Shanghai i November

23 sep. 2013 11:49
Visningar: 642
Dags att ge Byta ut NY och SF mot Shanghai.

Tips mottages gärna ang det mesta. För den som är insatt i staden ska jag bo på Puli nära franska kvarteren och sen 4 seasons andra sidan floden nära den där molekylbyggnaden.

Känns som "reseguiden" är en död sida då få skriver men vill du dela med dig av nått mottages gärna tips.

Restauranger, Lyx-loikala enkla ställen
rooftop, helst populära ställen
uteliv
trevliga kvarter gator

tack
Av Sq7700
23 sep. 2013 12:29
Är ganska nyligen hemkommen från Kina, den sista veckan spenderade jag i Shanghai. Att ge tips om en av världens största städer är naturligtvis svårt efter bara en vecka, men jag kan i alla fall tipsa om de ställen som jag tyckte var häftigast i två kategorier: 1) lokala, enkla ställen och 2) lyx.

1. Lokala, enkla ställen

Vi besökte ett familjeägt hål-i-väggen i franska koncession-kvarteren som vi blev väldigt förtjusta i. Restaurangen heter Lanxin Canting (兰心餐厅) och ligger på 130 Jinxian Rd, närmsta station är South Shanxi Rd. Precis som på populära ställen kan det vara fullt, vilket märks genom att folk sitter och väntar utanför. Det finns endast ett fåtal bord, men folk sitter inte och ockuperar borden i flera timmar direkt. Ingen engelska talas, menyerna är på kinesiska (utan bilder) och såklart accepteras bara kontanter. Kan man ingen kinesiska kan det därför vara bra att lära sig några grundläggande ord som t.ex. ris, öl, kött, grönsaker. Detta gäller i princip överallt, inte ens på snabbmatställen kunde de någon engelska. Där klarade man sig dock genom att peka på bilder, vilket som sagt inte fungerade här. Vi använde pleco, en app där man kan rita in tecken och få de översatta till engelska. Fungerade bra. Rekommenderar dig att testa hóngshāo ròu (红烧肉), bräserad grismage. En middag för tre inkl öl gick på omkring 120 yuan.

2. Lyx

Det häftigaste med Shanghai tyckte jag var loungebaren Cloud 9. Cloud 9 är verkligen ett coolt ställe om man vill uppleva "Shang-high", baren är belägen på 87:e våningen (!) i Jinmao Tower med 360 graders utsikt över hela Shanghai. Många som besöker Shanghai åker upp till olika observationsdäck (som typ Oriental Tower, Jinmao och Shanghai World Financial Center). Jag skulle rekommendera dig att strunta i detta och satsa på Cloud 9 istället. Att åka upp till de här observationsdäcken kostar från 150 yuan. Inträdet är till Cloud 9 är gratis och drinkar kostar omkring 90 - 98 yuan. Importerat vin börjar på omkring 300 yuan per flaska. Man kan alltså få samma utsikt till lägre eller samma pris, med skillnaden att drinkar "ingår". Det är dessutom väldigt skön stämning där, härlig musik och väldigt bra service. Reservationer behövs inte, åtminstone inte om man kommer tidigt en tisdag kväll som vi. Passa på att komma dit när de öppnar (kl. 17) för att kunna se solnedgången förvandlas till neonljus. Bild från min plats: http://fredriksresor.files.wordpress.com/2013/08/kina19.jpg