Tips efter vår backpackingresa i Sri Lanka

Av Yessie
29 jan. 2014 22:15
Visningar: 6880
Till er alla som vill ha tips om Sri Lanka men inte orkar läsa igenom hela mitt resealbum som kommer snart!

Dag 1 landade vi 8:00 i Colombo, vi tog en taxi för 6500 rupees (325:- SEK) till Bentota tog ca 2,5 h, där vi hade bokat de tre första nätterna på nätet hemmifrån på Panchi Villa för 12 000 rupees/natt inkl frukost svindyrt fick vi erfara efter andra boendet . Samma ägare och pris till hotel Wunderbar som låg mitt på stranden men även hade pool, det hade vi hellre bott på. Men man fick utnyttja den stranden och solstolarna framför Wunderbar, 100 rupees med tucktuck dit. Mycket strömt vatten och stora vågor men absolut badbart med fin sandstrand. Inget "turistcentrum" att strosa i men några restauranger längs vägen att välja på. Vi tog en flodtur för 4000 rupees, helt ok, såg varaner och fina fåglar.

Dag 4 tog vi tåget från Aluthgama till Weligama för 14 kr var, tåget var 40 min försenat och vi fick inga sittplatser men det var en upplevelse! Tog ca två timmar. Från Weligama tog vi tucktuck för 300 rupees till Mirissa tog ca 15 min.

Vi hade bokat fem nätter på Sun N Sea via telefon från Bentota pga att vi läst så mycket bra om det från Trip Advisor. Vilket tyvärr inte stämde, de höll på att renovera de andra fyra rummen så de hade bara ett som låg mitt på stranden men lite i ett bygge. 3500:-/natt (175:- SEK) för ett riktigt skabbigt rum med massa oväsen hela nätterna från barerna brevid. Två nätter stod vi ut sen flyttade vi till Lion House bara rätt över vägen där vi bodde mycket fräschare för ännu en billigare peng endast 2500:-/natt. Januari är högsäsong men det fanns massa lediga rum överallt så ni behöver inte boka innan, mycket bättre att kolla och förhandla på plats samt att kunna välja hur länge man vill stanna.

Mirissa var precis så underbart som alla säger, fin strand som inte är överbefolkad men ändå restauranger längs hela stranden att välja på. Ingen shoppinggata tyvärr och närmaste Wineshop är i Weligama, alkohol får inte säljas i vanliga butiker precis som i Sverige.

Valsafarin var bra, 4000 rupees (200:- SEK)/pers, såg flera blåvalar och massa delfiner! Vi stannade i fem nätter sen tog vi en Tucktuck till Tangalle för 3000 rupees och då stannade vi för att se olika turistmål på vägen. Fina stränder som Tallalle och Polhena (helt stilla vatten) och blowhole vågor som trycks in i berget och sprutar ca 50 m upp i luften. Rutten tog ca tre timmar.

I Tangalle bodde vi på hotell Gayana mitt på stranden för 3000 rupees/natt, helt ok! Vi blev lite besvikna första dagen på stranden och främst vattnet som var väldigt grumligt men sen fick vi veta att det var bara tillfälligt för att floden runnit ut åt det hållet. Tangalle var underbart, jättemysig stranpromenad med olika restauranger med en lagun längst bort där vi paddlade kajak. På dagarna åkte vi till en strand norr om Tangalle då vi hörde att Goyambokka skulle vara fint men Tucktuck chaffören frågade om vi ville ha en lugnare strand och naturligtvis svarade vi ja. Han tog oss till en strand som hette Amman beach och det var så fint och folktomt! Bästa maten fick vi uppleva där som lagades i ett litet skjul på stranden. Vi snorklade direkt från stranden och såg massa fina fiskar. Vi åkte dit tre dagar, 300 rupees enkel resa det var det värt för det var ändå mysigt att bo inne i Tangalle. Vi stannade fyra nätter istället för tre som vi tänkt.

Vi tog tucktuck till Unawatuna för 3500 rupees och det tog tre timmar utan stopp, ni kanske tycker det låter konstigt att åka tucktuck så länge men det är så man tar sig fram här och i ca 40km/h hinner man se mycket och det fläktar skönt!

Vi blev positivt överraskade av Unawatuna, mer turister såklart och inte så fin strand med grumligt vatten men enda stället som hade en mysig "turistby" med småvägar och shopping som man kunde strosa runt på. Vi bodde på Unawatuna beach bungalow & restaurant för 5000 rupees/natt. Första dagen tog vi tucktuck till Jungle Beach för 300 rupees, helt ok strand. Andra dagen tog vi tucktuck till Wijay Beach för 150 rupees väldigt fin strand med naturliga pooler med härligt lugnt vatten. Vi stannade tre nätter.

Sen tog vi riktig taxi till Negombo för 7700:- rupees tog tre timmar på motorvägen. Vi hade bokat Topaz beach hotel hemifrån för 7000 rupees/natt utan frukost. Hotellet låg mitt på starnden med pool men vi var glada att vi inte stannade längre en två dagar då hotellet var riktigt skabbigt och poolen smutsig. Havet och stranden var inte heller så fint. Men bra shoppinggata med massa fina restauranger att välja på, ät på Lords så cool restaurang!

Vi var på plats i 17 nätter tot och vår resa kostade 13 700:-/pers med flyg, boende, mat, utflykter allt! Flyg 4700:- så 9000:- var spenderade vi på plats. Pris på mat, frukost 500 rupees var, lunch 1500 rupees med ca en stor öl var, middag ca 2000 rupees var med ett glas vin och förrätt eller efterrätt.

Hoppas ni har fått bra information, ställ gärna frågor!

Vi är i alla fall riktigt nöjda med vår resa, underbart god mat, trevliga och hjälpsamma människor och härliga stränder!
Av Jessew
25 aug. 2014 13:23
Hej,

Vilken bra information. Tack.
Jag och sambon åker till Sri Lanka över jul och Nyår. Tanken är att ta sig ned till Mirissa och Tangalla. Kanske 5 dagar på var ställe. Många påstår att man måste förboka men du skriver att det inte behövs?
Hur är priserna jämfört om man bokar på nätet? Kan man pruta ned dem?

Tacksam för svar
16 okt. 2014 16:57
"
Jessew



Hej,

Vilken bra information. Tack.
Jag och sambon åker till Sri Lanka över jul och Nyår. Tanken är att ta sig ned till Mirissa och Tangalla. Kanske 5 dagar på var ställe. Många påstår att man måste förboka men du skriver att det inte behövs?
Hur är priserna jämfört om man bokar på nätet? Kan man pruta ned dem?

Tacksam för svar"

Jo, det finns boenden att få tag i under högsäsong i Mirissa. Men vill man ha ett strandnära, rent och lite bättre standard, kan det vara säkrast att boka innan. Vi var i Mirissa kring jul och hittade ett hotellrum vid stranden i tre nätter för 250 kr natten för ett dubbelrum utan frukost. Vi gillade stranden och ville fortsätta att bo där, men det var osäkert om vi kunde få behålla rummet. 3 timmar ägnades därför åt att gå runt och kolla på cirka tio boenden och visst fanns det, men inte nära stranden och standarden var mycket lägre. Många hotell/guesthouse var fullbokade, som tur var kunde vi behålla rummet i ytterligare två dar.

Vi försökte pruta ner priserna på många platser i Sri Lanka och det var mycket svårt, de hade sina standardpriser.

I Tangelle var det mycket vågor och även i Mirissa, men i Mirissa fanns det en lugnare del där det bara var lite skvalpigt vatten.
Av Yessie
21 okt. 2014 22:36
Hej!
Vi var ju där i januari så jag kan inte svara på hur det är över jul och nyår. Men när vi var där fanns det massa ledigt och med anledning av det så kunde man pruta såklart. Men sen är ju inte vi så kinkiga heller utan bor med väldigt låg standard. I mirissa var endel boenden fullbokade på stranden men det fanns massa ledigt på andra sidan vägen, helt ok med 100 m till stranden plus att det var mycket lugnare där. Mirissa och tangalle var bäst! Trevlig resa!
2 nov. 2014 20:58
Hej!

Tack för bra tips! Vi är en familj med tre vuxna och två barn som ska åka till Sri Lanka i februari. Vi är väldigt peppade men har inte bokat resa och boende ännu. Jag reagerar på dyra priser vi fått, både på boende och flyg. 4700 kr för flyg är hälften av det pris vi fått. Med vilka åkte ni? Vi åker under sportlovet så det påverkar såklart.

Boendet via Jambo tours skulle kosta oss nästan 20 000kr/vecka. Galet! Men då fanns det bara stora lyxiga komplex som jag inte alls är van vid. Gillar mer bungalow på stranden 😃

Jag tar gärna emot mer tips om flyg och boende! Mvh/Emma
12 nov. 2014 19:31
Hej Emmakitti!
Vi ska boka resan ikväll och har fått priser på ca 4200:- från mitten av januari till mitten februari. Sökt köpenhamn-colombo på flygresor.se och det var travelstore som var billigast för oss och med kortast flygtider.
Anna