Tips och råd Stora Barriärrevet?

Av Marika
30 dec. 2009 15:00
Visningar: 6885
Efter att ha läst nedanstånde artikel om Ben Southalls (ni vet han som vann drömjobbet som bloggare på paradisö) "olycka" blir jag väldigt konfundersam till vår kommande resa (2011) till Australien och Stora Barriärrevet. Törs man snorkla där? Såklart utsätter man sig alltid för fara mer eller mindre oavsett vad man gör men jag tillhör dem som åtminstonde föredrar att känna till riskerna. Därför skulle det vara intressant att höra vad ni som varit där säger. Har ni råkat ut för något? Har ni tips etc?

Har även hört att det finns speciella dräkter som skyddar mot maneter, nån som känner till mera om detta?

Läs om vad som hände Ben:
http://www.dagensps.se/artiklar/2009/12/30/70255402/index.xml?referred_from=/nyhetsbrev/ps-morgon-kvall/2009/12/30/25920003/index.xml

Tack på förhand och Gott Nytt År!

Marika
Av Theelf
30 dec. 2009 15:13
Blue Box Jellyfish. Riktigt elaka små kräk som i värsta fall tar död på en. De goda nyheterna är att de bara finns längs stränderna på fastlandet och bara under en viss tid på året. Alltså inte ute vid revet. Tveka alltså inte - åk till Barriärrevet och snorkla på!

Hälsar,

TE
Av Marika
30 dec. 2009 15:32
Tack för svaret! Såklart kommer vi att åka dit, inget snack om den saken! Vet du vilken tid på året det är som värst med maneter? Vi hade tänkt åka i februari.mars.

Tipsa gärna om ställen att bo på, åka till etc!

Inplanerat hittills är Sydney och Adelaide där våra reskamrater har släkt som vi ska få bo hos =) + så klart Stora Barriärrevet med det är ju som sagt STORT (typ 200 mil...) så vi tar tacksam emot tips!
30 dec. 2009 16:44
Klart ni skall vara försiktiga men under mina 4 år där vet jag personlgen ingen som drabbats - jag blev själv bränd av en annan variant dock. Sved som f-n men var i övrigt ingen fara.

Ni kan alltid hyra skyddsdräkter om ni skulle vara verkligen oroliga.

Och som skrevs ovan gäller det inte detta i barriärreven.

Säsongen är (ungefär) oktober-mars/april i norra Queensland och och november-mars/april lite längre ned men knappast längre än the Great Keppel Island (om jag kommer ihåg rätt). NSW borde vara ganska säkert oavsett säsong men kolla med lokala vakter för undantag kan ju finnas.
Av Asok
1 jan. 2010 03:09
Har varit både på Fitzroy Island och Green Island. Fitzroy ligger närmast kusten o där varnar de för maneterna men vi hade tur
var där i mitten av december men inga maneter ännu så vi kunde snorkla fritt. Green Island ligger på yttre revet så där finns inga
maneter var där i januari och kunde även där snorkla fritt. Det är dyrt att bo på öarna runt Barriärrevet så vill ni komma undan lite
billigare så kan ni bo i Cairns och göra dagsutflykter ut.
2 jan. 2010 11:57
Som tipsat så är Cairns ett bra ställe att utgå från om ni skall göra barriärrevet men tänk på att det inte finns några bra naturliga sytränder där. Port Douglas vinns ju i närheten och där har de en mycket bra, lång och ren strand.

Mellan Cairns och Sydney finns flera stopp som brukar rekommenderas Airlie Beach, Byron Bay ochh Surfers Paradise bl a.

Airlie (No) Beach är ganska mycket av ett backpackerställe (med allt vad det innebär) och är inte direkt genuint australiensiskt om vi säger så. Finns en del bra ställen där också men jag tycker man kan hopp det.

Surfers är intressant som företeelse men lite av Benidorm på engelska. Om man är villiga att "campa" lite i utkanten är det helt OK.

Byron har en del enormt vackra vyer etc men också extremt mycket backpackers. Kan vara schysst om man verkligen undviker alla backpackerfällor men det är nästan ett heltidsjobb... :-D

Coffs Harbour och Port MacQuarie är ställen jag rekommenderar i närheten av gränsen QLD/NSW. Riktiga städer med bra bad utan att ha blivit överexploaterade för turister. Finns dock en hel del bra boende.
Av Marika
4 jan. 2010 11:33
Tack för alla råd och tips!
Fy vad läskigt med dessa maneter... Det får definitivt bli hyra av stinger suites för bada vid fastlandet vill man ju göra. Ska kolla upp alla platser ni tipsar om, det är så svårt at veta hur man ska lägga upp en bra resplan i detta enormt stora land. Bestämt är iallfall Sydney och Adelaide och det lutar åt Port Douglas istället för Cairns då det verkar mysigare men jag lär återkomma med fler frågor.

Kramar Marika
4 jan. 2010 12:05
Marika: Det finns mycket farliga saker med Australien men låt det inte bli huvudgrejen med resan och låt det inte skrämma er för mycket. Som med så mycket annat så handlar det mesta om förnuft och kunskap.

Jag bodde i Australien i lite drygt 3,5 år och bodde i QLD under stinger season, NSW under bushfire season etc, etc... Jag känner 100-tals personer och ingen råkade ut för något.

Njut av tiden där för Australien är en av världens trevligaste länder (människor, miljöer, städer etc) och även en där man kan göra det mesta om man har tid occh vilja - åka skidor i Thredbo, gå på hike i regnskog i QLD eller NT, Trekka eller klättre i Blue Mountains, white water rafting, surfing, ökenlandskap, etc...

Se möjligheterna, inte problemen och farorna som trots allt är små. Fler dör i älgolyckor varje år i Sverige än av maneter i Australien.
Av Marika
4 jan. 2010 12:30
Tänker inte bli avskräckt men som du säger det gäller att samla på sig fakta och kunskap för att få ut det bästa av semestern.
Vad säger du om att resa dit i februari-mars? Förstår att det skiljer sig på olika platser i landet som är så stort men det finns kanske vissa tider som är bättre än andra.

Kram Marika
4 jan. 2010 13:08
Februari-Mars är det fortfarande varmt (sommar) i merparten av Australien men kanske inte lika hett som i t ex Januari då det kan det vara olidligt i t ex QLD. Vi hade t ex 48 grader (40+ under lång tid) i Whitsundays när jag jobbade där.

I januari regnar det dessutom mer så februari-mars är en ganska bra tid. Redan i april-maj kan det komma att bli bra mycket svalare lokalt (med australiska mått mätt).