Svalbard- jägartvång?

Av Czinder
13 juli 2008 13:52
Visningar: 2189
Hej!

Måste man inneha jägarexamen för att få hyra ett gevär på Svalbard?
Om så är fallet finns det något sätt att komma runt detta? Någon kort
kurs för att bevisa sin duglighet i vapenhantering etc... Eller är guide
det enda alternativet?

Tack, mvh/

Czinder
Av Charina
13 juli 2008 14:28
mailto: (Logga in för att se e-postadress)

De hyr ut vapen. De borde oxo kunna svara på din fråga.
14 juli 2008 01:31
Du behöver inte ha jägarexamen för att hyra ett gevär där.
Av Bling
20 juli 2008 14:13
Jag skulle nog rekommendera en guide. Jag hade en stor hanne på 70 m avstånd och då kändes det bra med en erfaren guide med geväret skarpladdat. Inga nallar att leka med precis.
/Bengt
Av Charina
20 juli 2008 16:58
Citerat från bling:
Jag skulle nog rekommendera en guide. Jag hade en stor hanne på 70 m avstånd och då kändes det bra med en erfaren guide med geväret skarpladdat. Inga nallar att leka med precis.
/Bengt
Håller med Bengt.
Ett blåbär med en skarpladdad studsare är livsfarlig utan att det kommer en björn. Säker vapenhantering innebär inte bara att kunna sikta o trycka av, utan att kunna hantera vapnet utan att riskera livet på både sig själv och omgivningen.

Hyr en guide.
21 juli 2008 09:06
Jag håller med föregående inlägg att det är bra att vara erfaren jägare om man hyr gevär själv. Att stoppa en anfallande isbjörn är tyvärr inte lätt även med ett gevär. Nästan alla isbjörnar drar sig norrut på sommaren när de flesta turister besöker Svalbard. Vi träffade fler än ett sällskap som vandrat själva runt i bergen utan gevär. Något som verkligen inte kan rekommenderas. Att hyra en guide är dock ingen garanti för att få en erfaren jägare. Vi bokade guidetur runt i bergen (till Trollsteinen) av turistbyrån (alltså ingen budgettur från suspekt frilansare) och fick en Österrikisk guide som var trevlig och påläst. Han hade givetvis bössa med sig men erkände villigt att han aldrig sett en isbjörn eller någonsin skjutit mot något djur. En kurs i hur man använder geväret och lite provskjutning var det enda. Om det mot förmodan skulle komma en isbjörn skulle främst vapnet användas till att skjuta skrämselskott som i de flesta fall skulle få iväg björnen, var den information han fått.
Från vårt vandrarhem såg vi ibland ungdomar i ca 12-årsåldern (troligen bofasta) som cyklade ut från staden med bössa över axeln.
Av Charina
21 juli 2008 12:25
Många tror att bara för att man tagit jägarexamen så blir man automatisk jägare. Fel!
Du har skaffat dig rätt att söka vapenlicens o att inneha vapen o att jaga (om du kan skaffa fram jaktmark vill säga). Jägare blir man först när man skaffat sig en hel del erfarenhet av jakt o viltvård, hur man beter sig i skogen osv.
Diskussionen är stängd för nya svar
Res till Svalbard & Jan Mayen Islands
Svalbard
Svalbard & Jan Mayen Islands Annl, 30 mars 2013
Updaterad av Daquiri för 4 år sedan
13
På TUR-mässan hade Polar Quest en monter och gjorde reklam för sina fantastiska resor till Svalbard. Jag har varit sugen på att åka till Svalbard tidigare men nu blir ju behovet ännu större.... :) Gjorde en provsökning efter flygbiljetter dit men det visade sig vara tokdyrt (trots att jag ...
Tips om Svalbard
Svalbard & Jan Mayen Islands Pogge, 6 feb. 2012
Updaterad av Bibby för 7 år sedan
3
Tänkte kolla om någon har nåt bra tips om Svalbard? Vill väldigt gärna åka dit, men ser att resorna dit är ganska dyra! Går det att flyga dit själv och boka eventuella turer på plats! Och när är e sånna fall billigast att Åka? Vill ju helst uppleva vintern där?? / Johan ... Anellip: Flyga dit ...
När är bästa tiden att resa till Svalbard?
Svalbard & Jan Mayen Islands Tina_m, 16 juni 2016
Updaterad av Tina_m för 2 år sedan
2
Jag är jättesugen på att resa till Svalbard. När är bästa tiden att resa dit för att se isbjörn? Vad bör man mer se och uppleva på plats? ... Tina_M: Citerat från Emolis: >Tror vintern är bästa tiden för att se isbjörn, är nog inte så vanligt oavsett. Vi åker till Svalbard om en månad och ...
Svalbard - bland det mest exotiska
Svalbard & Jan Mayen Islands Trekker44, 27 juni 2013
Updaterad av Earthtraveller för 5 år sedan
1
Alla har vi våra resedrömmar. Ett av mina var Svalbard. Numera försöker jag realisera så många "resedrömmar" som jag bara kan och förra sommaren åkte jag till Svalbard. Jag tog ut en bonusresa på SAS och höll därmed ned reskostnaden, för Svalbard är ganska dyrt att besöka. Med Longyaerbyen ...
svalbard-matpriser
Svalbard & Jan Mayen Islands Dagmar76, 16 juni 2015
Updaterad av Dagmar76 för 3 år sedan
0
Hur ser matpriserna ut idag på Svalbard? Jag föstår att det är dyrare än fastlandet men HUR mycket dyrare? Frukost ingår ju ofta i hotellpriset. Men ungefär hur mycket kostar en lunch eller middag tex? (Om man försöker undvika de allra dyraste ställena, 3-rätters osv)
Boende
Svalbard & Jan Mayen Islands Daquiri, 10 sep. 2012
Updaterad av Daquiri för 6 år sedan
0
Funderar på att resa till Svalbard. Finns det någon här som kan tipsa om boende? Alla tips är välkomna.

Svalbard & Jan Mayen Islands Norge, Europa