Till Lefkas i maj

Av Bessoni
28 feb. 2010 18:25
Visningar: 6308
Vi åker till Lefkas, Nidri, i maj och vill gärna ha tips om resmålet. Har läst mycket negativt om Nidri, men hoppas på att det ändå är OK där. Har inget emot att bada vid en stenstrand som jag förstår att det är i Nidri men är det skräpigt och fullt med folk kan det ju vara mindre mysigt :) Finns det möjlighet att åka med sk badbåt till västra sidans stränder eller är det buss som gäller då, om man inte vill hyra bil? Har läst att Egremni, och lagassi (osäker på stavningen) ska vara OK stränder. Men vart finns dom? Vill oxå gärna ha tips om vart man kan få tag på en mer detaljerad karta över lefkas.
3 mars 2010 10:20
Lefkas i maj. Perfekt val. Jag har gjort 3st majresor till Lefkas, och jag jämför alltid alla resor med Lefkas, det har blivit min måttståck.
Det finns båtresor från Nidri, olika båtar och olika resmål, olika priser. Bara att gå till hamnen på kvällen och prata med dom olika båtarna. Men att du/ni inte vill hyra bil är ett minus. Jag har aldrig badat i Nidri, jag har aldrig satt min fot på den badstranden på dagtid, bara på kvällspromenad. Men jag har bott i Nidri varje gång jag varit på Lefkas. Tipset är att omvärdera och hyra bil. I maj så är det mycket lite trafik ute på vägarna. Bara inne i Nidri och Lefkas stad som det kan bli lite bökigt, men inte heller där är det några större problem. Varning bara för att försöka gena mitt över ön, i princip omöjligt utan att köra vilse :-). Vi har alltid hyrt bil av Vita Car som finn mittemot den fula kyrkan innan strandpromenaden börjar (från Lefkas stad sett). Han (Vasilis) hyr ut äldrebilar till ett bra pris. Sist betalade jag ca 150€ för 6 dagar, fria mil. Om du vill kan jag leta fram e-adressen så kan du boka bil innan. Sen är det bara att åka runt och utforska ön. Porto Katsiki, en av dom finaste platserna i Grekland (världen?) i maj = nästan folktomt. Augusti däremot, då kan man glömma att åka bil, för det är fullt. Sen har du en massa fina stränder efter hela västra sidan, och om du har tur är dom helt tomma! Vi har haft jättestora stränder helt själva, men som sagt det kräver bil. Buss kan du nog tyvärr glömma, det är för stora avstånd.
Sen är ett tips att äta på O.K. Bar, du kan inte missa den, det är den som har en engelsk inkastare som raggar kunder genom att kasta förbipasserande en liten apelsin, sen får man kasta tillbaka den och han fångar den med ett glas på huvudet. Bra priser, god mat och mycket trevlig personal.
Av Bessoni
3 mars 2010 12:02
Tack för tipsen! Roligt att du nämner det där med att gena över ön, det är precis det vi har pratat om att göra:) Bäst att låta bli! Jag tror att det är OK att bada i Nidri men om man jämför stränderna på västra sidan så är det nog ingen diskussion om var man helst badar!
3 mars 2010 14:32
Nidri e inget att ha, ok att bo där dock då man hyr vespa o tar sig rakt söderut och sydväst och väst ut för helt underbara stränder, inga problem att köra vespa !
3 mars 2010 15:12
Självklart så går det bra att bada i Nidri. Det är bara det att har du en gång varit till en strand på västra sidan så kommer du att jämföra alla stränder med dessa i all evighet :-). Kalamitsi är Stranden. Jämförde denna med stränderna när jag var i Thailand, gissa vilken som vann? Här är två foton från den http://www.panoramio.com/user/1674837 Tänk dig en kilomterlång strand, i princip folktom. Sen är ju naturligtvis smaken olika, gillar man strandkommers med bananaboats och donut-försäljare så är inte dessa stränder en höjdare i maj. Troligtvis inte heller i högsäsong. Finns en sådan jag kan rekomendera 5 minuter efter Agios Nikitas, Kathisma tror jag den heter. Kalamitsi ligger ytterliggare 20 min efter AN, sen är det en resa på serpentinvägar ner till stranden på 20min till, värt varje minut.
3 mars 2010 15:18
Missa ej dessa: Porto Katsiki och Kathisma
Av Bessoni
3 mars 2010 16:19
Det blir nog att hyra bil eller moppe för att ta sig till de fina stränderna! Vi har funderat på moppe men är lite osäkra på vad som gäller ang. körkort. Vi ha två barn, 14 och 16, varav en av dem har eu-moped körkor. Har dock hört att motorcykel kort krävs. Någon som varit vid det berömda vattenfallet?
3 mars 2010 16:53
Mitt tips är bil, med moped så tar det för lång tid att åka till västra sidan. Höga berg och djupa dalar, och långa avstånd. Det där med körkort för moped är outrett, jag har inte lyckats få ett bra svar. Problemet uppstår nog om man hyr en moped och tror att det var ok, och en olycka händer och det visar sig att det inte var ok utan körkort. Skulle tro att uthyraren inte alltid följer lagen bara dom får hyra ut.

Självklart har vi varit till "vattenfallet". Vi var dit en dag när vi hade lite risigt väder, ganska kul. Lämna hemma dom dyraste märkes shortsen innan bara. Går man ända fram till vattenfallet så är sista biten ganska klurig och det kan lätt bli att man landar på ändalykten. Ta det gärna en eftermiddag om ni känner att ni vill se något annat än bara stränder :-)

Ett annat tips om ni hyr bil, ta en middag inne på stora torget i Lefkas stad, mycket folkvimmel att kolla på, både turister men framförallt ortsbor som samlas i centrum. Vi har fastnat för pizzerian på torget, kanongoda panpizzor, och bra priser.
Av Bessoni
7 mars 2010 13:49
Vill försöka hitta mindre stränder i närheten av Nidri. Har sökt och hittat en strand som heter Poros beach, Rounda beach eller mikros gialis. Den / de ska ligga vid Poros eller Sivota på Lefkas. Någon som känner till den/dessa? Vet ej om det är samma strand eller tre olika. Har sett bilder och det verkar helt OK. Min dotter vill gärna snorkla och då är lugna vatten att föredra framför stora vågor som det är på västkusten. Kan det vara en mil till Poros från Nidri?
Av Babbo
7 mars 2010 17:22
Lefkas är fint MEN ni måste hyra bil! Stränderna på västkusten är i en klass för sig. Visst kan man ta badbåt men den tar timmar och blåser det så är det inte kul! Mycket enklare med bil speciellt i maj när parkering inte är något problem.
Jag har varit på Lefkas 4 ggr och det kommer att bli fler. Tyvärr är inte Nidri favoriten på ön - har faktiskt aldrig bott där, bara passerat.

"Har sökt och hittat en strand som heter Poros beach, Rounda beach eller mikros gialis. Den / de ska ligga vid Poros eller Sivota på Lefkas. Någon som känner till den/dessa? Vet ej om det är samma strand eller tre olika"

Ja, det är samma strand, tror jag i alla fall :-)??
Poros är en by och nedanför den ligger en strand som heter Mikro Gialis även kallad Poros beach. Ronda beach/bay är viken som stranden ligger vid.
Jag har varit på Mikro Gialis, i augusti, för många år sedan. Det var jättemycket folk och svårt att få parkering. Jag var inte så imponerad av stranden kanske p.g.a. alla människor. Just den dagen var vattnet inte så klart som på bilder man sett. I maj blir det nog annorlunda och ni kanske får en favoritstrand.

Om dottern vill snorkla - åk till Vassiliki (buss finns från Nidri). Ta badbåten till Agiofili beach från hamnen. I maj får ni nog ha stranden nästan för er själva.
http://www.reseguiden.se/minsida/babbo/bilder/55002