Status Malapascua efter stormen

29 nov. 2013 05:42
Visningar: 2390
Malapascua
Som de flesta har sett läst så träffade tyfonen Yolanda oss här i Filippinerna. Mycket av träden blev skadade och massa byggnader men inga skadade eller någon som omkom tur nog.
Svenska myndigheten hjälper inte oss med att utfärda resevarningar men vi hoppas att den kommer tas bort snart för i verkligheten allt är som det var innan, är ingen nöd på mat eller vatten och alla vägar är öppna igen. Det stora är el just nu med de säger att den kommer vara tillbaka om en vecka. Alla större resorter har generatorer så det går ingen nöd på oss.
Hjälpen som har kommit hit har varit enorm och antalet båtar med mat, vatten och byggmateriell har varit överväldigande. Tack alla som varit delaktiga på något sätt

Artikeln som var i SVD om malapascua är helt felaktig och har helt fel information, det var aldrig någon brist på mat och ingen åt hundar eller katter. Helt galet hur mycket miss information som dom skrev i den artiklen. Var aldrig några oroligheter och hjälpen var här 2 dagar senare och de flesta säger tom att dom har mer mat nu är vad de hade innan tyfonen. De flesta hus är åter uppbyggda och alla resorter har röjt bort alla träd och redan börjat bygga upp allting igen. Jag gissar på att allt kommer vara som vanligt igen till jul.

Jag jobbar på evolution och tillsammans med Sea Explorers, Exotic och Thresher shark divers, har vi alla redan öppnat och vi har redan dykt massa dyk runt malapascua. Hajarna är där, och dykplatserna ser ut som vanligt, vi har skador på 3 dykplatser men alla andra är precis som vanligt. Det som ön just nu behöver är att folk börjar komma hit igen och att lokal befolkingen kan börja tjäna pengar igen då turismen är största inkomsten på ön. Så tveka inte att komma till malapascua nu i vinter, är kanske inte lika många träd men annars kommer det att vara som vanligt!

Jag skriver inte detta som reklam att jag vill att folk ska komma till just det dyk center som jag jobbar på. Jag vill bara få upp information om Malapascua som är sann och inte det som SVD skrev! Plus att jag vill att denna ö ska ha en framtid, vilket betyder att folk kommer och dyker här och ser Thresher sharks, vilket är det som gör denna ö så speciell

Kolla in FB sidorna för dyk centrena som jag nämnde och ni kommer se bilder på förödelsen men också nytagna bilder på dykplatserna och på hajarna och hur långt uppbyggnaden har redan kommit.
Evolution Diving, Thresher Shark Divers, Exotic tror jag alla har bilder.

MVh
Daniel Holmstedt
Av Mrslee
29 nov. 2013 08:53
Tack Daniel!!! Jag tycker det är viktigt att man får rätt information om läget. Jag och min familj ska åka till Tepanee på Malapascua i januari och vi försöker även sprida budskapet till andra att det är ok att åka till Malapascua och hela ön är inte bortspolad, som endel verkar tro. Det är så viktigt att hjälpa lokalbefolkningen att komma på fötter igen, genom att åka dit. Jag ser fram emot att åka till Malapascua.
29 nov. 2013 09:52
Hej! Daniel
Tack för det att du försöker rätta det fel information som finns på UD.
Det är faktiskt okey att åka till malapasqua och bantayan Island försöker de
Fixa in nu innan turister kommer i december. Coron är faktiskt öppet för turister nu också men jag tycker som sagt att alla de här öarna som drabbades av typhoon Yolanda är i behöv av hjälp från oss alla turister genom
Att vi kommer och förtsätter vår resa dit så hjälper vi de allihopa och det e faktiskt det de ville framföra till alla turister att ni inte vänder ryggen på de nu när de behöver er nu som mest.
Själv ska åka ner snart tillsammans med min familj och tänker besöka de drabbade i bohol, cebu och även Coron.... Hoppas att ni får ett trevligt vistelse i mitt land och som tips kan ni söka detta site på webben så ser ni mer av Filippinerna......
Choosephilippines.com
Itsmorefuninthephilippines.com
Ville passa på tacka er alla här i Sverige för det stöd och hjälp vi fick vårt land från er!!!!! MABUHAY

Med vänlig hälsning,
Maria
29 nov. 2013 10:31
Tack för infon!
Vi tvekar inte för att åka till malapascua, vill hemskt gärna dit, problemet är, som du själv skriver, UD. Hoppas de hinner ändra sin avrådan igen tills det är dags att åka! :)
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Malinhs
3 dec. 2013 09:39
Hej Daniel
Låter ju jättebra! Vi är på Siquijor just nu och funderar på att ta oss uppåt Malapascua om ca en vecka (planen från början var ju att börja där). Är bussarna o båtarna från cebu/maya helt igång?
Hur ser det ut just nu , är det några resorter som är mer eller mindre uppbyggda än andra? Vad rekommenderar du? Vi hade bokat tapanee innan tyfonen. Hur ser det ut med stränderna?

/Malin
4 dec. 2013 04:58
Alla transporter upp till maya och båtarna är helt igång, bussarna börjar gå runt 5 på morgonen till eftermiddagen. båtarna går ca varje halv timme så det är inga problem

angående resorterna så är tepanee fullt öppet, exotic, hippocampus, Evolution. alla har boende och resturanger (vi på evolution har en temporär men köket är öppet osv)

dykcenter som är öppena är Thresher shark divers, Sea explorers, Exotic och vi på Evolution

hajarna är här och allt börjar bli som vanligt igen.. väntar bara på jul rushen ska börja, kanske inte lika mycket folk som det brukar vara men hoppas på att turisterna börjar komma tillbaka
Av Miamia
31 dec. 2013 13:23
Hallå!
Hur är det med Blue Corals Beach Resort...är det öppet igen? Planerar att bo där i februari.
Tack för all info :-)
4 jan. 2014 09:20
Hej miamia

ja blue coral "tappade" taket i stormen men undervåningen har varit öppen mer eller mindre sen stormen. nya taket är på plats så dom bör vara öppna helt nu..

nu är även 3g tillbaka på ön och strömmen är tillbaka 24h om dygnet så det är precis som vanligt här just nu.. fler och fler resorter öppnar och restauranger..

hör av er om ni har flera frågor
4 jan. 2014 12:07
Hej Danielholmstedt!

Tack för att du uppdaterar!

Vi har sedan länge bokat resa till Filippinerna 10 mars- 28 mars.

Vi vill såklart fortfarande åka dit men är lite osäkra på vilken rutt vi ska ta när vi är där. Vi tänkte börja med 2-3 dagar i Boracay för att ta det lungt och känna på läget lite. Sedan är tanken att vi vill se och uppleva "paradiset", dyka, snorkla, åka på utflykter. Är El Nido bättre då tror du än Malapascua?

Vet du hur läget är i El Nido jämfört med Malapascua?

Tror inte vi hinner både Malapascua och El Nido eftersom vi inte har så många dagar på oss.

Mvh
Malin
Av Miamia
4 jan. 2014 12:59
Tack så mycket Daniel! 😃
Ser verkligen fram emot att komma dit

Mia
7 jan. 2014 09:29
jag vet inte för att vara ärlig hur det är i el nido (jag har inte varit på cebu city sen stormen) och vi har inte haft några kunder ännu som har varit där efter stormen så jag vet inte..

jag vet att malapascua är ok och för att vara ärlig är det ett utmärkt tillfälle att besöka ön, stödja lokalbefolkningen och faktiskt ha väldigt bra dykning med inte så mycket folk pga att många av de små dyk centrena är fortfarande inte öppna, så samma dykning men mindre folk helt enkelt.. :P

hoppas att se er på malapascua
10 jan. 2014 12:31
Vi kommer nog besöka Malapascua som det ser ut nu! :)

Om vi vill dyka där, kanske hos er, bör man boka långt i förväg eller brukar man kunna få plats när vi väl är där?
Vi kommer nog stanna där 2-3 dagar.
11 jan. 2014 04:59
hej igen

ja lite beroende på när du kommer till ön, det börjar bli ganska fullt i kinesiskt nyår (slutet av januari början av februari) och sen över påsk brukar det vara fullt.. annars ska det vara ganska lugnt att bara dyka upp

du hittar mig på evolution som ligger lite längre bort längs stranden :P

hoppas vi ses!
19 jan. 2014 12:28
Hej igen Daniel!
Du som bor i Filippinerna och allt, vet du om Malapascua räknas i denna avrådan från UD?

"Med anledning av rådande säkerhetsläge i Filippinerna avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke-nödvändiga resor till provinsen Aklan med undantag för Boracay, till provinserna Samar, Leyte, Iloilo, Capiz och till områdena norr om Carmen på ön Cebu samt Calamian-öarna."

Vi hade även tänkt besöka Bohol när vi ändå var i krokarna, men då gäller avrådan även Bohol som jag fattar det som? Liter dålig koll på vad som räknas till vad, tänkte att du kanske hade bättre koll :)
Av Sd
1 maj 2014 17:13
Hej.
Hur brukar det vara med boende runt jul och nyår?
Måste man boka tidigt för att vara söker på att få rum?
3 maj 2014 06:23
Runt jul och nyår brukar allt vara fullt, så ja det är rekomenderat att du förbokar, speciellt mellan 20 dec och 5 jan brukar det vara ganska fullbokat så det kan vara bra att boka lite i tid

jag jobbar på (www.evolution.com.ph)

hör av dig om du har några flera frågor

MVH
Dannie
10 juni 2014 23:14
Hej
Vi planerar att besöka Malpascua jul/nyår 2014/2015. Vi har precis pratat med en vän som var där nu mars och beskrev det som väldigt förstört, både på ön och korallrev. Vi vill väldigt gärna åka till Malapascua, men blev nu lite tveksamma.

Tacksam för svar

med varma hälsningar
Lisa
11 juni 2014 02:30
Hej lisa

jag som sagt jobbar här och det är inte många tecken kvar på att det har varit totalförstört 7 månader sen.. alla små restauranger och alla resorter har öppnat och alla hus är återbyggda..

det är mindre träd på ön så mindre skygga än vad det var förut, det är det som kommer ta tid, det finns fortfarande lite skräp kvar av hus osv som dom inte har fått bort men bortsett från det så är det helt ok att komma hit..

angående korallerna så är det 2 dykplatser som blev lite skadade i tyfonen av ca 20 dykplatser, en är mest en träning plats och den andra lite på ena hörnet.. alla andra dykplatser är som dom var förut.. hajarna är här (såg dom 2 timmar sen, vi hade 7 st i morse) igår hade vi manta ray också så det är absolut värt att komma hit!
11 juni 2014 13:17
Hej Daniel!

Tack för bra svar. Vi kommer åka som planerat. Som alltid med dykning är det ju till viss del väderberoende och säsong. Men det känns också väldigt bra att som turist lägga sina pengar där de behövs lite extra mycket.

Vilket boende skulle du rekommendera? Vi kommer den 27 dec och lämnar för Boracay den 1 jan. Vi vill gärna ha ett mysigt ställe med lite högre standard, men absolut inte superlyx.

Tacksam för dina svar.
/Lisa
12 juni 2014 03:47
super! ja den största sysselsättningen på ön är anknuten med turism så bara att komma hit stödjer du lokal befolkningen..

lite beroende på om ni ska dyka och vilket dyk center ni vill dyka med.. de flesta resorter ligger längs samma strand med kan vara 10 min gång om ni bor i ena ändan och dyker i den andra..

mera söderut så har du antingen Thresher shark divers eller sea explorers.. bra boenden där omkring är tepanee, cocobana och ocean vida

mera österut så har du evolution där jag jobbar, vi har boende också och våran granne är Aabanas som är också bra så du har ett gäng alternativ..

tänk lite på att runt jul och nyår brukar det vara fullt här på ön.. så se till att boka både dykning (om ni planerar att dyka förstås) och boende i tid..