Tågluffa i Östeuropa

14 juni 2010 10:27
Visningar: 7216
Hej!
Jag och min pojkvän skall ut på en 3 vecors tåluff i Östeuropa 10 juli i sommar. Tanken är att vi skall flyga ned till Istanbul och därefter ta oss upp med tåg och avsluta i Berlin.
Eftersom vi båda är över 26 år har jag, efter att ha läst en del forum, förstått att det blir billigare att köpa biljetter på plats istället för att köpa ett interailkort.
Är det någon som har gjort det tidigare? Positiva och negativa erfarenheter med detta?
Tar även gärna emot tips till fina och intressanta platser att besöka i länder Östeuropa.

Tack!
14 juni 2010 10:49
hej!
Jag har ingen tågerfarenhet i Östeuropa att tala om, men via bil har jag rest till Dresden och Prag som jag tycker ni skall stanna i om ni kan.
Två mycket vackra och trevliga städer.
14 juni 2010 19:59
Hej Vicky, min sambo och jag har tågluffat i central- och österuopa rätt många gånger men inte till eller från Istanbul. Det är definitivt billigare att köpa biljetter på plats istället för ett interrailkort, i alla fall i Ungern, Tjeckien, Polen och Slovakien. Till exempel om du vill åka tåg från Prag till Budapest kan du få en "grupprabatt" eftersom ni är minst två människor. Biljetten gäller i två månader och du får göra så många stopp på vägen du vill, vill du stanna några dagar dagar i till exempel Brno eller Bratislava på vägen ner så är det bara att göra det. I Ungern kan det bli lite mer jobbigt när man köper biljetter på tågstationen eftersom de brukar försöker sälja de dyrare biljetterna till turisterna. Då måste man vet vad man ska fråga efter. Du kan hitta några bra tips för att resa runt i Balkan-länderna här: www.balkanology.com. Jag älskar att åka tåg och sträckan mellan Berlin - Prag - Bratislava- Budapest är en favorit. Det tar runt 6.5 timmar mellan Prag och Budapest, Prag - Bratislava drygt 4 timmar . Jag skulle definitivt rekommendera att du ta en omväg till Cesky Krumlov när du kommer till Tjeckien. Den är en väldig vacker medeltidsstad som blir ännu vackrare på sommaren.
Gå på en guidad rundtur i lokal bryggeriet Eggenberg och sedan äta på deras egen restaurang efteråt. De har jättegod mat och öl förstås, till bra priser. :) Brno är också fint och värt ett besök men går inte att jämföra med Cesky Krumlov eller Prag. Men om man vill testa Starobrno öl direkt från bryggeriet, är det så klart Brno som gäller. De har jättestor uteservering på sommaren. Kunde ge mer tips men vet så klart inte om du tänker stanna några dagar i Tjeckien eller Ungern. Och glöm inte Bratislava. :)
Av Trea
14 juni 2010 20:26
Jag tågluffade i östeuropa för en herrans massa år sen och har sedan rest tillbaka till de östra delarna av Europa om och om igen! Gillar verkligen att resa i Östeuropa! Kan fortfarande kännas lite exotiskt och är inte alltid så där perfekt välorganiserat. Samtidigt smälter man in väl, människor är vänliga och man får mycket för pengarna. perfekt! Några platser jag kan rekommendera (även om alla kanske inte passar på er rutt...):

* Odessa i Ukraina (skön partstämning på stranden, kul shopping, intressant besök i katakomberna under stan)
* Balatonsjön i Ungern (sol och bad)
* Budapest, Ungern (deras inomhusbad)
* Kutna Hora, Tjeckien (intressant medeltidsstad, skelettkyrkan i Sedlec)
* Prag (värt ett besök förstås)
* Krakow, Polen (mysig stad, borgen Wawel, saltgruvan i Wieliscka, besök i Auschwitz)
* Gdansk, Polen (mysig stad, fin sandstrand)

Resmålen i Tjeckien och Polen har vi skrivit mer om på vår sida:
http://www.freedomtravel.se/restips/

/Helena