Sydafrika

Av Tommy
2 jan. 2007 16:59
Visningar: 821
Hej! Vi planerar att åka till Sydafrika till nästa jul på två veckor. Vårt mål är natur- & kulturupplevelse på resan. Tycker ni att man bör boka hela paketet här hemma och bara flyta med eller kan man bara boka flyg här hemma och sedan ta det som det kommer på plats? Är det ok att göra så i Sydafrika. Hur är det att hyra bil och ta sig fram själv? Är sydafrikanen ärlig? Vi har ju gott om tid att planera här hemma. Vi har ett tak på cirka 15000 kronor per person. Är det realistiskt eller bör man ha med sig mer?
Av Ullster
2 jan. 2007 20:02
Hej! Va härligt att åka till Sydafrika!! Jag och min man var där 2002 och körde runt i just två veckor. Några saker att tänka på: landet är så mycket större än vad det ser ut som på kartan ;) . Sydafrikanen vill verkligen hjälpa till och berättar gärna vägen (fast de inte kan den..) Skyltning är sisådär på sina ställen, men vägarna är för det mesta bra och trafiken också! Vi bokade vissa platser via nätet hemifrån (typ Kapstaden), men vi tog även också bara in på hotell på vägen och det gick jättebra. Det är billigt i Sydafrika, mycket prisvärt.
Är ni ute efter en härlig naturupplevelse: Tsitsikamma! Boka gärna boende hemifrån. Vi satt och tittade på delfinstimmen precis utanför vår veranda! Helt underbart.
Kan även rekommendera Kruger Park. Vi såg the Big Five på två dagar!! Bodde i en bungalow mitt i parken, med djurskriken utanför!
Ha nu så skönt!!
29 jan. 2008 15:57
Hej,

Vi har varit där över jul/nyår 2006-2007 samt 2007-2008, och kan varmt rekomendera resmålet

Jag anser att ni ska boka så mycket som möjligt, för jul/nyår är högsäsong, och typ stora hyrbilar, hotellrum samt restauranger kan var fullbokade lång tid innan.

Inget problem med att hyra/köra bil - normal försiktighet är tillräckligt. Precis som att man inte kör in i vissa områden i Malmö/Stockholm på natten, kör man inte in i Joburg/Durban el Cape Town sena kvällar och nätter
För min egen del väljer jag bil med automatlåda pga att det är vänstertrafik. Tar ett par dagar att vänja sig vid vänstertrafiken, men sydafrikanen är vänlig i trafiken - inga problem

Vi rörde oss mest kring vingårdar, vinprovning, åt och drack gott, badade, solade och tittade på djur och natur. Sydafrika är otroligt vackert!

Mina favoritområden är kring Kapstaden, Hout Bay, kusten mellan Hout Bay och Kapstaden är en vansinnigt vacker biltur.
Constantia är ett vindistrikt som ligger 30 minuter nordost om Kapstaden och ett sagolikt vindistrikt
Stellenbosch och Franschoek är två andra vindistrikt som också är ett måste om man gillar vin och god mat. De flesta vingårdar har toppklassade restauranger, och på en del gårdar kan man dessutom bo. Här kan man spendera 2 veckor hur lätt som helst.

Försök inte hinna med för mycket! Ta det lugnt och stanna upp och njut av tillvaron
Räkna med att man kan äta och dricka MYCKET gott för 3-400 SEK inklusive vin, för 2 personer

(Jag håller inte med det andra inlägget om att Tsitsikamma var så fantastiskt - vi var tvärtom besvikna efter besöket...)

Vi har varit mest nöjda med vistelserna i Hout Bay, Stellenbosch, Constantia, Franschoek. Man behöver inte köra hela Garden Route - mycket av detta är rena transportsträckor utan något att se. Håll er inom en timma från Kapstaden på en 2-veckorsresa.

Värt att notera är att om man ska upp på Table Mountain ska man räkna med att stå timmar i kö för biljetter (om man inte kan fixa biljetter på annat sätt). Samma sak med Robben Island.

Kolla upp www.kapstaden.nu och prata med "Ille" som har denna sajt - hon bor därnere och kan mycket samt har massor med bra kontakter.

Lycka till!

Mvh
Tommy
29 jan. 2008 16:00
Glömde kommentera de 15.000 per person...
Du menar väl inte inklusive flygbiljetten? I så fall är det för lite
Räkna med att boendet kostar 1.000 Rand per natt på ett hyfsat hotell
29 jan. 2008 16:02
En annan sak att notera är att man INTE kan betala med annat än kontanter eller kanske kreditkort utställda i Sydafrika
Ha alltid kontanter med dig
I vissa "Minuten-apparater" funkar inte svenska kreditkort.
I Nedbanks automater funkar det alltid
29 jan. 2008 16:04
Gick för hastigt där...
Med endast kontnater menade jag på bensinmackarna
Annars går det bra med svenska kreditkort
29 jan. 2008 16:26
Hei

Jeg har vært i Sør-Afrika noen ganger ettersom jeg er gift med en dame fra Johannesburg :-) Det er et herlig land som har mye å by på. kanskje du kan finne noe nyttig info i mitt reisebrev http://gardkarlsen.com/johannesburg_south_africa_2004.htm . Dersom du har råd er det en utrolig opplevelse å dra på safari, Cape Town er nydelig, du kan dra til vindistrikene rundt Stellenbosch og leie en bil å kjøre The Garden route :-) Jeg ville nok prøvd å planlegge en del her hjemme men det er også fint å kunne ta ting på sparket :-)

Mvh
gard
http://gardkarlsen.com - reisebrev og bilder
Av Scania
30 jan. 2008 20:52
Hej!! Jag och min familj har funderingar på Sydafrika under jul och nyår och vi skulle vilja åka på safari är det någon som varit på det??
7 feb. 2008 14:16
Joo...det finns några bra tips här...men jag måste frågasätta geronimo om att vista bara runt Kapstad för två veckor...jag kan förstår att det funkar för vissa men om du vill resa mycket och göra massa olika saker då är det en klockren val att hyra en bil o kör runt Krugerparken några dagar..upp till en vecka...sen flyger man ner mot Port Elizabeth o Kör vidare till de vackra strander runt Plettenberg Bay och vidare till Kaapstad - borta från strandvägen finns också Eastern Cape Safariland - många mindre safariparker och privat ägde gård med olika slags djur att man inte se i Krugerparken...typ Blesbok, oryx...bontebok i vissa...fruktansvärt vackert i vissa sträckor där...och om man planera efter eget intresse så finns det hur mycket som helst att väljer imellan....allt från vingårder till forsränning och flugfiske i strömmande vatten...eller jag kan själv värmt rekommendera Kurland Polo Estate och champagne på gräsmattan på en polo tävling i solen...

om man ska planera en kulturdelen till resa o komma i kontakt med lokala befolkningen går försiktigt framme med att boka på plats och var säkert att ni boka genom någon som verkligen gör det bra för lokala sydafrikaner och inte bara spela upp den ytliga turistfälla skit...leta referenser eller ta redo i förväg om deras insats - de flesta svensk resebolag som gör såna resor har kontakter skapade under en längre tid och med det så har dom ett fortroende vilka kan va svårt o ha när man träffar vissa folk på plats...

boka så mycket som möjligt i förväg - jul är högsäsong och det finns inget mer träligt eller tråkigt o göra än att leta boende istället för o koppla av i de utvalde delar ni vill uppleva...

kolla inne på posten om Doornkom från några dagar sen...jag känner ägaren och han är en bra man med bra erfarenheter och ett bra alternativ om man vill vistas några dagar i denna trakten...vidare efter Eastern Cape så har man Plettenberg Bay - Knysna skulle jag inte bor i...fast lite utanför - mycket skönare och privat...och sen om man inte ha intresse för grottor och strutsgårdar så glider man ner mot Hermanus och Kaapstad för de sista dagarna av resan - Hermanus för haj och val tur om ni gillar sådant...Kaapstad är otroligt vackert på denna årstid så räknar att det kommer bli mycket folk men strandliv, cafe och uteliv och natur - även ganska centralt - är obegränsade...man hinner inte med allt...så ta redo på dom saker ni vill helst göra och satsa ordentlig på dom istället...t ex...boka en guide och klättra upp Table Mountain...det är en lång promenade utan allt för mycket riktiga klättring...fast för dom som vill det går säkert att hitta eget väg uppåt...

15000 per pers...hmmmm...det blir tight och om ni kan sätta budgeten lite högre det borde går att hitta något vettig...Kruger Parken den allra billigaste är att boka bungalow eller safaritält på deras hemsida - SANPARKS Kruger Park...asch...det går säkert att klura ute det för runt denna siffran...men ännu viktigare att kolla noggrann på där ni vill bo...och tänk inte på att köra hela vägen neråt från Krugerparken....alltförmycket tislöseri med körning där...flyga från Mpumalanga Flygplatsen till Port Elizabeth...

lycka till :)