Tips och råd inför USA resa

27 maj 2013 19:15
Visningar: 6365
Tjo!

Jag och min sambo (24, 26 år) ska sticka till USA i 6 veckor för att göra en ordentlig resa innan man "stadgar" sig ;) Vi vill uppleva så mycket som möjligt och är öppna för alla tips.

Den 23:e september lyfter flyget mot New York där vi stannar i 4 nätter.
Därefter går flyget mot Orlando där vi tänkte besöka några parker såsom Sea World, discorvery cove och gärna någon mer. Tips på vilka parker man ska undvika och vilka som bör besökas?
Efter några dagar i Orlando hyr vi bil och tar oss söderut i Florida.

Såhär långt har vi kommit i planerna, men nu är vi fetborta. Vi har 2 önskningar:
Båtluffning i Karibien, eller ta ett flyg till Kalifornien.
Det kanske låter jättekonstigt, men vi vill inte göra en resa för att sitta och lapa sol var och varannan dag, men ändå vill vi snorkla, fiska och surfa.
Vi vet att åka till en ö kanske är det ultimata för dom sakerna. Men är också rädda att vi kommer till en ö där det inte finns något annat att göra än att sola.

Har ni tips på vilka ställen man ska besöka? Roadtrips, nationalparker, småbyar mm. mm.
29 maj 2013 04:41
Hej!
Kul ni ska resa hit. Jag har ingen koll på östra USA men har nu kört 750 mil i västra delen.
Har ingen aning om vad ni tycker om. Jag är intresserad av natur, spökstäder och vilda västernhistoria så min resa har inte blivit som alla andras kanske.
Natur: Yosemite är ett måste!!! Vattenfall, berg, frodiga ängar med floder, berg med glaciärer och sjöar. Höga, stora träd på 1800 år som man kan gå igenom finns där också. Grand Canyon. De röda bergen vid Sedona. Lake Powell vid Utah/Arizona.
Är nu på väg till Yellowstone så jag återkommer ;)

Spökstäder: Jerome i Arizona, Bodie i Kalifornien!

Vilda västern: Old Cottonwood, Sedona i Arizona. Carson City, Virginia City(!!!) i Nevada. Blir sen Cody, Cheyenne, Sheridan i Wyoming där Buffalo Bill m.m höll till.

Städer: San Francisco med Golden Gate, Muir Woods norr om SF och så spårvagnarna.
Los Angeles med Hollywood.

Tips med bilhyrning är att göra det via internet. Då blir man inte pålurad onödiga försäkringar. Gick med i Avis Preferred och fick kort hem i brevlådan. När man landade slapp man kön och för att man var bonuskund fick jag ut en Mustang för samma pris som en vanlig! Och efter en månad skulle jag hyra en till (går bara en månad i taget) fick jag ut en SUV istället för en vanlig bara för jag är trogen kund.

Det ska finnas ett nationalparkskort som ska göra det billigare om man ska besöka flera parker.

Om ni vill ha internet så köp simkort när ni kommer hit. Köpte Net10 för $50 i månaden. 100 min samtal inom USA och internet upp till 1.5 gb. Tog 25 dagar för mig att komma upp i det och jag bloggar och kollar fb, nyheter varje dag.
GPS köpte jag här för cirka 650 kr. Livlinan för mig. Har kunnat köra 8-filigt i Los Angeles själv tack vare den.

Hoppas ni fick lite hjälp :)
MVH
Emelie
1 juni 2013 20:53
Hej!
Tack för alla tips, ett nationalparkskort får vi absolut se om vi hittar! ska sätta oss ner och kika på dessa ställen :)
Det är ganska svårt att bestämma nu hur länge man ska vara på vissa platser,
Det jag tänker på är ju flygbiljetter, som är billigare om vi köper här hemifrån?

Vi har ju iallafall köpt flyg till NY, stannar där 4 nätter sen flyg till Orlando.
Sen kanske man får tar saker som det kommer.
Att inte bestämma hur länge man ska vara på vissa ställen kanske bara är bra.
Men ställen vi vill till efter Orlando är ju iaf
Miami,key west,( hyr bil från orlando, och kör ner till key west) antar att det finns fina platser man kan stanna till på på vägen. Sen flyga till californien och besöka san fransicso, las vegas..

Sen har vi fastnat lite för att vi vill till Karibien oxå. Men man kanske får ta saker som det kommer när man väl är där :)
Ingen mer som har bra/dåliga erfarenheter/tips att dela med sig utav?
Av Hawaii
1 juni 2013 21:00
På 6 veckor kommer ni att ha fullt upp med NY, Florida och Kalifornien (med nationalparker kanske i Arizona/Utah också). Spara Karibien till nästa resa. Vilket funkar helt utmärkt även efter att man har "stadgat sig"! Och missa inte San Diego om ni planerar att besöka södra Kalifornien.
1 juni 2013 21:34
Ja jag tror att vi får skippa antingen californien eller Karibien, men jag stannar hellre i USA dessa 6v. Som du säger en Karibien resa kan man ta senare, nu ska man bara övertyga sin andre hälft om detta :P

Jag vill ju kunna spendera tid och pengar på alla ställen vi besöker och inte bara åka runt till alla ställen som finns i USA.
Men jag tror man får välja ut vissa städer och platser man vill till och sedan ta det som de kommer lite när man väl är där.
Just nu känns det som att man har alldeles för många platser man vill besöka.
Och att vi inte har lagt upp någon vidare budget, skit svårt :S
1 juni 2013 22:56
Vi har redan betalat flyg.
Danmark-NY
NY-Orlando
Miami- Danmark
Och utöver det, tror ni man klarar sig bra med ca 35.000 var?
2 juni 2013 00:58
Hejsan!

hur mycket pengar man behöver (gör av med) är ju väldigt personligt. Allt beror ju på hur mycket ni vill kosta på er.

70' på 6 veckor innebär att ni tillsammans har drygt 1600 tillsammans att använda per dag. Det skall räcka till husrum och mat om jag fattat det rätt? Plus nöjen så att säga?

Jag hade aldrig klarat mig på det - men jag är ju sån som gärna kostar på mig och vill ju unna mig när jag är på semester. T ex ha en större matkassa än 200 kr per dag.

Säg att ni i snitt äter för 400 kr tillsammans och hittar boende för 500 kr natten (ingen aning om det är möjligt, jag brukar bo dyrare) - då har ni 700 kr kvar till nöjen/shopping/dryck/biljetter. Tänk på att bara parkentréerna i Orlando går på ca 600 spänn per person och dag.

Jag tycker det låter lite, men det finns säkert medlemmar här som kan konsten att resa på minimal budget som kan ge er värdefulla tips om hur man får pengarna att räcka långt!
2 juni 2013 01:13
Jag bokade bara de tre första nätterna. Insåg att det var helt rätt för när man kom hit så blev det "å det måste jag se också, nej nu kan jag köra vidare".
Jag har inte vågat räkna ut min budget än.
Men flyg: 7500 kr
Bil: Första månaden 8000 , andra 8500 kr.
Hotell: Mellan 200-400 kr/natt beroende på helg och särskilda arrangemang. Började boka via hotels.com där man får tionde natt gratis men har hitta Expedia.se som har billigare alternativ.
Rummen är rena och fräscha men ingen lyx. Vissa har kylskåp och mikro även om det är motell. Har inte träffat på några kackerlackor på några rum hittills ;)
Besök på museum/nationalparker är från $5-25. Har sparat alla kvitton om ni vill veta någon specifik sak (om ni ska till västra USA. Nationalparker har per bil vilket blir billigare när ni reser två.
Bensinen kostar lite under 7 kr/litern.
Mat: Jag handlar på billiga ställen som Denny´s, Taco Bell och sådana kedjor, sällan restaurang då på snabbmatsställen finns det pizza, hamburgare, tacos, tortilla, sallader, smörgåsar... Kostar $3-9 måltid.
Så jag äter för max $10 per dag.
På de flesta ställen ingår frukost och WIFI.
2 juni 2013 02:26
Nisse :
Ja det är husrum,mat, nöjen osv:
Ja vi vet att orlandos parker kostar en del, men i de flesta parker ingår ju mat i priset?
Och jag är nog som dig, jag vill gärna inte snåla på semestern.
Vissa dagar kanske man sover på hyfsade hotell, andra nätter kanske man tar in på billigare bara över någon natt. Så "dagskassan" kanske jämnar ut sig om man försöker räkna slöseriet i snitt per dag.

Det är verkligen svårt att räkna ut hur mycket man behöver. Men vi får helt enkelt försöka räkna så gott vi kan.

Men är det dumt att förboka hotell på många olika ställen hemifrån?
Vi tänkte iaf boka på första stället vi besöker, NY 4 nätter.
Av Emma_j
2 juni 2013 09:36
Om jag inte har helt fel information så är det bara på Discovery Cove i Orlando som det faktiskt ingår mat. DW, Universal och SW får du betala för maten och det är inte helt gratis. Jag och min sambo åker om två veckor och blir också borta i sex veckor. Vi har betalat allt boende och även biljetter och lite annat (parker, alcatraz etc).

Vi har ca 35000:- var till shopping och mat för dessa veckor. Jag tror inte att vi kommer använda upp allt men som sagt, vi vill inte snåla på semestern :) Vi har bokat alla boenden redan, jag tänkte som så att med tanke på hur mycket tid vi lagt på att hitta boenden som lever upp till våra kriterier så kändes det bättre att ta den tiden till att faktiskt uppleva när vi väl är där. Men det är ju så klart beroende på hur man är som person :)
2 juni 2013 10:35
Emma har helt rätt - mat ingår bara i DC och den parken är ju dyrare så det går ju jämnt ut ;)
I I Universal Studios är hamburgaren på Mels Diner riktigt god och inte så farligt dyr. Dela på dricka eller ännu hellre ha egen (fruset om ni vill ha det kallt länge) vatten med er in (fyll på i drickfontäner).

Vidare håller jag helt och fullt med henne i att boka innan avresa - det TAR tid och det är INTE kul när ni sitter där kvällen innan, inte har hittat boende, wifit strular, ni är hungriga och trötta o s v (Worst case scenario, men ni kan tänka er) Det är många på RG som vittnar om att det är onödigt att lägga semestertiden på sånt. Visst kan ni lämna några nätter obokade och ta in på motell som ni passerar (om ni bilar).

OM det är OK att äta fast food och sånt ofta så kan ni som sagt komma undan billigt de dagarna - men 6 veckor...ni kommer vara LEDS på att äta ute om ni inte varierar er. (jag var leds på fisk efter en vecka på floridas golfkust :) ) Jag har sett Peter_o tipsa om att hitta Delis där man själv plockar ihop sin mat (gäller främst städer som NYC).

Förresten, skall ni hyra bil nånting?

Ni kan nog med god vilja klara er på 35 papp - men shoppa då inte loss i NYC ;)
Jag tycker ändå ni skall försöka få ihop kanske 5 till så att ni inte riskerar att behöva hänga tänderna på en spik sista veckorna :)

Hur som haver kommer ni att få en kanontripp!
2 juni 2013 11:39
Hej

OM ni åker till Karibien, så välj i så fall ön/landet Dominica. Där finns massor av vandring och annat att göra och går inte ut på sol och bad (och nej ni är inte konstiga som vill uppleva och göra saker på er resa :-) )

Annars tycker nog jag också att Kalifornien bör vara ert val nr 1, en helt fantastik delstat med så mycket fantastisk natur...
Kolla gärna min Kalifornien-guide:
http://www.reseguiden.se/reseguider/aventyr-i-kaliforniens-nationalparker-7667

Det ni även bör väga in är vädret /tiden på året som ni åker, i oktober någon gång kommer orkansässongen till Florida och Karibien och då är det inte jätteroligt att vara där. Jag var i Kalifornien 10-20 oktober för några år sedan och då var det "lagom" varmt, men i t.ex Yosemite kände man att hösten var starkt på väg med riktigt kalla kvällar, nätter och mornar...
Första snön kan om man har otur komma redan i oktober där och då stängs vissa vägar av och man kan t.ex inte korsa bergskedjan över till Death valley mm (om man nu tänkte sig det). Vanligast är dock att den kommer senare.

Jag tycker att den del av charmen med att bila i USA är att inte boka boendet innan utan svänga in på lagom "sleazy" motels längs vägen. En del av kulturupplevelsen... :-)

Kostnader:
Min första resa till USA 1990 reste jag runt i 5 veckor och gjorde av med 16000 kr inklusive alla flygbiljetter.
Ja, det var många år sedan, men kostnadsläget kanske inte så annorlunda, flygbiljetten över kostade 4000 kr och ett meal på McDonalds 30 spänn ca.
Så visst går det att leva billigt, men det kräver en viss livsstil, men ni är ju unga och då "ska" man ju resa budget tycker jag :-)

Parker i Orlando: beror helt på vad ni vill ha ut av besöket.
Discovery Cove: frukost och lunch ingår, inte middag. Den stora grejen är ju att träffa delfinerna, vilket var fantastiskt, men det varar ju bara 30 min. Våra barn i sällskapet 6-13 år älskade stället, det var en av de största höjdpunkterna. Hade jag varit utan barn hade jag tyckt att det ok men inte mer tror jag.
Gillar ni häftiga "rides" är det Island of adventure som gäller.
Vill ni har Disney original känslan med lite 50-tals nostalgi så måste ni till Magic kingdom.
Epcot kändes lite gammalt med hade bästa riden av alla enligt mig "Soarin´", en glidflygssimulator där man flög över Kalifornien. Längtar fortfarande tillbaka till den...
2 juni 2013 14:36
Jaha är det bara Discovery som har mat i priset, men det va bara ett ex :P
Ja Karibien har jag lyckats få bort från resplanerna nu, vi båda känner att det är ett ställe vi kan åka till och slappa på i framtiden :)

Man blir helt tokig av allt man vill till i USA, det verkar finnas en hel del man "måste" besöka när man är där.
Vi är ändå lite kluvna ang detta med hotell boendet.
Men jag menar om vi bokat boende 4 nätter i NY, sen åker till Orlando med bokat boende iaf 2 nätter, sen kan man väl leta nytt eller förlänga sitt boende.
Det är ju så att jag är rädd att vi bokar alla boenden hemifrån sen när man är där så kommer man känna sig pressad att man måste vidare för man har boendet bokat, även om man hade velat stanna någon dag extra på ett visst ställe..
Jag menar det vet vi ju inte föräns vi är där :)
Men är det verkligen så svårt att hitta boende om man tar sin telefon och sätter sig på ett café med wifi?

Är jätte jättetacksam för all tips och information :)
Kul att folk lägger sån energi att hjälpa oss :)
2 juni 2013 14:37
Hejsan!
Vilken rolig resa ni planerar!!! :))
Du har redan fått massa svar men jag tänkte dela med lite av mina erfarenheter.. :)
Jag och min sambo var i Florida 2,5 vecka i vintras, reste runt med bil Orlando-St. Pete-Key West-Miami.
Våra kostnader för dessa veckor låg på ca 30 000:- per person för hela kalaset, dvs. flyg, hyrbil, hotell, mat, bensin, shopping, inträden etc. Vi bodde ganska billigt, vi snittade för hotellboendet på 370:- per person per natt och bodde bl.a. på Radisson, Country Inn & Suites by Carlson, Best Western och andra mellanklass hotell.
Vi var endast på 1 park i Orlando, och shoppade nog snarare "normalt till lite" (om jag jämför med vad mina vänner brukar shoppa för när de är i NY..). Vår middagsnota låg i genomsnitt på 50-60 dollar för mat och dryck (en drack öl/vin och den andra vatten då den körde bil). 35000:- för 6 veckor låter som en stram budget men det kanske går ändå, det finns ju många "billiga" restauranger som Dennys, Perkins, Ponderosa och andra "buffet restaurants" som man säkert får mat för runt 10-20 dollar.
Vill ni äta SMARRIG frukost, testa Ihop (International house of pancakes...ps, de har inte bara pannkakor...:)) ...mums!! ;)
Om ni tänkt hyra bil hemifrån så rekommenderar jag att hyra via www.rentalcars.com. Vi hyrde en mellanklass modell och fick en riktigt bra bil till en billig peng, alla nödvändiga försäkringar inkl. GPS hade vi med oss hemifrån, har för mig vi betalde 3200:- för 18 dagar. En väninna till mig reste 14 dagar i februari och de hyrde sin bil direkt på plats för samma bolag (Budget) och de betalade 1500:- mer än oss...
Californien har jag inte varit i sedan 1999, men starkaste minnet är "gamla stan" i San Diego - vilket underbart ställe!! Så räcker tiden till, så missa inte det.. :)

Lycka till med planeringen, det är ju halva nöjet med resan (tror jag...:) ) !! Och framförallt - ha en riktigt härlig semester!!
3 juni 2013 10:46
Citerat från Feelstavat:

Men är det verkligen så svårt att hitta boende om man tar sin telefon och sätter sig på ett café med wifi?
Tjena igen!
nej det är inte svårt att hitta boende - men ni kanske måste sänka kraven då på saker som läge, fritt wifi, pris, standard, pool eller vad det nu är som ni kan tänkas vilja ha.

Så klart ni kan göra det på plats om ni vill! Det finns motell överallt!

Skall ni ha bil eller hur skall ni transportera er? (jag tänkte på budgeten)
3 juni 2013 10:58
Citerat från Feelstavat:
Det är ju så att jag är rädd att vi bokar alla boenden hemifrån sen när man är där så kommer man känna sig pressad att man måste vidare för man har boendet bokat, även om man hade velat stanna någon dag extra på ett visst ställe..
Jag menar det vet vi ju inte föräns vi är där :)
Men är det verkligen så svårt att hitta boende om man tar sin telefon och sätter sig på ett café med wifi?

Är jätte jättetacksam för all tips och information :)
Kul att folk lägger sån energi att hjälpa oss :)
Man kan ju tänka lite på andra hållet också :-)
På i stort sett alla ställen vi varit på i USA skulle vi vilja stanna längre än vi gjort (vi har aldrig känt att vi varit för länge på något ställe). Börjar man stanna en natt extra här och en där så sitter man plötsligt i sitsen att dagarna börjar ta slut innan resan är avklarad och man kanske inte hinner se det man tänkt.

Personligen tycker jag också att det är mycket bättre att, om man kan planera i förväg, boka hemifrån i lugn och ro. Vi hade helt perfekta boenden överallt på vår senaste runda i USA men jag lade också en hel del tid på att verkligen välja noga, bokade även om flera gånger då jag hittade uppgifter om att de t.ex. börjat renovera på ett hotell eller att de sänkt priset på ett bättre ställe. Jag är helt säker på att det blivit mycket sämre och dyrare om vi skulle ordnat boendet efter resans gång.

Bokar man med fri avbokning fram till (vanligtvis) ett dygn innan ankomst så har man ändå möjligheten att ändra sig om man verkligen skulle vilja det.
3 juni 2013 13:48
Det känns som att ni redan bestämt er att ni inte vill boka allt hemifrån - och då skall ni inte heller göra det. Vad är meningen med att övertyga er något annat? :)
Nu har vi försökt förklara fördelar och nackdelar som VI upplever med resp.

Det är ju inte kört om ni lämnar nätter obokade. Gör nu som ni vill och känn efter vilket som är bäst för er till en annan gång,
3 juni 2013 14:07
Självklart är det som Nisse2ears skriver.

Alla här skriver (förhoppningsvis) bara vad de själv tycker och tänker för att inspirera, hjälpa och ibland uppmärksamma andra på saker man kanske inte alltid tänker på, var och en lyssnar på det den vill och gör som den vill, det finns inga rätt eller fel utan bara olika tycke och smak när det gäller resor!

Ibland har man ångrat att man inte lytt ett råd, ibland har man förbannat sig själv för att man lyssnat på ett :-)

Det blir ju fantastiska upplevelser hur man än väljer att göra! Trevlig resa!
3 juni 2013 20:29
Citerat från Floridasidan:

Ibland har man ångrat att man inte lytt ett råd, ibland har man förbannat sig själv för att man lyssnat på ett :-)
Den kan jag skriva under på :)
7 juni 2013 00:08
Nej vi har inte bestämt att vi inte ska boka i förväg, jag blir bara tokig på att vi inte riktigt vet vad som ät
Bäst :)
Nej jag lyssnar gärna på andras erfarenheter men sen får man väl ta till sig det man kan tänka sig passar bra för oss.
Men jag tror det går bra att hitta boende när vi är där iaf, vi får titta lite efter boende på de ställen vi ska till så får vi se hur vi gör :)
Tusen tack för alla tips och råd, super tacksam :)