Snö i alperna december?

1 juni 2010 21:40
Visningar: 2788
Hejsan
En fundering så här i sommaren om snö i alperna!
Är det någon som vet hur om det finns snö i alperna i mitten av december?
Funderade på att åka till Val d isere i mitten av december men är osäker på snömängd
Av Rikarda
2 juni 2010 09:36
Svårt att säga, en bra vinter får Alperna snö redan i oktober. Fördelen med Val d´i sere är höjden, även om du inte kan åka nere i dalen kan du säkerligen åka på hög höjd och på glaciären ovanför Tignes. Ett annat alternativ är att dra till de centrala delarna av Alperna, som får mer snö generellt. Detta område ligger från centrala Schweiz och sträcker sig österut mot Österrike och inkluderar skidorter som Andermatt, Engelberg, St. Anton och Disentis.

Rikard
Av Sierra
2 juni 2010 10:35

.
Varför vänta till december?
Jag kan verkligen rekommendera glaciärskidåkning i Sölden Österrike fram till början av november. Där har du en härlig mix av snö och barmark. Snö på de båda glaciärerna och sensommarskönt på uteserveringar nere i byn. Jag har själv varit där ett flertal gånger.

Glaciärskidåkningen är bäst fram till slutet av oktober - början av november. Under vintern är det stängt däruppe och liftarna startar då nere i byn där du erbjuds fin åkning men inte på lika hög höjd.

Sölden, 1377 möh, är en liten by som ligger i Ötztal, ca 45 km väster om Innsbruck. I byn finns naturligtvis hotell, pensioner, restauranger mm. De har bl a en idrottsanläggning, Freizeit Arena, som innehåller bland mycket annat, inomhuspool samt tennisbanor ute och inne. Byn har en slogan som är "365 Tage skifahren".

När du lämnar byn och beger dig uppåt på asfalterad väg kommer du efter 20 minuter till den första glaciären, "Rettenbachferner". Parkeringen, där det även finns en restaurang, ligger precis vid den första stolliften, på 2500 m höjd. Där erbjuds du härlig skidåkning i många nerfarter av varierad svårighetsgrad. Det är här alpina World Cup börjar varje år med storslalom för damer och herrar.

Strax innan du är framme vid "Rettenbachferner", ca 200 m, kan du ta vänster och fortsätta genom en 700 m lång tunnel till grannglaciären "Tiefenbachferner" . Även på denna sida ligger parkeringen och restaurangen vid liften och nerfarterna där är något snällare än på "Rettenbach"-sidan.

Om du vill lämna bilen i byn av någon anledning erbjuds du buss enligt vanlig turlista upp till solen och snön.

När och om du tröttnar på skidåkningen kan du fortsätta längre in i dalen via Obergurgl till gränsstationen Timmelsjoch in i Italien och ner till Merano på en efter gränsen svindlande alpväg. Det är inte längre än att du hinner tillbaka till Sölden samma dag om lusten faller på.

Merano är en härlig sydtyrolsk stad där du, om turen står dig bi, kan ta del av "Traubenfestival". Vindruvorna skördas i oktober och det är ett härligt skådespel att kolla alla dessa druvvagnar som drar genom byn när du sitter i solen utanför en trattoria och smaskar på något gott....

Detta kanske kan vara något.....?