Söker tips: Funchal, Madeira (Portugal)

29 sep 2007 14:02
Visningar: 7160
Hej!
Någon som varit i Funchal på Madira? Söker tips på:
- Sevärdheter?
- Bra restauranger?
- Annat kul?

Vi kommer bo i Funchal 2 veckor o kommer även hyra bil samt ge oss ut på någon vandring.
:)) Mats
Av Lotz
29 sep 2007 17:05
Levadavandringen är ett absolut måste! Hade jag gjort den tidigare i veckan, så hade jag säkert gjort fler! Helt underbart! Jag gick den som heter någonting med 25 vattenfall. Otroligt vackert!

Nunnornas dal är rätt spektalkulärt. Landskapet på ön överhuvudtaget är ju otroligt vackert! Inne i Funchal skulle jag ta en sväng till saluhallen. Min bild på ett fruktstånd ovanifrån är tagen där (http://www.reseguiden.se/minsida/lotz/bilder/10793). Men passa dig för försäljarna som vill att ni ska smaka en massa frukt. Eller var i alla fall medveten om att de bara vill att ni ska köpa. Köp inte av första bästa, de är riktigt dyra. De som låg längre in i smeten verkade mycket billigare. Eller så var det bara jag som hade otur.

Om ni har tillgång till bil så skulle jag nog rekommendera att köra upp till norra sidan av ön. Jag hade tyvärr inte möjlighet att åka dit, men det lär vara väldigt vackert. Funchal tyckte jag inte hade så himla mycket att erbjuda egentligen. Det är en mysig stad att gå omkring i, men det bästa med Madeira är nog ändå det som finns utanför stan.

Och missa inte Espadan, fisken som Madeira är så känd för! Riktigt god! Ta en titt på den i saluhallen också, det är en ful rackare!
Trevlig resa!
/Lotta
Av Sigge99
29 sep 2007 17:16
Vi åkte till Madeira och Funchal på juldagen förra året. Vi stannade en vecka och åkte alltså hem på nyårsdagen. På nyårsaftonskväll åt vi på en väldigt mysig restaurang med bra mat. Den hette Jardim des Flores och låg på Rua Ivens 10. Över huvud tagen var vår erfarenhet att ju länge från strandpromenaden vi kom ju bättre och billigare var maten. Nere vi strandpromenaden var mycket folk så dit gick vi och tog en öl på uteserveringarna efteråt.
Sevärdheter hann vi med en del också. Vi tar oss gärna fram på egen hand, men hyra bil var inte att tänka på, med såna vägar. Vi åkte mycket med lokala bussarna och det fungerade bra, men dom är inte så bra på att hålla tidtabellen. Nunnornas dal var ett fint ställe som vi besökte. där finns också en vandringsled om man är intresserad av det.
I Funchal är berget Monte verkligen något att rekomendera. Vi tog linbanan, något dyrare än bussen, men med vackrare utsikt. Vi besökte två trädgårdar där uppe Botaniska trädgården som var helt fantastisk och Palatsträdgården som var dyr och inget vidare. Sen åkte vi givetvis släde ner från Monte. Dyrt det också men väldigt häftigt även för mig som inte gillar berg- och dalbana.
Vi är inga direkta vandrare men en levada skulle man ju besöka. Vi använde oss av hemsidan Madeira Info som har adressen madeira.pp.se. Där finns många tips på vandringar. Vi valde en lätt "Levada med tepaus" och det var aldeles ypperlig för oss. Lagom svår (vi är lite höjdrädda) och lagom lång och alltihop fungerade precis som beskrivet med bussar och tepausen (fast vi drack öl - det var varmt) när man kom fram.
På nyårsafton vid tolvslaget hade dom det häftigaste fyrverkeri vi sett. Det omringade hela Funchal från havet (där kryssningsfartygen låg på rad) till bergen bakom oss. Vi njöt av ett glas champagne på strandpromenaden i bara skjortärmarna i 20 graders värme. Bara det ögonblicket var värt hela resan.
Hoppas ni får det lika bra.
30 sep 2007 22:33
Tackar ödmjukast för alla era tips, Lotta o Sigge!!
:)) Mats
1 okt 2007 21:24
Hej. Har varit på Madeira och testat lite olika saker. Finns att göra för alla åldrar och svårighetsgrader. Men en sväng upp med linbanan för att se blomsterparken och sedan åka släde ner är inte alls fel.. Kryllar av bra resturanger. Var ska ni bo i såfall?
Av Syster
2 okt 2007 17:03
Vi har varit på Madeira fem gånger för vi gillar att vandra! det finns levadavandringar i olika svårighetsgrad. många helt fantastiska! Vi har god hjälp av Sunflower guiden. Köp den här hemma och läs på! Där finns allt beskrivet. En speciell vandring är den till Foladahl. Man går utmed levadan genom en lång tunnel ljuset syns som en liten prick... Så kommer man fram i en djungelliknande värld. Vi har hyrt bil och vi har åkt mycket buss. Veckokort till lokalbussen köper man inne i själva Funchal på turistbyrån. Bättre än lösa biljetter. Det finns lokalbussar och landsortsbussar det tänker man inte på i början.
3 okt 2007 23:52
Hej o tack för svar o tips!
Svar till "Turbotoker": Vi ska bo på hotellet Pestana Casino Park.
:)) Mats
3 okt 2007 23:59
Citerat från syster:
Vi har varit på Madeira fem gånger för vi gillar att vandra! det finns levadavandringar i olika svårighetsgrad...
Oj, 5 ggr! Det måste vara favoritön #1. Vi ska göra ngn vandring. Blir väl ngn av de enklare eftersom vi har vår
5-åring med. (Fast man vet aldrig, hon kanske vill gå längre än vad vi tror...) Djungel låter spännande!
/Mats
5 nov 2007 23:10
Någon som vill se några speciella bilder från Madeira???
Fototips mottages. (Mejla senast 12 nov)
Bilderna laddas upp här naturligtvis...
/Mats
20 dec 2007 00:06
Utlovade Madeira-bilder finns här: http://www.reseguiden.se/minsida/raketost/bilder
Tack så jättemycket för alla era supertips!! Resan blev jättelyckad.

I korthet blev det: Nunnornas dal, linbanan med Monte-slädfärden, levadavandringar, bil upp till 1800 meters höjd (där var det bara 12 grader varmt), grillad fisk o kött på grillspett, bad i saltvattenpool o vanlig hotell-pool samt Madeira-vin-provning. Puh!

Vi hyrde bil i 5 av 14 dagar och såg större delen av ön (den är ju inte så stor).

Och kul var det! Vi kommer garanterat återvända till ön.
:)) Mats
Av Lotz
20 dec 2007 20:30
Kul att det blev en lyckad resa!
20 dec 2007 21:02
Tror det är ganska svårt att inte tycka om Madeira om man redan innan avresan förstått att det inte är en ö för först och främst sol och bad.
Var bor man bra i Funchal på Madeira
Portugal Reslustkvinna, 7 mar 2011
Updaterad av Reslustkvinna för 6 år sedan
2
Vi ska åka snart och ska inte bada utan njuta av natur och vårvärme. Var i Funchal bor man om man, pga knäproblem, inte vill ha för långt att gå - från hotell till restauranger - till de sevärdheter som finns i Funchal - till bussar vi tänkte nyttja för våra utflykter runt Madeira Vet inte ...
Tips om Madeira
Portugal Chanteas, 27 mar 2013
Updaterad av Desires för 4 år sedan
2
Hej jag och min man åker till Madeira i Augusti. Så nu vill jag ha alla tips om en dags levadavandringar, restauranger, marknader och annat kul vi kan hitta på. Vi kommer bo i Funchal på lägenhetshotell. Tack på förhand... ... Ynwi: Solresor har en Madeiraguide : http://promo.solresor. ...
Madeira
Portugal Monicae, 11 feb 2011
Updaterad av Skeppohoj för 6 år sedan
9
Hej , har lite frågor om levada vandringar på Madeira, har varit där en gång förut och ska åka tillbaka nu den 18 feb, förra gången gick vi ingen levada vandring men jag skulle så gärna vilja göra det.Problemet är att min sambo är höjdrädd så jag undrar om någon vet någon levada som man inte går ...
Madeira
Portugal Jackesnacke, 22 feb 2008
Updaterad av Jackesnacke för 9 år sedan
3
Hej! Jag och min tjej ska till Madeira nu i början av Mars. Vi tänkte vandra kanske tre-fyra dagar. Vi undrar vilka vandringar man ska satsa på om man "bara" hinner med tre-fyra stycken och tänker ta sig fram med bus och bo i Funchal. Dessutom skulle vi vara tacksamma för lite info om vad det ...
På Madeira - Vill du se foto på någon plats eller sevärdhet???
Portugal Raketost, 5 nov 2007
Updaterad av Fagersta för 9 år sedan
3
Hej! Vi kommer både ge oss ut o vandra längs vattenlederna (levadorna) och hyra bil o köra runt ön. Bor gör vi i staden Funchal på södra sidan. Nya Madeira-foton??? - Provar ett nytt grepp här... - Finns det något du skulle vilja se bilder från? - Fotoidéer är välkomna - Bilder kommer ...
Maderia
Portugal Levida, 8 apr 2006
Updaterad av Fantaontherocks för 11 år sedan
4
Min man o jag ska åka till Maderia,Funchal den 9 maj, vi vill gärna ha tips om restauranger , sevärdheter m m . ... Ami: Hej Hyr en bil eller följ med på en rundtur, otrolig natur, Titta på Cabo Girao en av världens högsta havsklippor. Gå på Funchals huvudmarknad Marcado dos Lavradores. Köp en ...