Thailand för första gången!

Av Belloo
24 feb. 2011 09:00
Visningar: 2590
Jag och min pojkvän åker förmodligen till Kata beach, Phuket i januari nästa år. Vi åker med Fritidsresor och har i princip bestämt oss för hotellet Tropical garden resort. Kata beach känns bra då vi vill ha lite liv vid centrum och strand, men ändå en bra utgångspunkt för att åka till andra öar också. Jag vet i princip ingenting om Thailand och nu har jag lite frågor som jag inte hittat svar på här i forumet :)

1 Erfarenheter av Kata beach och Tropical garden resort? Bra, dåligt?
2 Vad får man absolut inte missa när man är där? Gärna lite annorlunda saker/ställen som inte ALLA gör
3 Vi funderar på att ta en övernattningsutflykt till Khao sok (nationalparken). Någon som har erfarenhet av det?
4 Vilka öar kan man lätt ta sig till från Kata? Vilka öar får man inte missa och vilka har bäst snorkling?

Jättetacksam för alla tips!
24 feb. 2011 09:25
Hej du
1. Helt ok hotell, bra utsikt över havet, även från restuaranten
2. Missa inte Phi Phi och den muslimska by´n på stolpar, finns även ett buddistiskt tempel i ett berg, kommer ej ihåg vad det hette. Rätt mycket apor där :-)

Jack
24 feb. 2011 10:49
Helloo Belloo =)
va kul för ett att komma iväg tillsammans! är själv nyss hemkommen från fantastiska thailand. Var i ao nang, koh lanta och phuket (patong)! Förra året var jag också i Thailand och då bodde jag på just Kata beach, men inte på tropical garden! =) Mina svar på dina frågor är följande :

1. Själv är jag inget större fan av phuket över huvud taget. Det har blivit otroligt exploaterat och mycket dyrare (fortfarande är det givetivis billigare jämfört med sverige). För att ge ett exempel så kostar en tuktuk till grannstranden på Koh lanta ca 40 - 60 bath/ en väg, medan det på phuket kostar ca 400 bath att ta sig till närmsta grannstrand ena vägen. Har man bara varit i phuket så har man enligt mig inte sett Thailand :) Stannar man bara i phuket, kan man lika gärna ha åkt till Mallorca! Det positiva är ju att ni är ute efter lite liv nära centrum och strand. Då är Phuket perfekt! Just Kata är lite mer lugnare och familjevänligare än t.ex. Patong, men ändå "livat" :) Så det passar nog er! När jag själv är i phuket är jag endast där för att landa, för att de sista dagarna vara nära flygplatsen samt för att göra de fantastiska utflykter som finns, vilket leder in på fråga 2 =)

2. Ni får absolut inte missa en heldagsutflykt till Similan island! Otroligt vackert och måste bara upplevas! Jättehäftig snorkling!! Transfer till Khao lak, lunch, snorkelutrustning, vatten, och läsk ingår :) Det är lite dyrare, ca 2000bath/person, men lätt värt varenda bath :D
En liknande snorkel-heldagsutflykt är till ön Tachai. När jag var där nu hade de precis öppnat upp den ön för turister, vilket gör att det är orört, fantastiskt och öde då det inte är så känt än! Lite dyrare än similan island, men också värt varenda bath :) Vi betalade ca 2600 bath och då ingår allt som jag beskrev ovan :)
Ser att en person rekommenderat phi phi här ovan. Jag tycker det är rena turistfällan där man kastas runt på olika ställen för snorkling osv. Vissa sevärdheter drar de ibland in för att hinna med, det är folk överallt och det kändes mest stressat. Har man besökt similan island och tachai blir man dock lite bortskämd och de flesta utflykter bleknar jämfört med dom. Jag kommer personligen inte åka på heldagsutflykt till phi phi igen, men för den som aldrig varit där kan de ju ändå vara kul att se. Lagunen är vacker och man besöker även Maya bay, stranden där filmen The beach spelades in. Mitt tips är att ta denna resa innan similan i så fall!
Han tyvärr inte göra denna utflykten, men har hört att snorkelutflykten till Raya ska vara fin också!

3. Ingen erfarenhet. Men gör det ändå för guds skull! upplev så mycket ni kan och orkar =)

4. antar att du menar öar för att bo på snarare än endagsutflykter till någon ö. Det är väldigt lätt att ta sig till Ao nang, Railey, phi phi och koh lanta bl.a. Jag själv älskar koh lanta, men dit åker man inte för att partaja, utana bara njuta av sol, bad, otroliga solnedgångar och utflykter :) Vill ni åka dit har jag lite kontakt med ett reseföretag där som gör flygtransfers och heldagsutflykter. Koh lanta har en fantastisk heldagsutflykt med snorkling till ön Koh Rok. Ett besök till emeral pool är också värt att göra samt snorkelutflykten till de 4 öarna (en av öarna är koh muuk, där man simmar 80 meter in i en bäcksvart grotta och tillslut kommer fram till en gömd strand inne i ett berg) :)

Hoppas detta har varit till lite hjälp! Det blev lite långt, men men :P Titta gärna i mitt resealbum för lite inspiration:)

MVH//Sandra
Av Belloo
25 feb. 2011 09:01
Wow, tack för alla tips! :) Jag skriver ner allt!

Sandra: Så det finns väldigt många öar med fina snorklingsmöjligheter? Vilken är allra bäst tycker du? Och är det fin snorkling vid Kata beach?
Min kompis sa att det går en massa båtar varje dag till andra öar där man kan stanna över dagen, vilka kan man ta sig till från Kata?
Jag funderar på att hyra moppe en dag och åka runt själva, men läste att Fritidsresor inte rekommenderade det i Phuket pga trafiken.. så tips på nån ö/annat ställe där det kan vara värt att åka runt och uppleva lite?

Hoppas du har tid och ork att svara på alla mina frågor :P tack igen!
25 feb. 2011 11:30
KLart jag svarar! tycker bara det är kul! =)

När jag vara i Kata var det ingen bra snorkling! Jag ska inte säga att det är så för jag har inte vart på alla stränder i Phuket, men jag tror inte någon phuketstrand har bra snorkling, utan det är endags snorkelutflykter som gäller för det. Allstå visst kan du se småfisk om du drar på dig cyklopet, men vill du snorkla bland koraller och pastellfärgade fiskar så ska du ut på utflykt! =)

Jag tycker helt klart Similan island och Tachai är den bästa snorklingen jag varit på! Dit beställer du en heldagsutflykt från Phuket. Finns små resestånd över allt! :) Men se till att pruta! Jag tror att 2000 bath/pers är ett bra pris till similan och 2600 bath/pers till Tacha!. Sedan älskar jag snorklingen på Koh Rok, som är en endagsutflykt som utgår från Koh Lanta, så då bör man bo på koh lanat för att kunna ta sig dit.
Snorkelutflykter till phi phi island utgår från både phuket, ao nang och koh lanta :)

Det stämmer som din kompis säger! :) Det går färjor varje dag från phuket (för de som vill åka över dag eller för de ska ska byta boplats) till ao nang, railey, phi phi och koh lanta :) Stannar man över dag så tar man bara de färgor som går tillbaka till phuket sen igen. Tidtabeller på detta finns också i varje litet resestånd/resebutik som finns på alla shoppinggator :)

Vill inte rekommendera moppe alls pga trafiken nånstans, men det ställe som de flesta vågar hyra moped på är koh lanta! Det är mycket lugnare där! Där kan man åka runt själv och se mycket! Nationalparken, Lanta old town (gammal stad där husen står på träpålar i vattnet), elefanttrekking, olika ap- eller ormshower för den som gillar det! Annars kan man bara ta moppen längre söder ut på koh lanta där de finare och mindre stränderna ligger :) Men som sagt, hyr helst inte! Även om du/ni kör bra, så är det många andra som inte gör! Thailändare verkar inte heller vara så noga med don't drink and drive så :) Men det e upp till er! =)

MVH//Sandra
Av Dt
26 feb. 2011 03:53
Så himla bra information Sandra :). Åker dit nästa vecka och det känns som att vi har valt rätt. Vi ska vara i Phuket bara 3 dagar, resten av tiden ska vi åka runt på öarna, därför är dina tips på öar intressant även för mig. I Phuket ska vi bo på Nai Yang (nära flygplatsen) och där har jag hört ska vara bra snorkling och det finns jättefein korallrev där. Tror dock inte att det slår snorkling på öarna. Vi ska sedan till Koh Muuk sen och göra dagsutflykter därifrån. Kan återkomma med mer info när jag kommer hem Bello.

Tachai som du rekommenderade Sandra låter underbart i och med att det är helt nytt och inte förstört av turister. Få se om vi hinner med det. Har skrivit upp det på min lista.
26 feb. 2011 13:28
Bara kul att kunna dela med sig och hjälpa till! =)
Ska bli intressant att höra hur snorklingen var på Nai Yang sedan! Har hört att det ska vara en väldigt fin och lugn strand i alla fall!

Tachai är underbart! Där får man snorkla 1 - 2 ggr från båten beroende på vinden och sedan får man hela dagen på stranden att göra vad man vill och verkligen njuta av den vackra omgivningen! På många andra reseföretag kastas man runt på olika ställen och stränder och man hinner knappt lägga sig i sanden förrän man ska iväg igen! Till Tachai åker endast två företag, men jag tycker ni ska fråga efter reseföretaget Medsye till Tachai! De är supertrevliga, serviceinriktade och har jättefin lunch till skillnad från många andra företag! Rekommenderar därför även Medsye till Similan island =)

P.g.a. av alla båtmotorer, folk och den globala uppvärmningen är många korallrev förstörda och de har nu börjat stänga vissa snorkelplatser för att bevara korallerna och låta de växa igen. Detta har de gjort på bl.a. phi phi island. Därför är Tachai mkt bättre snorkling för det är orörda och levande koraller där! Stor skillnad på t.ex. phi phi där flera hundratals turister är varje dag och snorklar och korallerna är döda. Så passa på innan Tachai är allt för exploaterat och förstört! =)

Oavsett vart ni åker så kommer ni få en fantastisk resa! Thailand i sin helhet måste bara upplevas! =)

//Sandra
Av Torsdag
1 mars 2011 16:22
Bello - Det finns många företag i Kata som säljer utflykter för snorkling eller annat, gå runt och titta hos de olika försäljarna och pruta.
Gillar ni att fiska? Det finns prisvärda fisketurer där man även snorklar och har det trevlig, vi åkte ut på en sådan till Racha island, underbar snorkling (och vi fångade tonfisk!)
Hyr en tuktuk för en hel dag och åk runt på Phucket, chafförerna har tips, men välj själva vad ni vill se, dom får provision om dom tar med er till vissa ställen.
Strunta i moppen (som tidigare har sagt) trafiken är ganska tuff och det är vänstertrafik så är man inte van med det kan det gå illa.
Av Dt
14 mars 2011 08:21
Hej. Nu återkommer jag med lite information. Kommit precis till Shanghai från Phuket, men funderar på att åka tillbaka till Thailand . Vi var på Nai Yang strand, som ligger nära flyget. Det är en lugn och härlig strand, en del av stranden påverkas av tidvatten. Vi hittade inte dock korallrevet som folk pratade om, vi hittade lite koraller men dessa var döda. Lugn strand men man tröttnar efter två dagar. Nationalparken är klart mysig där och även marknaden som vi besökte.

Vi åkte sedan vidare till Phi Phi och var där i två dagar och håller definitivt med Sandra 89. Det är inget ställe jag rekommenderar, det är så turistexploaterat och Maya beach var inte så speciellt med hänsyn till resten av vår resa.

Vi åkte sedan till Koh Muuk och det är en jätte trevligt mysig ö och är bra utgångsställe för att göra besök till andra ställe som tex. Koh rok. Koh Rok är verkligen underbar, där är det jättebra snorkling och det rekommenderar jag verkligen. Vattnet är kristallklart. Killen provade på att dyka också. Där finns massviss med fin fisk att titta på även vid snorkling. Men Sandra 89 menar du att det finns levande koraller på Tachai?? För det fanns inte på Koh Rok, och dykare menade på att alla koraller var döda eftersom temperaturen i vattnet har stigit över 30 grader och att korallerna är därför döda. Men såg du levande???

Koh Kradan var dock den bästa ö att bo på, så himla mysig, jättefina stränder som inte påverkas av tidvattnet. Såå lugnt ställe och man kan verkligen hitta en bit av stranden för en själv. Här hade jag velat stanna länge.

Hann inte se Koh Lanta ordentligt var där bara i en dag, men det gick bra att köra moped där, trafiken är inte så farlig. I phuket körde vi och ärligt talat…..fy … aldrig mer, det var hemskt och vi bad till gud att komma tillbaka levande. Hehe
14 mars 2011 12:43
Ja har man varit i thailand en gång åker nog många som regel tillbaka! =)
Skulle gärna se Nai yang beach om jag besöker phuket igen om det är så lugnt som du beskriver! låter underbart! Koh Muuk och koh kradan låter också som något att sätta upp på min platslista =)
Vad gäller tachai så sa dem iaf att de var levande! och om de nu inte var det, så var det i alla fall stor skillnad att snorkla på koh rok jämfört med tachai!
Av Dt
14 mars 2011 16:03
På vilket sätt var det skillnad att snorkla på de två ställen då? Är de levande har de ju riktigt mycket färg som blå, röd etc. , är de inte levande ser de ut som på Koh rok (beiga, gråa, bruna). Koh kradan är verkligen att rekommendera, men även Muuk... På Muuk är det lite mer att göra, på Kradan är det i princip bara några beonde längst stranden. Värt att tänka på är att det inte finns affärer där och ingen automatuttag så det gäller att ha med sig allt, särkillt med tanken på utflykter som man gör därifrån.
15 mars 2011 13:49
okej! bra att veta! =)
nej blåa och röda var de inte! svårt att beskriva! men tachai kändes mer som att simma i ett rev än vad rok gjorde! med stora toppiga och förgreande koraller och stentoppar som sträckte sig från botten och flera meter upp! mer växter och rosa anemoner/koraller? m.m. Koh rok var mer en plattare botten med koraller och sten. De kanske var döda korallerna, jag vet inte :) det kanske var helthetsintrycket som gjorde att de kändes mer levande än koh rok, med tanke på alla växter och färger!
Av Dt
16 mars 2011 08:47
Ok det kan ju vara så att de är levande där. Eller så är de kanske mer bevarade eftersom det nog är mindre folk där än på koh rok (i och med att det är relativt nytt att åka dit). Synd att vi missade det. Vi är i Shanghai men funderar på att åka tillbaka till thailand, men i så fall ska vi vara runt bangkok och eventuellt åka till koh samui. I fall jag åker dit så uppdaterar jag med lite mer info om hur det är där. (vet dock inte om det blir av med hänsyn till katastrofen i Japan och radioaktivet som kan spridas).
Av Belloo
22 mars 2011 08:08
Gud vad härligt det låter tjejer :) Blev det Thailand igen Dt?

Har lite funderingar på vad som bör fixas innan man åker, vaccinering till exempel, behövs det? Och bör man tänka på/ha med sig något speciellt?
Av Sofieja
22 mars 2011 12:43
Hej Belloo.

Vi var Karon förra året som ligger granne med Kata.

Kata har en trevlig strand, men missa inte ett besök på Kata Noi som ligger nedanför Kata. Vi åkte dit och badade flera gånger under vår 2 veckors vistelse. Från Karon till Kata Noi (via Kata) så kostade en tuk-tuk 300 bath enkel resa, och resan tog ca 15 min.

Sen kan jag även rekommendera ett besök till Freedom Beach som är en strand på fastlandet men man når bara dit via båt. Det kostar en summa att ta sig dit med longtailbåt, så mitt förslag är att ni pratar ihop er med några andra och delar en båt. Underbar strand och även lite snorkling.

Vi tog en 2 dagars tur i Övärlden utanför Ao Nang och besökte, Koh Hong med sin lagun, Övernattade på Poda med apor som skrek på natten och koksnötter som trillade på taket, riktigt mysigt. Besökte Railey Beach och Chicken Island. Massor av härlig snorkling. Så försök att ta er över till den sidan ett par dagar, det är min rekommendation.

Hoppas ni får en underbar resa!!
Av Sugus
22 mars 2011 15:29
Hej,

Det har tidigare skrivits om Freedom Beach som jag också kan rekomendera.
Tidigare har man varit tvungen att ta båt till stranden men sen en tid tillbaka går det en väg fram till stranden.
Av Dt
25 mars 2011 09:37
Belloo, det blev inte Thailand igen :(. Vi kom tillbaka till Sverige igår, men å andra sidan är vi glada över att vi inte åkte till Thailand med tanken på att det var efterskalv i Bangkok igår på 4,8. Men vi ska definitivt besöka Thailand igen, kanske redan till vinter.

Jag är säker på att du kommer att få en underbar resa i Thailand, men stanna inte bara i Phuket besök öarna och helst där det finns lite turister.....
Lycka till :)