Tips inför resa till malaysia?

24 apr. 2012 21:31
Visningar: 10467
Hej, jag och min familj ska åka till Malaysia i december. Vi är sju vuxna personer som gärna vill åka ospecifiserat och resa runder. Vi landar i kuala lumpur och vill eventuellt stanna där någon dag. Annars så ska i vara på väst sidan och kanske
Men eftersom vi är sju personer så behöver vi ganska många rum så kanske är svårt att resa utan att ha bikat hotell i förväg.

Här är lite frågor som jag skulle vara evigt tacksam om någon god själ skulle kunna svara på.

1. Är det Möjligt att resa runt utan att ha bokat hotell?
2. Vad kostar hyfsade rum med ac under högsäsongen i KL och på langkawi?
3. Vad kostar det att äta per dag ungefär i malaysia? ( alla målen på en dag)
4. Är det lätt att ta sig runt i malaysia med tåg/buss?och är det dyrt?
5. Kan man enkelt ta sig till östkusten?
6. Vad kostar det att ta dykarcert?
7. Vill gärna besöka koh lipe, någon som vet vad det kostar att bo där och leva där några dagar i december?
8. Är langkawi ett stort charter ställe eller finns det lite lugna ställen också?
9. Några andra bra tips inför denna resan?

Otroligt tacksam för svar på dessa frågor !
Av Sierra
24 apr. 2012 23:36
1. Eftersom ni åker i december och är 7 personer är det listigt att boka boende i tid. Ni hittar alltid någon typ av rum någonstans men ni kanske (antagligen) inte kan bo på samma ställe om ni inte bokat.

2. Ni får räkna med 700 kr och uppåt för ett dubbelrum med frukost.

3. Har du varit i Thailand? Det är något dyrare i Malaysia.

4. Det finns bra bussförbindelser med moderna bussar och det är billigt.

5. Buss går kors och tvärs genom landet. Även flyg från KL och Penang till Kota Bharu.

6. Det beror på var du vill ta dykarcert. På Koh Lipe kostar en Open Water Diver course hos Castaway Divers 13,500 THB (ca 3,200 kr). Kursen pågår i 4 dagar och du får 9 dyk.
De har även en 3-dagars kurs, Scuba Diver course, som är något enklare och kostar 9,500 THB (ca 2,300 kr), 5 dyk.

7. Boende på Lipe med a/c i december från 600 kr och uppåt för ett dubbelrum med frukost. Mat är billigare än på Langkawi.

8. Langkawi är inte ett stort chartermål. Apollo har från kommande vinter som enda svensk arrangör charter dit.

9. Om ni planerar att besöka Lipe från Langkawi måste ni boka speedboat biljetter i god tid.
24 apr. 2012 23:54
Ok men finns det rum dubbelrum för 300 kr natten som är fräscha eller det är drömpriser under högsäsongen?
Stämmer det att vattnet är grumligt på väst sidan? Man läser så mycket olika på internet och vi har bara varit i thailand, som vi verkligen älskar men då har vi åkt i feb så det inte varit högsäsong. Men får man åka till thailand från malaysia utan något speciellt tillstånd och är malaysia värt dem extra pengarna som man lägger där istället för på thailand?

Otroligt tacksam för dina svar sierra =)
Av Sierra
25 apr. 2012 09:35
Du hittar inga dubbelrum med a/c i december för 300 kr/natt. Utan a/c och med enkel standard finns.

Vattnet vid Langkawi har varit grumligare än vad det är nu. Jag har varit där de fyra senaste åren och det har blivit bättre, dock inte lika klart som längre norrut vid t ex Lipe.

Det är inga problem att åka till Thailand från Malaysia. Du får 15 dagar visum per automatik när du kommer med båt och är svensk medborgare. Visst är Malaysia värt ett besök då där finns mycket att se.

Kolla mina reseguider för mer info.
25 apr. 2012 11:03
Hej!

Jag var i Malaysia i November förra året, början till högsäsong.

1. Jag tror inte att det kommer vara så svårt för er att hitta boende, i Kuala Lumpur finns det massor med boende i olika prisklasser. Kanske att ni inte alltid får det ni verkligen är ute efter men ni kommer garanterat inte bli utan boende. Ett tips är att leta boende på morgonen, ta tidiga bussar eller nattbussar så ni anländer på morgonen, lättare att hitta boende då än på kvällen. Det ger så mycket mer möjligheter att inte bokat allt boende i förväg.

2. På Langkawi bodde jag i ett dorm för 10 personer för 25 Ringgit per natt, dormet låg efter huvudgatan och standen var 3 minuters promenad bort, helt perfekt då det ingick frukost. Jag bodde även i ett rum för fyra personer för 65 Ringgit per natt. Så det går mycket väl att hitta billiga boende.
I KL bodde jag även där på två olika ställen, först ett jättefint hotell mitt i Chinatown, ett dubbelrum för 70 Ringgit, detta tyckte dock jag och min vän var för dyrt så vi bytte till ett billigare Guest House, där vi bodde i ett dubbelrum utan egen toalett för 35 Ringgit.

3. Du kan äta för mycket lite om du bara letar lite efter lokala hak, vi brukade äta på gatukök för cirka 10 Ringgit till lunch och middag.

4. Mycket lätt att ta sig runt med buss, du kan ofta boka bussbiljett via ditt boende. Inte alls speciellt dyrt.

8. Pantai Cenang där jag bodde när jag var på Langkawi var mycket bra. En liten stad med en huvudväg som går parallellt med stranden. Massor med mysiga restauranger och strandbarer, underwaterworld och en del shopping. Vi hyrde mopeder och åkte runt ön på dagsutflykter, till massa olika vattenfall, helt öde stränder och en linbana upp på högsta toppen av ett berg. I hamnstaden Kuah finns det en hel del butiker.

9. Värt ett besök är National parken Taman Negara och även Cameron Highlands! Om ni ska till Langkawi, så stanna gärna en dag eller två på ön Penang och staden Gerogetown, underbart ställe!! Gerogetown är med på unescos världsarvslista, så många fina byggnader och mysig stämmning!

Hälsningar Maria
25 apr. 2012 15:20
Tack =D är så otroligt tacksam för alla svar!

Finns det större chans att åka ospecificerat till Thailand än till malaysia under denna tid i december och blir rummen billigare där? Vi är ute efter dubbelrum kring 300 kr. Det kanske är större chans att hitta ok rum i thailand för den summan?

Är penga skillnaden jättestor i malaysia och thailand?

Vi har räknat med att klara oss på 8000 kr på 23 dagar. alltså cirka 150 :- /natt och ca 150:- på mat/dag.

mvh elin
Av Sierra
25 apr. 2012 15:51
Du skriver ospecifierat. Menar du då en flygstol hos ett charterbolag?
Det bästa är att boka reguljärbiljett själv hos ett flygbolag som har kampanjpriser. Då bestämmer du dessutom själv vilken veckodag du vill åka och komma hem. Charterbolagen har ju fasta dagar och resorna är bestämda i längd.

Eftersom du planerar att åka i december har du kommit en bit in i high season och ju närmare jul/nyår (peak season) desto mindre ok boende är ledigt. Men som sagt, det finns alltid något om man inte är så noga. Över jul och nyår är det för det mesta fullt vad gäller boende på Lipe.

Skillnaden på kostnader är inte så stor i Thailand och Malaysia. Visst kan ni klara er på den summan du nämner/person och dag...men då blir det ingen a/c och mycket enkelt boende...:-(
25 apr. 2012 16:00
ja förlåt lite otydlig. Nej biljetterna är bokade. Så jag menar att vi åker från sverige utan att ha bokat något boende förutom i Kuala Lumpur.

Ok, ja vi vill gärna åka till koh lipe så få får vi nog ta och boka boende och se till att vi har bokat någonstans under jul och nyår.

Är väldigt intresserade av att snorkla. Eftersom vi är på väst sidan vart ska vi då snorkla för att få bästa möjliga upplevelse förutom på koh lipe där jag redan vet är jätte fint.

Men man kanske inte lägger 150 kr på mat om dagen eller? så kanske man kan lägga lite extra på boende?
Av Sierra
25 apr. 2012 16:11
Det finns fina snorkelvatten runt öarna på väg upp mot Koh Lanta om ni vill lämna området runt Lipe som har garanterat fina möjligheter. En snorkelutflykt över dagen när ni är på Lipe är annars trevligt. Ni är ju 7 pers så hyr en egen longtailbåt (med förare naturligtvis :-)) och dra i väg en dag. Pris ca 2000 THB för båten.

150 kr/dag (~650 THB) och pers är onödigt mycket pengar för mat. Lägg mer på boende så slipper ni småkryp genom väggarna....
25 apr. 2012 16:14
tack så otroligt mycket sierra för dina svar. Kommer kanske lite fler frågor senare som du kanske kan svara på när du har tid.
26 apr. 2012 15:18
Kom på lite frågor till. Vi är ute efter att vara i malaysia fram till den 22 december och sedan spendera tiden på koh lipe.

Vi har försökt hitta hotell på koh lipe på nätet men det finns inte så mycket som är utlagt. Kan det verkligen vara så att alla rummen är uthyrda eller brukar det vara så att dem inte lägger ut rummen förrän till hösten? Vi har nämligen hittat ett hotell på koh lipe som heter harmony bed and bakery. Det verkade fint och lagom i pris men ligger nästan inga rum ute.

Finns det möjlighet att åka över till öst sidan för att snorkla på malaysia eller regnar det för det mesta där då?

Några andra tips på hotell på Koh lipe som ligger kring 2500 bath?
Av Sierra
26 apr. 2012 19:47
Alla rum på de olika resorterna på Lipe är inte bokbara ännu då uppdatering pågår inför nästa säsong.

Harmony Bed & Bakery är ett sedan denna säsong nytt fräscht boende som ligger några minuter från Sunrise Beach. Hotellet är ett tvåvåningshus där rummen ligger på andra våningen med en loftgång utanför. Du kan boka detta på agoda.se eller booking.com nu. Frukost ingår ej.

Varin Resort på Pattaya Beach har rum med a/c och frukost för 2,200 THB (Aircon Garden Room) eller 2,500 THB (Aircon Standard Room). http://www.reseguiden.se/forum/bilder/365347

Bokning på bl a Varin kan ske i mitten av maj månad för kommande säsong på denna länk:
http://kohlipethailand.com/show_resort.php?id=17&name=Varin%20Beach%20Resort

Visst kan du åka över till östsidan av Malaysia men risken är att vädret inte är det bästa...
26 apr. 2012 20:09
Okej, bra! Vi är väldigt intresserade av att bo på det hotellet nämligen för det ligger bra i pris och vad jag kan läsa mig till i alla recensioner så verkar det bra.

Men kan man boka hos dem om man mejlar till dem från deras hemsida eller det är fortfarande för tidigt? Kommer det ut fler hotell till hösten via nätet?

Är det någon ö i närheten av koh lipe som man ska besöka?

Du sa att man skulle boka båt från langkawi i god tid är det några dagar innan eller ännu längre?

Hur lång tid tar det sammanlagt från Koh lipe tillbaka till Kuala lumpur?

tack för svar.
Av Sierra
26 apr. 2012 20:35
Vilket menar du nu? Harmony eller Varin?

Oavsett vilket så kan du naturligtvis kontakta dem och kolla om du kan boka.
På länken du fick av mig har du fler resorter som du kan boka från mitten av maj.

Koh Adang som ligger nära Lipe kan var kul att besöka. Koh Bulon, en tim med speedboat norr om Lipe är en annan. Häng på speedboaten 09.00 till ön och tag den som passerar Bulon 15.00 tillbaka. Bokas i travelshop på Lipe.

Eftersom ni skall åka över till Lipe 22 dec måste ni boka senast i november. Du hittar bokningen på samma länk som du fått. Även detta går att göra i mitten av maj.

Från Lipe till KL?
Speedboat 1 tim, taxi 15 min till flygplatsen och därefter flyg Langkawi - KL som passar 1 tim.
26 apr. 2012 22:11
Okej, då får vi gå in och boka i mitten på maj då.

Ja det är harmony bed and bakery som vi speciellt är intresserade av men det fanns bara ett rum kvar på agoda och 3 rum kvar via booking.com men har mejlat till hotell nu för att se om de har fler rum.

Det andra hotellet som du tipsade om är lite över vår budget men det finns inte någonting annat på nätet i alla fall som slår det priset förutom då harmony hotellet.

Finns det möjlighet att ta ut pengar på lipe?
Av Sierra
26 apr. 2012 22:35
Aircon Garden Room på Varin har bättre pris än Harmoni (2,200 THB) och då ingår även frukost. Varin har dessutom många rum så där får ni garanterat plats alla 7 om du bokar när bokningen öppnar

Som jag har skrivit i min Reseguide om Lipe finns möjlighet att växla valuta samt att ta ut cash på sitt kort, dock mot en avgift på ca 5%. Det finns ingen ATM (bankomat) på ön. Du kan även växla valuta på Langkawi.
26 apr. 2012 23:00
okej, har du erfarenhet av det hotellet och rummet aircon garden? för och nackdelar?
Av Sierra
26 apr. 2012 23:13
Jag bor alltid på Varin i en Aircon Villa men har varit in i Aircon Garden Room som är rent och fräscht. Om ni vill bo på samma ställe alla 7 och med a/c till det priset över jul så tror jag att detta är "the place".
26 apr. 2012 23:46
ok, då ska jag ta och kolla på det :D

vad brukar det ca kosta för mat om dagen om frukosten ingår?

du sa att en snorklings tur kostade 2000 bath. Är det för alla sju då?

vad är det som får dig att tycka så mycket om koh lipe förutom värme, vatten och snorkling?
Av Sierra
27 apr. 2012 09:00
Jag skrev tidigare att du skulle titta i mina reseguider för mer info. I den om Lipe har du info om bl a snorkling:
http://www.reseguiden.se/reseguider/koh-lipes-basta-strander-4396#axzz1tBE1x4KI

Det är svårt att svara på hur mycket maten kostar utan frukost. Du kan klara dig på 200 THB...Pad Thai/Fried rice och vatten.

Lipe har, trots att det de senaste åren kommer fler och fler besökare, en laid back atmosfär där det fortfarande finns små avskilda platser där man kan stanna över dagen. Var man bor spelar egentligen ingen större roll då man lätt och snabbt flyttar sig till fots över den lilla ön.
27 apr. 2012 20:21
Okej, jag ska gå in och kolla där. Sista frågorna nu.

Vad kostar flyg från langkawi till kuala lumpur? Vi vill gärna besöka ön pangkor, hur är det med stränder och snorkling där? Vill besöka georgetown räcker det med två nätter där eller en dag räcker det också för att se lite hur staden ser ut?

Vad kostar det att åka buss från Kuala lumpur till langkawi( eller fastlandet vid langkawi)?
Av Sierra
27 apr. 2012 23:27
Det finns 4 bolag som trafikerar Langkawi - KL; AirAsia, Malaysia Airlines, Firefly och Berjaya Air. Om du söker på resp det datum du vill åka finner du pris. Notera att AirAsia och Malaysia Airlines trafikerar KL International Airport (KLIA) medan Firefly och Berjaya Air opererar från den mindre flygplatsen Subang Airport (Sultan Abdul Aziz Shah Airport) som ligger 17 km väster om KL centrum.

Jag har ingen erfarenhet om Pangkor eller George Town.

Du kan åka buss till Kuala Perlis, Kula Kedah eller Penang. Det är billigast att åka till Penang, RM 35.00.
26 aug. 2013 18:14
Hej !

Jag kapar denna tråd istället för börjar på en ny.

Jag sitter och letar boende i stadsdelen Bukit Bintang i KL men jag finner väldigt få med pool. Reser med två barn och bokar alltid hotell med pool så dom får svalka sig efter en dag på stadens gator.

Är det så att pool är ovanligt i Maylasia? Blir lite förvånad då väldigt många boenden i Thailand har pool.

Hälsningar Tom