Tågluffa i Europa maj-14

16 jan. 2014 04:29
Visningar: 8274
Hallå! Jag och min vän har planerat en tågluff i Europa under maj månad. Planen är att köpa ett InterRail kort (1 månad) och ta oss igenom Europa. Rutten är inte riktigt bestämd, mer än att vi planerar att eventuellt ta oss genom Tyskland (Berlin), Tjeckien (Prag), Italien (Milano/Venedig), Frankrike (Paris/Nice). Vi är ute efter upplevelsen och vill spendera åtminstone 2-3 dagar i varje land.
I och med att vi båda två aldrig gjort något liknande vill vi gärna ha tips och råd. Vad bör man packa? Vad bör man tänka på gällande tåg och hostels/hotell? Vad är en rimlig budget? Vad bör man undvika? Vilka städer/platser bör man besöka och vilka bör man undvika? Många frågor, men vill gärna vara hyfsat förberedd inför den kommande resan.
Alla svar uppskattas!
Av Ljinda
16 jan. 2014 14:24
Hej, vad roligt att ni ska ut och tågluffa! Jag var själv ute med några vänner sommaren 2013. En bra grej att ha med sig om man ska sova på mycket hostels är reselakan. oftast så kan man även köpa till sängkläder för en billig peng men jag tyckte det var smidigt att köra på reselakan. En sarong är också bra att ha, man kan använda den som tex filt på tågen, ha på stranden eller bara vira den runt sig om man behöver, väldigt lätt och användbart. Hänglås kan vara bra att ha med om du vill låsa in din väska i förvaringsskåp som ofta finns på hostels. annars är det väl sköna skor, sköna kläder osv. tänk på att inte packa för mycket :)

När det gäller tåg så kan det va bra att veta att det oftast är en tilläggsavgift på många tåg om man vill ha en sittplats eller sovplats, hur mycket beror på vilket land du är i och vad för slags tåg det är. Men det gäller såklart inte alla tåg. Tänk också på att ni inte kan använda interrailkortet i samma land ni köper det i, alltså om ni börjar i Sverige och köpte kortet här måste ni betala tågresan genom sverige på en separat biljett från typ SJ.

Vad man ska ha för budget beror ju på vilken standard man vil ha, om man vill leva snålt eller inte. Jag hade en budget på 20000 men landade på ungefär 14000-15000 och jag levde inte så snålt :) (bodde iofs adrig på hotel, bara hostel)

Berlin
är en rolig stad, finns mycket att se och nattlivet är bra. I ett av deras tunnelbanesystem kan man också åka gratis på om man har ett interrailkort vilket var väldigt skönt! finns också många billiga hostel.
Prag var en av mina favoritplatser på hela resan, staden var jättemysig, och allting var väldigt billigt!
Venedig var väldigt fint, men väldigt dyrt. om ni ska äta ute så undvik att äta på de allra turistigaste ställena utan gå undan lite så kommer ni undan mycket billigare :)
Passa också på att fråga folk ni möter på vägen om tips på saker att göra/se.

Om ni vill boka hostel någonstans innan ni kommer dit är www.hostelworld.com och www.hostelbookers.com två bra sidor.

Hoppas att jag kunde hjälpa till lite iaf :)
4 apr. 2014 13:26
Hej Ljinda,

Hur länge var ni borta på tågluff och vilka länder besökte ni? Så man vet hur vad din budget räckte till.

Tack!

//Pernilla