Tips inför 3-veckors trippen Californien i juni

17 maj 2017 15:13
Visningar: 702
Hej!
Min dotter, 13 år, och jag ska till Los Angeles tre veckor i sommar. Läser på så mycket jag orkar, men svårt att ta beslut. Kan ni som har större erfarenhet av Kalifornien ge tips och råd?

1. Har svårt att hitta bra hotell (hostel/Airbnb går bort pga dotterns dröm om första hotellvistelse). Grundtanken är att vara 3-4 dagar i Hollywood och se allt som hör till. Tänkte först bo precis vid Walk of fame och sedan ta sig till Universal Studios. Tips på bra hotell? Läser att det är sjaskigt i själva Hollywood, därför bättre bo i West Hollywood. Stämmer det. Behöver jag hyra bil de dagarna eller hur tar man sig bäst och snabbast? Råd och tips på hur ni har gjort?

2. Var finns de stora billiga shoppingmallen och hur tar man sig bäst till att se Hollywoodskylten?

3. Är Guiness World of Records något att ha? Universal studios, vad ska man prioritera där?

4. Finns det Hop On/ Hop Off bussar istället för bil?

5. Är det bra att kombinera med en tur till St Diego eller Gran Canyon? Hyrbil isåfall?

Ge gärna så mycket tips och råd som ni kan, ni som nyligen har varit där. Detta är min första utlandsvistelse med dottern så därför är det lite pirrigt samtidigt. Tack på förhand.
Av Birgere
17 maj 2017 15:41
Tycker nog ni inte behöver lägga fler än 3-4 nätter i LA.
Upptäck sedan det fina Kalifornien plus tex Vegas och Grand Canyon.
Ni hinner med mycket på 3 veckor speciellt om ni kör bil.
18 maj 2017 08:43 (redigerad)
1. Alla de vanliga hotellkedjorna finns i Hollywood. Priserna kan variera kraftig och lite slumpmässigt från vecka till vecka för varje hotell. Därför kan det vara svårt att ge tips på ett särskilt hotell. Bäst är att kolla Booking.com och hotels.com.
Men det brukar ofta gå att hitta något ställe som har bra pris, om inte i Hollywood, så i alla fall hyfsat nära. I LA finns verkligen något för alla budgetar i hotellväg.

Det kan vara lite sjaskigt på smågatorna i anslutning till Walk of Fame, men inget extremt. Vet dock inte hur det är på kvällen. Förmodligen mycket turister då också men har ingen riktig koll.
West Hollywood är generellt ett av de bättre områdena i centrala LA. Om ni ska bo någon annanstans, läs på om området är säkert!! Väldigt farliga och väldigt säkra områden i LA kan ibland ligga väldigt nära varandra.

Trafiken i hela Los Angeles storstadsområde är fruktansvärd. Kan uppstå köer lite varstans och lite när som helst. Det är bra att förbereda sig på det. En stor anledning till att köerna uppstår är att kollektivtrafiken är nästintill obefintlig. Finns bussar men de står också stilla i köerna och kör ganska sällan. Finns även några linjer tunnelbana/Metro, men det är långt ifrån europeisk standard. Dessutom kör den mycket ovan jord utanför centrum och då går det lika långsamt (eller ännu långsammare) som för bilarna. Med andra ord, trots alla köer, är bil bra att ha.
Nackdelen med att bo i Hollywood är att det inte är så bilvänligt. Det är mycket trafik, finns inga motorvägar i närheten och det kan bli ganska hetsig körning. Men jag rekommenderar fortfarande verkligen bil. I USA är det ofta tyvärr mest de allra fattigaste som åker kollektivt, vilket då inkluderar många missbrukare och psykiskt sjuka människor.

Om ni hyr bil kan ni kolla boende i andra delar av LA metropolitan area. Då kan ni komma undan med lite billigare hotell. Har ni råd, hade jag valt Santa Monica. Annars är Glendale, Pasadena och Eagle Rock exempel på trevliga områden med bra priser på hotellen normalt sett.

2. Är det The Grove du menar? Ligger lite söder om West Hollywood.
Skylten ses nog bäst, som Dryden skriver, från Griffith Observatory.

3. Har ej besökt någon av dem tyvärr.

4. Tror det men bil är bättre.

5. Grand Canyon går absolut att kombinera med denna resa. Blir en lång tur med många timmar i öknen från LA eller San Diego. Men det kan det vara värt! Öknen kan ibland bjuda på riktigt häftiga vyer den också. Om ni ska till GC, börja planera det så snart som möjligt. Det är väldigt populärt! Förmodligen får ni bo i Williams, som är en bra bit därifrån. Men jag vet inte hur mycket hotellrum det finns kvar där heller. Bäst att kolla snarast!

Som andra nämnt, lägg max 3-4 dagar i LA och utforska därefter resten av Kalifornien, samt eventuellt Las Vegas och Grand Canyon.

Ungefär såhär hade jag lagt 3 veckor i Kalifornien för första gången:
Hade lagt 3-4 nätter max i LA om ni landar där.
3 nätter i San Diego
1 natt i Williams, Arizona och se soluppgången vid Grand Canyon.
1 natt Las Vegas. Eftersom din dotter är minderårig räcker det. Kör längs The Strip kvällstid och se alla galna hotell upplysta. Riktigt mäktigt!!
Därefter köra västerut genom Death Valley.
1 natt i Lone Pine eller köra direkt till Mammoth Lakes där ni stannar 2-3 nätter och vandrar. Ligger på 2500-3000 meters höjd så var beredda på det och gå långsamt!
1 natt i Yosemite eller väster om Yosemite. Förmodligen finns inga sovplatser kvar, då får man sova i Mariposa, Groveland eller Oakhurst västerlm nationalparken istället. Men en heldag inne i parken är ett måste!
Sedan 4-5 nätter i San Francisco som är mycket trevligare än LA. Finns massor med tips här på forumet. Alcatraz är självklart, Golden Gate-bron likaså, för att nämna några.
Sedan 2-3 nätter mellan San Francisco och LA.

Detta kanske blir för mycket bilkörning för er smak. Mellan LA eller SD och GC tar det cirka 8 timmar. Om det blir för mycket för er smak kanske man kan skippa San Diego eller Grand Canyon, eller något annat.
Men det är i alla fall en del tips på vad Kalifornien har att erbjuda!

Det är hög tid att boka boende för sommaren i GC, Yosemite (inne i parken förmodligen fullbokat) och kanske även SF om det inte är så att ni har en stor budget.
Ett viktigt tips om ni ska köra bil: köp GPS!!
Av Dryden
18 maj 2017 09:13
Ja, GPS är bra men det finns också många bra alternativ till mobilen, så väl gratis som betal. De går dessutom att köra offline så att ingen internetuppkoppling behövs.
18 maj 2017 11:04
Tusen tack för toppenbra tips! Uppskattar det verkligen. Fler åsikter från er som har erfarenhet?
18 maj 2017 11:38
Citerat från Orlandoo:
Tusen tack för toppenbra tips! Uppskattar det verkligen. Fler åsikter från er som har erfarenhet?
1. Hollywood är sunkigt och visst lite skoj att se stjärnorna i cementen men inget ställe vi spenderade lång tid på och inte heller nåt och bo på tycker jag. LA är stort som Skåne, bil är ett måste. Max 3-4 dagar i LA tycker jag, det är inte så jätterolig stad.

2. Griffith Observatory som andra skriver ser ni skylten bäst ifrån. Shopping, googla olika outlet som ligger oftast i utkanterna eller utanför LA. Därav bra med bil då man kan handla mycket. Finns ju Rodeo Drive i Beverly Hills som din dotter säkert vill besöka, dock inte speciellt billiga affärer. Men roligt för den som är film-, serie- och modeintresserad.

3. Guiness har jag aldrig besökt. Universal är toppen! Beroende på dag och hur mycket folk där är så kan det vara bra med front-of-the line pass så man slipper stå i kö. De kostar lite mer men har man bara en dag och om det som sagt är mycket folk så är det värt.

4. Finns säkert, men som övriga skriver bil är bra mycket bättre.

5. San Diego är väl värt ett besök och bil är ett måste. Grand Canyon kan jag bara säga: BESÖK. Det går inte att beskriva i ord och bild hur det känns att besöka detta fantastiska ställe.

På tre veckor hinner ni gott och väl med LA, San Diego och Grand Canyon. Lägg absolut inte mer än 3-4 dagar i LA om ni inte tvunget vill. Det finns så mycket mer att se utanför!
Av Daytona
18 maj 2017 14:46
Vi var i LA i höstas och vi åkte nästan bara med UBER, ladda ner appen och åk på- billigt och enkelt.