Tågluffa i Europa

12 mars 2015 14:16
Visningar: 5124
Hej! Jag och min kompis har bestämt oss för att tågluffa i östa Europa i sommar! Vi är dock nya på det här med tågluff och har lite funderingar. Vi undrar först och främst vilken budget man bör ha? Vi tänkte åka till Amsterdam, Frankrike, Italien & Kroatien och tänkte vara borta i 22 dagar då interrail-kortet håller så många dagar. Hur mycket pengar bör man ha med sig för mat, boende etc? Och hur fungerar själva tågluffandet? Tacksam för alla svar! :)
12 mars 2015 15:22
Hej,

Jag och min sambo tågluffade förra sommaren, det första vi gjorde var att kolla ut vilka ställen vi ville åka till och sedan kolla hur tågförbindelserna såg ut mellan dem. Därefter lade vi vår resrutt och kollade på vilka tåg-alternativ det fanns. Då kom vi fram till att vi tjänade på att inte köpa interrailkortet. Vi åkte förvisso i östra/centrala Europa ifrån Kroatien till Ungern, Slovaken, Österrike, Tjeckien och sedan Polen. Vi gjorde som så att vi gick till centralstationen i staden där vi befann oss och köpte biljetten dagen innan vi skulle åka och sen var det inte mer med det.

Många verkar tycka att interrailkortet är onödigt om man åker österut eller i centraleuropa medan det verkar vara en bättre investering för västra Europa. Amsterdam, lite löst Frankrike, Italien och sen Kroatien. Det är ganska långa sträckor mellan destinationerna, det är kanske smidigare att sikta in sig åt ena eller andra hållet? Dessutom är det ju några transitländer där i mellan också, men det har ni kanske räknat med?

Det var bara några tankar.
Nu till mer praktiska saker. Som pengar. Har man bara pengar löser sig allt efter det.
Jag har inte provat att tågluffa med interrail kort så jag vet inte exakt hur det fungerar, jag köpte mina biljetter på plats och åkte sedan precis som vanligt. Jag vill minnas att interrail inte gäller på alla tåg så man blir lite begränsad av det.

Vad gäller pengar rent allmänt är ju en fråga vilken standard på livet man vill ha. Jag och min sambo lade en snittbudget på 1000 SEK per dag (då är boende, mat, fickpengar, biljetter inräknat i det). Ska ni vara borta i 22 dagar så är det 22000 SEK som gäller enligt min budget. Men det kan man givetvis ändra på. De billigaste vandrarhemmen kostar kanske 200-300 per natt, mat behöver inte bli så dyrt och biljettkostnaderna är vad de är. Ni kanske klarar er på 500 per dag, eller kanske 700..

Ni kan ju börja med att lägga resrutten, kolla på internet vad biljettpriset är mellan de olika destinationerna, kolla vilken ställen ni kan tänka er att bo på via (hotels.com/bookings.com osv osv) och sen räkna ut vad ni tror att snittkostnaden för mat och dryck blir. Addera allt detta, dela på antal dagar och viola, en snittkostnad. Lägg till några hundra för olika aktiveteter och så har ni en ungefärlig snittkostnad. Efter det hade jag nog lagt på några tusenlappar som en säkerhetsbuffert, eller i alla fall se till att jag hade ett kort med en 5000-10000 SEK i kredit på ifall något händer.