Tips - Beijing Capital Intl. Airport (PEK), Terminal 3

Av Dickie
13 nov. 2010 15:01
Visningar: 4164
Ni som ska resa via Pekings flygplats får se upp med ett par saker. Jag åkte via Peking till Hkg i vintras och upplevde några otrevliga saker på denna nya stora flotta terminal.

Transit-disken är dåligt märkta med vilken kö man ska stå i för det bolag man reser med. På disken vid resp. kö står det bara en liten skylt på ca 10x15 cm med olika flygbolags loggor på. Är kön över 3-4 meter lång så är det svårt att upptacka den lilla skylten. Tips är att gå fram tilll disken först och leta rätt på vilken kö man ska stå i.

Kötid oxå vid inlämning av hälsodeklarationen. (Detta kan dock vara borta nu när spridningen av svininfluensan är över)

Passkontrollen med oftast bara två man som jobbar kan ta lång tid att passera. Samma sak gäller säkerhetskontrollen en våning ner. Detta är inget skämt. När jag kom ner så stod det tjänstemän vid två kontroller varav den ena kontrollen var igång. Och tjänstemännen (4st) vid den andra kontrollen stod och tittade på och vinkade in resenärerna till den öpnna kontrollen. Vilken effektivitet asså...

Rökare gör sig icke besvär att ta med sig någon dyr tändare. De beslagtar alla tändare och tändstickor utan att blinka vid säkerhetskontrollen! Jag köpte en fräck tändare på Temple Street i Hkg som jag började använda med en gång. Den tog dem naturligtvis när jag passerade kontrollen. Jag frågade varför och fick till svar "not legal"... Ingen dyr tändare iofs (50 HKD). Ska ju till Hkg igen i Januari, får väl skaffa en ny istället då.

Slutsats - Otroligt fin flygterminal men extremt uselt organiserat och framförallt inkompetenta flygplats personal. Jag hade ca 1,5 tim på mig tills mitt flyg skulle gå när jag klev av planet från Köpenhamn. Jag kom till gaten till mitt flyg 5 min före avgång... Så ni som ska resa vidare via denna flygplats får nog se till att ni har goda tidsmarginaler med er annars är risken att missa anslutningsflyget tyvärr stor...
14 nov. 2010 15:26
Jag är förvånad över ditt dåliga intryck av denna fantastiska flygplats. Själv reser jag över denna flygplatsen minst en gång varje månad, och jag har en helt annan bild än du. Jag har en väldigt positiv bild härifrån.

Jag gissar att du har haft otur. Det du upplevt är inte representativt för normala dagar. Som jag tolkar ditt inlägg så har du gjort EN resa från flygplatsen för snart ett år sedan, och om det är så, så undrar jag hur du kan skriva hur det OFTAST är?

Varför är du förvånad att de tar tändare vid säkerhetskontrollen? Det är helt brukligt, och inget lokalt fenomen just vid denna flygplatsen.
Av Bengtar
14 nov. 2010 20:00
Angående att sno tändare vid säkerhetskontrollen.
IATA har gett ut rekommendationer om vad man får ta med.
Speciellt Kina och Indien övertolkar DGR (Dangerous goods regulations) och tar regelmässigt hand om tändare och tändstickor.
Det är bara att köpa nytt när man har landat.
Flygbolagens hemsidor upplyser sina passagerare om detta. Det är bara att läsa för den som orkar.