi. Maken hade läst om denna tur i New York Times och att den rekommenderades för dem som vill se Delhi men som inte har så mycket tid. Vi blev upplockade på vårt hotell på morgonen och först på agendan stod Old Delhi och den gamla moskéen. Efter att vi besökt denna var det dags för en tur på cykeltaxi i de smala gränderna bland butikerna. Inte heller här hade det känts OK att promenera utan vi var rätt nöjda med att bli runtkörda.

Trafiken är helt hysterisk och de tutar hela tiden och på gatorna ska vanliga bilar samsas med cyklar, cykeltaxis, motordrivna tuc tuc, åsnekärror, bussar, lastbilar, vespor, motorcyklar och ett antal människor och djur som går ut i gatan helt utan koll.

Ett besök på Red Fort hann vi med också och det var spännande. Guiden tyckte att vi kunde skippa Red Fort i Delhi eftersom vi skulle besöka Red Fort i Agra men vi var glada att vi inte lyssnade på honom eftersom det var helt olika upplevelser och vi hade inte velat missa något av dem.

Efter Old Delhi besökte vi Mahmat Gandhis kremeringsplats och sen var Old Delhi avklarat.

Vi bad att få ett stopp för lunch och den intogs på Hotel Imperial - stans finaste hotell med fantastiska restauranger. Riktigt god mat även om vi hade en förhållandevis enkel måltid med en krämig pasta (eftersom våra magar kände av den starka indiska maten som vi ätit dagen innan) och indiskt vin. Indiskt vin rekommenderas - det är väldigt trevligt.

Turen fortsatte sedan efter lunch med New Delhi som britterna delvis byggt och anlagt. En helt annan upplevelse med stora öppna piazzor och enorma regeringsbyggnader och India Gate. Vi åkte även till Lotustemplet och ett annat tempel som var spännande.

Turen var klar vid runt halv sex då vi släpptes av hemma på hotellet. Efter alla intryck var vi rejält trötta och orkade inte göra så mycket så det blev en stilla middag hemma på hotellet.

På lördagen var det så dags att åka tåg till Agra.

Det finns speciella tåg till Agra som är avsedda för turister och mitt tips är att ni bokar ett sådant om det är aktuellt att besöka Agra. Dessa var fulla när vi skulle boka så hotellet bokade in oss på ett annat tåg i stället - ett expresståg som skulle gå från Delhi till Kerala och där bokades vi in i den högsta klassen.

Trots den högsta klassen går det knappt att beskriva nämnda tågresa; det fanns luftkonditionering i dessa vagnar och det var förstås bra. Annars var det inte mycket att önska med dessa tåg och de var verkligen inte trevliga- maken såg en råtta och en kackerlacka och överallt låg det indier och sov och de få som inte sov satt på sittplatser. Vissa vagnar var överfulla och det var hur trångt som helst.

Och att hitta fram till tåget på stationen var inte heller enkelt - trots att vi hade med oss en man från hotellet som skulle eskortera oss till och på tåget.

Men angående tåget så var indierna väldigt snälla och hjälpsamma mot oss och månade om att vi skulle gå av på rätt station (trots att vi inte sagt att vi skulle till Agra så hade det förstått detta och det berodde säkert på att vi var den enda västerlänningarna på tåget).

På stationen i Agra kom det en man från hotellet och hämtade oss och han hade inte direkt svårt att hitta oss på perronengen om man säger så.

I guideböcker har vi läst att Agra är en liten håla och det stämmer inte - det bor 2,5 miljoner människor där.

Vi har också läst att Agra beskrivs som mysigt men det kan vi verkligen inte hålla med om; skitigt jävligt, drivor av sopor och bröte på gatorna, en massa fattiga människor som låg på gatorna och en trafik som inte går att beskriva. Att ens tänka tanken att gå runt där eller att äta middag där - som det föreslogs i någon guidebok - kändes helt uteslutet.

Vi bodde på stans lyxhotell som är beläget så att man ser Taj Mahal från hotellrumsbalkongen. Ett fantastiskt hotell som varmt kan rekommenderas och med ett poolområde som är helt magnifikt. Hotellet ingår i Oberoi-kedjan. Lördagseftermiddagen ägnade vi åt Taj Mahal som är så vackert att man tror att det är en dröm. Vi gick runt med en egen guide där fram till solnedgången då de stänger.

Söndag morgon var det dags för Taj Mahal i soluppgång och sen besökte vi Red Fort - en riktigt spännande bekantskap.

Det är 20 mil mellan Agra och Delhi och den bilturen tog fem timmar och gjorde oss helt slut - trots att det inte var vi som körde. Alla dessa intryck och hur smutsigt och fattigt det var gjorde djupa intryck och en stor mental påfrestnning. Väl "hemma" i Delhi orkade vi bara softa på hotellet och middag någon annan stans än där var uteslutet.

Vårt samlade intryck är att Indien är ett krävande och svårt och påfrestande resmål men att de har fantastiska kulturskatter, att människorna är vänliga och hjälpsamma och att maten är väldigt god.

Vi klarade oss från magbesvär men var extremt försiktiga och är välvaccinerade sedan tidigare, vi hade fyllt på Dukoral-vaccinet och vi käkade speciella magtabletter med en speciell bakterieflora. Och inget lokalt vatten - inte ens till tänderna.

Hoppas detta kan hjälpa dig något och en riktigt fin resa önskar jag dig!
Citerat från ziesta:
Jag ska också åka till Delhi så hade hoppats att du skulle få lite tips som jag också kunde ta del av.. :-) Kanske att det dyker upp några nu när tråden hamnar längre upp..

Häftigt att åka över en långweekend! När åker ni? Vi ska inte åka förrän nästa år.

Har ni bestämt var ni ska bo än? Jag har lånat några guideböcker och förstått det som att de flesta bor runt Connaught Place (dyrare) eller Paharganj (billigare).
Av Annl
26 sep. 2012 05:33
Ziesta,

Glömde att skriva att det är ett bra tips att ansöka om visum i god tid - titta på www.ttservices.se - det är det företaget som sköter om visumhanteringen och det finns en utförlig beskrivning av hur du ska fylla i blanketten.

Tänk också på att det passfoto som ska bifogas inte är vanligt standardmått - för att godkännas måste du bifoga ett större foto som är 5 cm x 5 cm. Ett sådant foto kan man som vi i alla fall kunde förstå inte ta i vanliga fotoapparater utan ett tips är att besöka fotoaffären på Götaplatsen i Göteborg - herrarna som jobbar där har full koll och kan hjälpa dg så att det blir rätt storlek.
Av Ziesta
26 sep. 2012 10:05
Aha, det var så snart ni skulle dit, Annl. :-) Tusen tack för dina tips och berättelsen om er resa.

Ska kika på Hotell Lalit. Egentligen brukar vi oftast välja budgethotell eller hostels, men då vi bara kommer att vara i Delhi några dagar så kan man ju kanske kosta på sig något dyrare. Pool hade ju inte varit fel heller. :-) Ja, jag har också läst i guideböckerna att Connaught Place skulle vara "fint" (såg något liknande kvarteren kring Orchard Road i Singapore framför mig.. men kan tänka mig att Delhi och Singapore är som dag o natt..) Trist att det inte motsvarade förväntningarna.

Den där heldagsutflykten med egen guide lät ju bra och innehållsrik! Bokade ni den hemifrån, eller på plats i Indien? Var det ni som bestämde vart ni ville åka, eller fanns det ett färdigt program?

Vi ska åka med en 16 dagars rundtur i norra Indien, innan vi tillbringar några dagar i Delhi, så då besöker vi Agra som en del av den.

Jag har också tittat på att flyga med Finnair, såg ut som det är det absolut snabbaste, ja. Mellanlandningstiden i Helsingfors såg dock väldigt kort ut, men det var inga problem då antar jag?

Tack för visum- och fotoaffärstipset! Hur långt innan skaffade ni visumet? Det var inga problem att posta passet till Stockholm eller? Jag har läst att visumet gäller sex månader från det att man får det, så ingen idé att vara alldeles för tidigt ute heller.
Av Annl
26 sep. 2012 11:29
Singapore och Delhi är som dag och natt och det gäller även Little India i Singapore.

Heldagsutflykten bokade vi hemifrån men hotellet hade säkert kunna hjälpa till med det. Bolaget som tlllhandahöll turen heter Goindia eller något liknande. De hade ett färdigt program men eftersom vi var ensamma så hade vi möjlighet att påverka det, t.ex. som att vi ville ha en och en halv timmes lunchpaus på Hotel Imperial.

Det funkade bra att byta i Helsingfors och vi hade kort om tid på vägen hem men vi upplever det som att Finn Air har intresse av att det ska funka. Flygplatsen är dessutom väldigt smidig och det är inga längre avstånd vilket ju också förenklar det hela.

Visumet gäller i sex månader och innefattar double entry. Eftersom vi bokade den här resan med så kort varsel så var det snabba puckar att ansöka om visum och jag tror att vi hade knappt tre veckor på oss - så det var extremt angeläget för oss att alla uppgifter blev korrekt ifyllda så att det inte skulle strula. Vi skickade passen till Stockholm och det funkade fint och sen betalade vi för att de skulle skicka passen i rek-brev tlllbaka. Visumet med postavgiften kostade runt 750 kr per person så det är ju en del.
Citerat från ziesta:
Aha, det var så snart ni skulle dit, Annl. :-) Tusen tack för dina tips och berättelsen om er resa.

Ska kika på Hotell Lalit. Egentligen brukar vi oftast välja budgethotell eller hostels, men då vi bara kommer att vara i Delhi några dagar så kan man ju kanske Dekosta på sig något dyrare. Pool hade ju inte varit fel heller. :-) Ja, jag har också läst i guideböckerna att Connaught Place skulle vara "fint" (såg något liknande kvarteren kring Orchard Road i Singapore framför mig.. men kan tänka mig att Delhi och Singapore är som dag o natt..) Trist att det inte motsvarade förväntningarna.

Den där heldagsutflykten med egen guide lät ju bra och innehållsrik! Bokade ni den hemifrån, eller på plats i Indien? Var det ni som bestämde vart ni ville åka, eller fanns det ett färdigt program?

Vi ska åka med en 16 dagars rundtur i norra Indien, innan vi tillbringar några dagar i Delhi, så då besöker vi Agra som en del av den.

Jag har också tittat på att flyga med Finnair, såg ut som det är det absolut snabbaste, ja. Mellanlandningstiden i Helsingfors såg dock väldigt kort ut, men det var inga problem då antar jag?

Tack för visum- och fotoaffärstipset! Hur långt innan skaffade ni visumet? Det var inga problem att posta passet till Stockholm eller? Jag har läst att visumet gäller sex månader från det att man får det, så ingen idé att vara alldeles för tidigt ute heller.