Skottland i Maj

27 okt. 2010 16:05
Visningar: 8268
Tjena och hallo!

Söker lite tips hur man lägga upp rutten.
Jag bjuder min mor på en resa till Skottland första veckan i maj 2011, då hon alltid velat besöka de brittiska öarna.
Jag utgår från att vädret är som det är i Storbrittanien. Någon som vet om de ligger "före" när det gäller vårens ankomst?

Kommer till Edinburgh första veckan i maj och har bokat hotell för två nätter så man hinner se lite av den staden. Sen är tanken att ta tåg eller buss norrut mot de skotska högländerna. Tänker jag rätt då? Vet inte om man skall försöka ta svängen om Aberdeen eller om vi skall nöja oss med Inverness med omnejd för att sedan fortsätta uppåt mot Oarkenyöarna. Vi kommer bara vara borta i en vecka och det är absolut INTE av intresse med massa whiskeyprovningar. :) Åker dit för naturen, slottsruiner etc.

Finns det ngn som har en bra idé om vad man skall åka och vad man kan hoppa över. Alltså, kommer till edinburgh den 1 maj och reser tillbaka till Svedala den 8 maj. Hinner man ta sig upp till Oarkneyöarna?Om än så bara över dagen?

Ngt tips på slott man kan bo på i trakterna kring Inverness?

På förhand, tack!
Mvh David
28 okt. 2010 00:09
Hej

Har tyvärr inte jättemycket information till dig på de frågor du ställt men tänkte att jag skriver en liten kommentar ändå.

Jag var i Skottland i augusti och det var kallt. Så jag kan bara anta att det kommer vara kallt i maj också, antagligen kommer det regna också. Eller rättare sagt, det kommer regna!

Edinburgh är fantastiskt och där finns väldigt mycket att se. Man kan promenera runt flera dagar i staden och bara drömma sig bort bland alla fantastiska byggnader.

Höglandet är å andra sidan ingen besvikelse heller. Har ingen erfarenhet av varken inverness eller aberdeen men jag kan rekommendera isle of skye. Tar bara en halvdag att köra upp dit ungefär och naturen är helt fantastisk.

Men det viktigaste tipset är att ta med regnkläder!

/Victor
Av Babbo
28 okt. 2010 16:44
Vad kul att bjuda sin mamma på en sådan resa!

Jag har väl inte så mycket information heller och den jag har är gammal ;-). Gjorde en bilresa en vecka i juli för många år sedan.
Som sagts så är Edinburgh ett måste och väldigt trevligt.
Om naturen är prio ett så måste ni ta er norr om Inverness tycker jag! Där börjar dom riktiga högländerna. SÅ vackert och så regnigt. Men vädret hör till på något sätt med dimman som sveper ner över bergen. En dag i full sol är inte dumt det heller, plötsligt ser man helt andra färger.

Om ni bara har en vecka så hoppa över Aberdeen och koncentrera er på att ta er norrut och sedan fortsätta med västkusten och ev. Isle of Skye.
Vi övernattade i Edinburgh (2 nätter), Inverness, Lairg, Ullapool, Ballachulish och Glasgow (hoppa över det!) och den rundan hann vi lätt på en vecka. Men vi hade ju bil. Vet inte hur snabbt man tar sig runt med tåg och buss.

I Ballachulish bodde vi på detta hotellet, det närmsta ett slott vi bott på:
http://www.ballachulishhotel.com/index.htm
(Det var ju några år sedan så jag vet inte hur det är nu)

Hoppas ni får en fin resa!
29 okt. 2010 09:55
Hej David,
Vad det gäller väder så kan jag tipsa om den här sidan för en översikt över hur det brukar se ut;
http://www.metoffice.gov.uk/climate/uk/averages/regmapavge.html#

Eftersom vi inte varit i vare sig Inverness, Aberdeen eller Edinburg kan jag inte säga något om det är bättre att göra en stadsresa istället för en rundresa på landsbygden. Jag tror däremot att man får välja det ena eller det andra men det är min personliga uppfattning. Mitt tips är att (om majvädret verkar passa) göra landsbygdsresan och högst två dagar i stan, kanske första och sista?

Vi var i Skottland i Juli och blev stormförtjusta i Highlands och speciellt den ödsligare nordöstra delen (http://www.reseguiden.se/forum/resor/highlands-pa-17-dagar-785-pund-och-286-mil-128). Det var inte så mycket trafik och det gick jättebra att köra. Vi hyrde bil i Glasgow och styrde kosan norrut mot Orkney. Vi är liksom ni arkeologiintresserade och gillar natur och historia och det bästa med hela resan var just detta. Vi tog sikte på de där tre små prickarna i kartboken som anger fornlämning som kantade vägen längs med kusten och sedan var det bara att hoppa ur bilen och traska iväg för att upptäcka. Vi kröp i 3000 år gamla gravhögar och trampade försiktigt runt i slottsruiner helt ensamma. Otroligt! Jag har alltid drömt om att få se de vidsträckta torvmossarna och det var fantastiskt att få uppleva stillheten. Väldigt storslaget.

Om man inte har tid att köra kan man som du säger ta tåget dit upp: http://www.scotlandrailways.com
för att sedan hyra en bil för att kunna se sig omkring under ett par dagar. Jag tror det är genomförbart.
Orkney är spännande, allra mest för Skara Brae natruligtvis, och det bästa sättet att se Orkney om man har begränsat med tid är att boka in sig på en rundresa. Vi åkte från John O'Groats på morgonen och var tillbaka igen vid middagstid. http://www.jogferry.co.uk/high.htm
Har man tid att planera innan finns det ett antal aktörer som arrangerar rundresor så kolla gärna på http://www.visitscotland.com
Det är kallt och blåsigt på färjan så ta med vindtäta regnställ att ha över varma kläder. Man VILL stå på däck eftersom det är då man kan se val och delfin och annat trevligt.

//BL
29 okt. 2010 12:01
Hej David
Vi var i Skottland 12 dagar rundresa i juli 2009 och vi var iväg 8 dagar i april 2006. Och i juni 2011 skall vi till ön Islay som 'eget' resmål.

Med detta sagt kan jag säga att vi är intresserade av whisky, slott, sevärdheter och naturen. Som flera sagt innan här kan man inte veta hur vädret blir. Den där resan 2006 hade vi lite regn när vi kom dit, sedan hade vi inte en droppe regn förrän den morgon 8 dagar senare när vi var på väg till flygplatsen igen.

Kolla gärna in mina album: http://www.reseguiden.se/forum/resor/skottland-april-2005-3410 och http://www.reseguiden.se/forum/resor/skottland-vanstertrafik-whisky-party-natur-regn-och-sol-2848

Kika igenom bilderna och kolla vår resrutt, finns säkert något som kan vara intressant för er.

Trevlig resa!
Av Sanoj80
29 okt. 2010 14:27
Vilken rolig resa ni har framför er! Vi var i Skottland senast i juni i år och vädret var bra, någon liten regnskur men annars varmt och skönt, förutom sista dagen med nästan storm och regn. De andra gångerna vi varit i Skottland har det alltid regnat. Tycker verkligen du skall åka till Isle of Skye, som är en underbar liten ö med mycket att se och göra, slott, vandringar, storslagen natur och små trevliga byar. Vi bodde i Portree, en liten ort med många BoB och bra utgångsläge för resor på ön. Vi åkte med färjan från Mallaig ena vägen och via "Five sisters" andra vägen. Att ta en tur på Ben Nevis i Fort Williams är också en "höjdpunkt" (fniss). Visserligen gick vi inte ända upp men kanske en tredjedel och det var kul om än jobbigt men om man bara har någorlunda kondition klarar man det. Om ni åker bil ta gärna vägen över Glencoe, det är en helt otrolig väg att åka med alla berg runt omkring och även mycket histioriska trakter. Edingburgh är en pärla för den historieintresserade, missa inte Holyroad House och John Know House. Aberdeen har jag aldrig varit så det kan jag inte uttala mig om och Glasgow kan ni hoppa över. Hoppas resan blir bra och kom ihåg, ni kommer tillbaka. Har man en gång varit i Skottland längtar man alltid tillbaka.