Skidåkning i Colorado

Av Krillea
9 aug. 2014 11:31
Visningar: 2493
Vi är ett gäng skidsugna killar/gubbar som funderar på att åka till Colorado och söker bra tips på orter att åka till ..
Vi söker mycket offpist och höjd samt längd på backarna .. Gärna bra skogsskidåkning .. Skidåkningen kommer före kvalitén på boendet samt eventuell afterski, men boendet får gärna inte vara allt för långt bort från backarna .. Vi är nog alla ganska hyfsade skidåkare men inga superexperter så höga "dropps" och smala korridorer är inget för oss men det som ligger precis i nivå under är vi nog :) ...om vi får säga det själva !
Vilken tid är bäst att åka ? Funderar på v.5 ...

Tacksam för svar å tips
Av Hkn
10 aug. 2014 01:43
Hejsan,

ni ska få ett par ganska konkreta förslag (vilka kan inkludera lite couloirer och drops). Ber om ursäkt för att det är lite fritt ur minnet och granska oredigerat...

DENVER, YES?
- Men först av allt – jag är ungefär 100%-igt säker på att ni kommer att landa i Denver. Flygplatsen är hyggligt anpassad för skidåkare. Tre terminaler med ett underjordiskt tåg som tar er till den centrala bagageuthämtningen där ni hämtar väskorna från ett vanligt bagageband och laggen från ett speciellt, roterande skidställ. Funky.

TRAFIKINFORMATION:
- Längs med ena startbanan ligger alla hyrbilsställena. Gratis shuttlebus dit förstås. När ni hämtat ut bilen så ser ni till att besöka webbplatsen http://www.cotrip.org/roadConditions.htm – så ser ni var och hur det kan bli bökigt på vägen. Ladda även ner deras app: https://m.urhub.com/i/CDOT som har speciella alternativ för I-25 (nordlig/sydlig) och I-70 (östlig-västlig).

- Vaddå I-70? Jo, det allra troligaste är att ni kommer att köra raka spåret upp i bergen. Då är Interstate 70 (I-70) den väg ni ska sikta på. Det är alltså en rejäl motorväg vi talar om här (inte grusbelagd stig i Härjedalen). Trafiken kan vara tät om ni börjar köra i deras rusningstid. Dessutom kan vädret sänka farten. Men efter en knapp/dryg halvtimme på resan västerut börjar det luta uppåt.

- Det potentiella trafikhinder som berör nästan alla Colorado-bilister med skidort som mål är Eisenhower Tunnel, ungefär 80 km väster om Denver på I-70. Inte för att tunneln är ett problem, utan för att den ligger så högt – cirkus 3400 meter över havet – vilket stavas stora snömängder och halt väglag.

SKIDORTER:

- ASPEN. Inte direkt nära Denver. Räkna med 3,5-4 timmars körning. Här semestrar USA miljardärer (räknade till över 50 privatjets på den lokala flygplatsen). Skidåkningen är galet bra på Aspen Mountain, som är beläget fyra gator från Main Street. Där möts ni av varningsskyltar som säger 'No beginner's terrain' nere vid dalstationen. Att bränna på bland stammarna i en lagom tät aspen forest (staden har fått sitt namn efter träden) är en nåd att stilla bedja om.

- SNOWMASS. Åker ni till Aspen så får ni en av USAs bästa skidberg på köpet. Ligger ungefär 25 minuter från själva staden – gratis skidbuss tar er dit. Snowmass erbjuder galet mycket skidåkning, runt 90 nerfarter på bara 17 liftar (de flesta har hög kapacitet). Det finns gott om skog att åka i, men mina favoriter finns längs the Hanging Valley Wall (kräver runt 10-15 minuters hike) bl a en nerfart med hygglig lutning som kallas ”Possible”.

- ARAPAHOE BASIN. Känt som A-Basin. Ligger relativt nära Denver, ca 15 mil. Har några av USAs högst belägna pister vilket gör säsongen l-å-n-g. 2014 snurrade liftarna långt in i juni. A-Basin har inget boende uppe vid skidområdet utan ni bor nere i Keystone (runt 15 minuters körning därifrån). Även om ni inte gillar couloirer och drops, så är A-Basins stora attraction offpiståkningen på East Wall (kräver 20-25 minuters hike). Kläm några av korridorerna där – förslagsvis ”1st Notch” eller ”2nd Notch” eller ”Narrow North Pole” – och ni kommer att ha stories att berätta när ni kommer hem.

- BRECKENRIDGE. En stor skidort. Staden är lite för stor för att den ska vara helt attraktiv, om ni frågar mig, men högt belägen och en hiskelig massa nerfarter att välja bland. Kronjuvelen heter Imperial Express SuperChair och är en av de högst belägna liftarna i hela Nordamerika. Med den liften når man bland annat the Imperial Bowl och Lake Chutes. De senare kräver en liten hike men är otroligt fina dagarna efter ett snöfall.
En av mina största skidupplevelser någonsin var att hänga på Ski Patrol i Breck som sprängde lavinfarliga områden nära Lift 6... man började nära liften och arbetade sig sedan utåt (kolla pistkartan: ”Amen”, ”No Name”, ”Hombre” och ”Solitude”). Breck har dessutom en riktigt bra park med hopp och rails. En av de absolut bästa.
Är ni i Breck, så söker ni upp skidbutiken Slope Style på 110 S. Main Street. Ägaren Chris Krance är, förutom en riktigt duktig åkare, en phenomenal guy och vet ALLT ni behöver veta.

- STEAMBOAT. Också en relativt stor ort belägen en bit norr om I-70 (typ 13-14 mil). Sväng av vid Silverthorne. Inte så många liftar (minns inte exakt antal men under 20).
För det göttigaste tar ni liften Bar-UE till Storm Peak och sedan är det bara att beta av ”Chute 1” upp mot ”Christmas Tree Bowl”. Det lutar rejält här men gillar ni skogsåkning så kommer ni att trivas. I den glesa skogen nedanför ”Sunshine Peak” så går det att ta det lite lugnare mellan träden.
Gillar ni pucklar rekommenderas pisten ”Rolex”. Ganska bra lutning – pistmaskinen måste förankras. Förhoppningsvis så pistar man den inte alltför ofta.

- VAIL. Ligger lagom mysigt precis intill motorvägen I-70. Var morgontidiga och ni har några av USAs bäst pistade backar för er själva (nja, inte riktigt) innan de blir uppåkta. I ”Born Free” var det grymt att bryta mot Ski Patrols regler. Perfekt brännarpist.
Till Vail åker man framför allt för the Back Bowls. Fyra grytor, Sun Up, Sun Down, China och Siberia bjuder på väldigt mycket lössnö efter en dump. Här pistas bara ett fåtal nerfarter (mest för att det ska gå lätt att evakuera berget i dåligt väder). Resten blir... tja... uppåkt och puckligt eller så får ni leta upp orörda ytor. Lössnö i pucklar (eller väldigt lösa pucklar) var det jag hade att tillgå.

Bör väl försöka att sammanfatta det här:

- För rejäl fallhöjd åker ni till Breckenridge, A-Basin och Snowmass.
- För skogsåkning gäller Steamboat och Breck.
- För bekvämt boende nära liftarna: Breck, Vail, Steamboat och Aspen Mountain.
- Vill ni klämma flera orter under en vecka; Breck, A-Basin och Vail (samt Beaver Creek, Keystone och Loveland). Eller så kör ni till Aspen och tuggar i er Aspen Mountain och Snowmass så mycket ni orkar.

TID PÅ SÄSONGEN:
- Jag har åkt i Colorado runt nyår, i mars och sent i april. En säsong med rejäla snöfall är ingen tid egentligen bättre eller sämre. När jag varit i A-Basin i våras (veckan som avslutades 27 april) berättade mina kamrater att man fått en rejäl dump veckan efter; så ja... färsk lössnö runt Valborg är en realitet. A-Basin brukar också öppna tidigt på säsongen (typ mitten av oktober). Ibland är det bra att driva skidort på hög höjd.

- Tänk på att amerikanerna inte har så mycket semester = man tar några extra dagar ledigt runt storhelger. Då går prisnivån på boende upp. Yes, det svider.

TILL SLUT:
- Ingenting av det jag nämnt är extremt även om det lutar ganska bra på sina ställen. Alla platser/områden jag nämnt patrulleras av Ski Patrol.

- Om det är något jag varmt rekommenderar i USA så är det att prata med folk. Locals och just Ski Patrol är ofta väldigt hjälpsamma om de känner att ni har rätt attityd (respekt för berget/förhållandena). Ofta har jag blivit inbjuden att hänga med dem – på det sättet är man ohyggligt mer öppen och social än i den fjällhöga, magsura Nord.

Så. Nu räcker det nog. Vill ni veta något mer specifikt – fråga!

Cheers,

:: hkn ::
Av Krillea
10 aug. 2014 21:00
Hej "HKN"

-och supertack för ditt grymt härliga svar och alla tips ..
Helt underbart med människor som tar sig tid att ge så härliga samt utförliga svar :) -GRYMT

Undrar om du utöver alla dina tips har någon koll på dessa orter
- Telluride
-Silverton
-Beaver Creek

Om du har, - fördelar och nackdelar gentemot de andra av dig rekommenderade ..

Hälsningar
Chrille
Av Hkn
10 aug. 2014 21:55
Citerat från Krillea:
Hej "HKN"

Undrar om du utöver alla dina tips har någon koll på dessa orter
- Telluride
-Silverton
-Beaver Creek
Tja,

jag har lite koll men inte totalt (min förra post innehöll bara ställen jag själv åkt på).
De här ställena har jag bara researchat. Vi börjar bakifrån i din lista.

BEAVER CREK – känt som ett ställe för de lite mer välmående (i USA betyder de 'de svinrika'). Det är inte bara ett rykte. Lägg därtill att backarna mest är av det enklare slaget – 43% av pisterna är markerade blå. Det man har är Birds of Prey, alltså störtloppspisten, och några lite svårare backar på Grouse Mountain, men i min bok är det magert. Därför blev det Vail när jag var i trakten.
OBS! Tänkte ni åka vecka 5, så ha i minnet att det körs alpina VM i Vail och Beaver Creek den 3-15 februari. Det gör dåliga saker för tillgången på boende.

SILVERTON – ett av de ställen jag är mest nyfiken på. Researchade stället för ett filmprojekt förra säsongen, men valde till slut A-Basin. Silverton är mytomspunnet för att det har EN lift. En enda. Och berget är till största delen opistat och opatrullerat (det första gillar jag – det andra gillar jag inte). I Silverton åker du på rejält hög höjd, det börjar på 3200 meter och högsta åkning är på 4100 meter. Delar av Matchsticks ”Attack of La Nina” är filmade här. I Silverton finns dessutom tillgång till grym terräng via helikopter.
Absolut på min bucket list, men jag har som sagt inte åkt berget själv.

TELLURIDE – lite hippie-feeling gav stället kultstatus som en motsats till rikemanshänget i Aspen. Nu har det jämnat ut sig (Telluride är fullt av filmstjärnor och folk med cash).
Den mesta skidåkningen räknas som avancerad (41% advanced/expert terrain). Eftersom jag är a big fan of puckelpist så har stället varit på min karta ett tag. För pucklar räknas ”The Plunge” och "Spiral Stairs" som två av de mer legendariska pisterna i USA.
Man har kopierat Vails concept med backbowls som nås via liftar – i Telluride heter stället Revelation Bowl. Även Backcountry som nås via hiking är stort. Man har till och med satt in en trappa för att göra det lättare att komma åt Gold Hill Chutes. Hade jag haft fler dagar i Colorado senast så hade Telluride varit ett glasklart resmål.

Tellurides största nackdel: Läget. Det är nästan 7 timmars bilresa från Denver Airport och ungefär 4 timmar från Aspen (däremot är Telluride och Silverton knappt två timmar från varandra).

Utan att ha åkt ställena så ger jag tummen upp till 2 av 3 orter.

Hope it helps, hoppas

:: hkn ::
Av Krillea
18 aug. 2014 07:46
Ciao

SUPERTACK för även dessa ovärderliga tips ..

Vi kommer nog att "landa" i Breckenridge å åka en del där men sedan även testa Vail, A-Basin och sedan ta en sväng till Aspen/Snowmass.. Känns som det blir vad vi hinner utifrån bl.a dina tips samt att vi är begränsade till 7 skiddagar .. Telluride o Silvertone ligger lite väl långt bort känns det som även om de lockar ... :)

Ha de gött
// CRILLE