Tips Mexico-Guatemala

10 nov. 2012 22:30
Visningar: 1457
Hej:) Skall åka till Playa del carmen i februari, och skall resa runt lite i Mexico med omnejd. Vill besöka Tikal i Guatemala bl.a. Någon som åkt buss denna sträckan? Är det bara lokalbuss som gäller eller finns det "paket" resor ifrån Playa del carmen? Hur lång tid tar bussresan Tikal-Playa del carmen? Hur funkar gränskontrollerna Mexico-Belize-Guatemala? Vad kostar det? Vilken valuta skall man ha i Guatemala, US dollar? Tacksam för alla svar! Jag skall åka själv, så är det någon som har liknande planer hör gärna av er=)
Av Hawaii
11 nov. 2012 02:45
Jag var i Belize för ett par år sedan, nära gränsen till Guatemala, och vi var en liten grupp (c:a 12) som gjorde en dagsutflykt till Tikal, som är en ganska makalös upplevelse. Gränskontrollen tog inte mycket tid. 15 minuter eller så vill jag minnas. Kommer tyvärr inte ihåg vilken valuta vi använde i Guatemala, och har ej heller svar på dina andra frågor. Hoppas någon annan kan svara! Men rent allmänt så misstänker jag att en resa med lokalbuss PdC-Tikal tar sin lilla tid och säkert med flera byten. Det är nog minst 50 svenska mil.
Av Theelf
11 nov. 2012 09:32
Hej!

Jag har åkt den sträckan med buss - men det var 1995. Tog buss från Tulum ner till Chetumal. Övernattning. Sedan buss till Belize City. Bytte buss som gick via Belmopan till gränsen. Sedan ytterligare en buss från gränsen till Santa Elena. Som du hör var det ingen walk in the park. I Belize och Guatemala körde de med gamla amerikanska skolbussar. Du vet sådana där gula man ser i Hollywoodfilmer. På den tiden var gerillan i norra Guatemala mycket aktiv och därför höll regeringen vägarna i norra Guatemala eftersatta. Väldigt skumpigt och långsamt alltså. Vi snackar om vägar som kan beskrivas som timmervägar i grus utan underhåll. Från gränsen och den sista biten i Guatemala är det dessutom väldigt kuperat. Bedövande vackert men väldigt tidskrävande. Det tog mig sammanlagt ett och ett halvt dygn att göra denna resa. Tror att det blir svårt att åka med "reguljär" buss och klara det på samma dag.

Tror inte du är den första av alla tusentals besökare till Playa del Carmen/Cancún som vill göra samma resa. Det borde alltså finnas både information och flera alternativ för dig att välja mellan. Om du inte har obegränsat med tid och det är Tikal som du vill se råder jag dig att antingen hitta en arrangerad utflykt eller undersöka möjligheterna att flyga till Santa Elena.

Som du förstår är mina erfarenheter avseende gränskontroller och kostnader outdated sedan länge. Gränskontrollerna då var inga bekymmer och det är möjligt att kostade något litet. Däremot kan jag säga att du har en fantastisk upplevelse att se fram mot i Tikal. Se till att vara där före solen går upp. Det är mycket djur som rör sig kring templen i mörkret. En man jag träffade hade sett en ozelot, men det är ovanligt. Egentligen borde man vara där flera soluppgångar, men om du bara kan vara där EN morgon - se till att sitta uppe på tempel 4 och se solen gå upp över en dimmig djungel. Magiskt.

TE
Av Dirgis
11 nov. 2012 09:56
Hej!
I våras reste jag runt i Syd- och Centralamerika. Valutan i Guatemala är Quezales.
När jag anlände till Guatemala hade jag inget uppbokat förutom att jag beställt transfer till Quetzaltenango, som också kallas Zela.
Man avråder människor för att vistas i huvudstaden Guatemala city, kom dit sen kväll innan jag skulle flyga från Guatemala. Jag köpte ingen paketresa i traditionell mening utan jag presenterade för Adrenalina tours(finns på många ställen i Guatemala) i Quetzaltenango vad jag göra. Naturligtvis finns det gott om små lokala resebyråer som många turister anlitar
Antigua
Panajachel
Tikal(inrikesflyg till Tikal)
Pyramiderna i Honduras, ett dygns avstickare.
Adrenalina tours ordnade allt. Man hämtades där man bodde och åkte i Shuttle busses med andra som skulle
till samma resmål. Det var ofta helt andra passagerare som man hade returen. Jag har bytt mailadresser med människor från när och fjärren.
Genom att använda lokala resurser blir det avsevärt billigare att resa.
11 nov. 2012 22:06
Tack snälla för alla svaren! Lutar åt att jag kollar runt i PDC, om jag kan hitta någon färdig paketresa till Tikal. Verkar lovande, har nog något riktigt magiskt och spännande framför mig=)