San Diego, Los Angeles och Las Vegas, ensam med barn.

5 aug. 2016 08:40
Visningar: 746
Jag har läst i många trådar här på Reseguiden och fått så bra råd och tips så jag tänkte skriva om vår resa som någon annan förhoppningsvis kan ha nytta av.  Varning- det är långt!!

Jag och mina två barn (9 och 10 år) åkte till Kaliforninen nästan sex veckor i sommar (från mitten av juni och hela juli). Vi hyrde via Airbnb en studio i San Diego, ett par kilometer från Ocean Beach. Vi levde rätt mycket ”vardagsliv” när vi lagade mat hemma och badade i poolen vid huset men vi gjorde också en del utflykter och besökte några turistmål. Jag tänkte skriva lite om de olika utfärderna och vad jag tyckte om dem.

Först och främst tyckte jag att vädret var perfekt! Eftersom vi bodde relativt nära havet blåste det oftast lite vilket svalkade på dagarna. Temperaturen låg mellan 20 och 30 grader dygnet runt. Det var behagligt på morgnar och kvällar (ibland använde jag långärmad tröja på kvällen och på morgnarna var det underbart att springa eller promenera) och varmt, men inte för varmt, på dagarna. Vissa dagar var det mulet/disigt nästan hela dagen men oftast kom solen fram på dagen.

Vi vandrade i Torrey pines reserve en dag. Först var vi i södra delen där glidflygarna höll till (häftigt att se!) och gick även ner på stranden via den branta stigen där. Naturen är så storlagen! Sedan körde vi bort till norra delen där det kostade inträde att köra in bilen, men då kunde man också köra bilen ända upp till toppen där en flera vandringsslingor började och det fanns ett litet fint naturum/museum. Vi fick bra info om tallarna och området av en volontär som jobbade där. Vi avslutade med att bada på stranden precis vid den nedre parkeringen. Det var så vackert med de branta klipporna snett bakom oss.

Old Town i San Diego är ju inte helt i original utan vissa hus är gamla och vissa är flyttade eller byggda på senare tid (tror jag) men himla mysigt ändå. De har två gratis guidningar varje dag (jättebra och informativa om stans historia!) och flera hus är öppna som små museum (gratis tror jag att alla var). En hel del affärer och restauranger finns också. Vi åt mat på en mexikansk restaurang där och var helnöjda.

USS Midway är det stora hangarfartyget som ligger inne i stan (nära turistinformationen). Jag är rätt ointresserad av båtar, flygplan, krig osv men både jag och barnen var ombord på fartyget flera timmar. Jätteintressant och imponerande! Det är ju så otroligt stort!!

Vi kunde åka buss och trolley (spårvagn) in till stan. Det gick köpa dagskort (och flerdagars) och barnen åkte gratis med mig på helgerna. Smidigt! Vi var till Balboa park två dagar. Först gick vi bara omkring och tittade på uppträdanden, bröllop, husen, planteringar och allt möjligt. Nästa gång vi åkte dit var vi på två museum, Reuben H. Fleet Science Center och flygplans och rymdmuset. Science museet var lite som tekniska muset i Stockholm, man fick testa olika grejer och barnen tyckte mycket om det (jag också ). Där fanns också en Imax-bio (en film ingick i inträdet). I entrén på flygplansmuseet finns en rymdkapsel som varit i rymden (Apollo 9) och inuti finns en massa flygplan. Vi tyckte att det var lite tråkigt men då är vi som sagt rätt ointresserade av flygplan MEN det finns också en 4D-bio som visade en fem, sex olika filmer så vi satt nog en timme där och tittade på alla filmer. Det var kul! I downtown gick vi även lite i Gaslamp quarter och nere vid kajen (det är ett mysigt litet shoppingområde som jag inte minns vad det heter). Gaslamp quarter tyckte jag lät superintressant (historieintresserad som jag är) och det var kul att gå där men ensam med två barn kändes det som att en gång var tillräckligt. Vi åt god glass på Ghirardelli men annars upplevde jag det mest som en massa folk på trottoarerna och mycket trafik.

En dag körde vi till Borrego Springs. Vi körde via Poway och Ramona ochh istället för att vika av till Julian tog vi vänster och kom till Borrego lite nordväst-ifrån (?). Det var en upplevelse, både vägen dit och själva samhället. Bergen och sedan öknen som bredde ut sig framför oss! Hettan, landskapet och statyerna (och den fina lilla turistbyrån) är minnen som består därifrån. Plåtstatyerna var otroliga! De var stora och utställda i ett stort område runt hela samhället. Vi körde runt i minst en timme och tittade och fotade. Sedan körde vi via Yaqui passet till väg 78 för att komma till Julian. Kontrasten i temperatur och landskap var otrolig! Vi åt världens godaste äppelpaj på Julian Pie Company (supermysigt!). Därefter körde vi väg79 till Freeway 8 för att komma tillbaka. Vi hade en fantastisk dag!

Vi tillbringade en hel dag på Legoland i Carlsbad. Vi var där redan vid 9 på morgonen då själva parken öppnade och kunde åka en liten båttur. Vid kl 10 öppnade alla attraktionerna och det var skönt att vara tidiga och slippa köer i början. Häftigt med alla legobyggen! Barnen älskade allt, min dotter kunde ha bosatt sig i LegoFriends-landet tror jag … Jag tog en miljon kort av barnen tillsammans med olika legofigurer (både ”riktiga” och ”lego-ade”). Jag tyckte att det var lagom storlek på karusellerna för barn som inte åkt så stora åkattraktioner innan. Vi åkte några lagom stora berg och dal-banor. Vi åt lunch på en bufférestaurang (pizza, pasta) där även dricka ingick. Väldigt bra tyckte jag!

Vi var också till Cabrillo monumentet och fyren där. Det fanns ett litet museum som vi inte besökte. Utsikten var fantastisk åt alla håll och naturen lika storslagen som på alla andra ställen! På vägen dit ligger en krigskyrkogård/minnesplats. Både barnen och jag blev …. förstummade … man inser först när man ser alla stenar hur många offer krig faktiskt skördar (och då är det ju så klart bara en bråkdel som finns där).

Vi badade oftast vid Ocean beach men var en dag till Mission beach. Mission beach hade jättefin sand och ett litet tivoli och några affärer alldeles vid stranden. Det var mysigt men vi (som var vana vid OB) tyckte att det var för mycket folk. Ocean beach var inte lika ”trångt” men heller inte lika ”tillrättalagt”. Lite avslappnat och vi gillade det. Alla stränder vi besökte är ju fantastiska med badvakter, soptunnor, duschar, toaletter, fin sand och häftiga vågor. På OB finns den långa piren och en massa surfare att titta på. Vågorna var jätteroliga att ”bodysurfa” på.

Ett vardagstips är biblioteken i staden! Under sommaren hade de ett fantastiskt program som ligger på den gemensamma hemsidan. Musik, legobyggande, pyssel och allt möjligt roligt som man kan glida in på en timme och delta i alldeles gratis. Det fanns alltid ett bibliotek i närheten! (De säljer också ut gallrade böcker superbilligt om man vill köpa med engelska barnböcker t ex.)

En vecka åkte vi på ”semester”. Vi var till Disneyland och California adventure park, en dag vardera. Fantastiskt! Det var jättemycket folk men okej ändå. Med lite planering rullade det på ganska bra, tyckte jag. Vi var där före åtta på morgonen, typ kvart i och första timmarna åkte vi alla karuseller vi bara hann. Fram till tio, halv elva var det knappt alls några köer och vi hann åka rätt mycket. Sedan tog vi fast pass och åt lunch, glass och tittade i affärerna och gjorde sådana attraktioner som inte var så poppis och gick omkring och tittade på husen och så. Så klart köade vi lite grann, men oftast inte längre än tio minuter, en kvart. Vi åt glass och bara väntade på paraden nästan en timme innan för att få bra plats i skuggan (och för att vila fötterna och titta på folk). Det tyckte vi var värt, för paraderna var fantastiska! Min dotter tyckte att det var det allra bästa, främst nattparaden på Disneyland. Fast pass är superbra för på de populära attraktionerna kunde det vara två timmars kö på slutet av dagen (galet!). Vi såg Frost-musikalen på Adventure park och jag tyckte att den var jättebra! Det fanns massor av bra karuseller och attraktioner på båda parkerna! Vissa tycker att maten är dyr inne i parkerna men jag tycker inte det. Inte superbilligt förstås men det fanns alltid barnalternativ som kostade 6-7 dollar och kanske dubbelt för en vuxenportion. Vi åt på några olika ställen och jag tycker att maten var god. Det är otroligt välorganiserat allt också. Trots att det är så otroligt mycket folk så stod vi inte så länge i matkö någonstans (fem, tio minuter max) och det fanns alltid bord att sitta vid.

Vi körde också till Las Vegas. På vägen dit stannade vi i Calico, spökstaden. Väldigt turistigt men kul att se. Det är en liten gruvby som är återuppbyggd som den såg ut för hundra år sedan. Man kunde gå in i en gruva (väldigt svalt och skönt ), titta på husen, en del souveniraffärer och så fanns ett litet tåg som vi inte åkte. Vi åt lunch på en restaurang där man fick jordnötter innan maten (och sedan fick kasta jordnötsskalen på golvet- det gillade sonen skarpt! ;) och maten och servicen var fantastisk!

I Las Vegas bodde i på Circus Circus. Visst, lite slitet som vissa skriver men helt okej tycker jag. Galet stort!! Kul med cirkusföreställningarna och barnen älskade spelhallen (mamman tyckte att det var lite sjukt att skola in barnen i spelande så tidigt för jag tyckte nog att det var lite extremt, vissa spel påminde väldigt mycket om t ex roulette även om man i vissa bara skulle plocka upp gosedjur). Hotellet har även en massa karuseller och vi gick och tittade men åkte inget där. Vi hade inte tid. Vi sov två nätter på hotellet men tillbringade i princip bara en dag i Las Vegas. Vi åt frukost på hotellet. Jag är inte så imponerad av frukostbuffén och tycker inte riktigt att det var värt pengarna men barnen måste få i sig mat på morgonen och det fanns ju pannkaka, våfflor, bacon och lite frukt så vi åt oss alla mätta. Det fanns mycket mat där, mycket varm mat (som jag inte äter till frukost) men … ja, den passade helt enkelt inte mig.

Vi köpte busskort och åkte buss längs strippen (jag tänkte gå men barnen skulle aldrig ha orkat i den värmen som var). Smidigt! Vi besökte Madame Tussauds vaxmuseum men annars gick vi mest runt och kollade på de olika hotellen. The Ventetian med kanalerna var en upplevelse (svalt under fejkhimlen, det var himla skönt jämfört med hettan utomhus!). Fontänerna utanför Bellagio, flamingona i Flamingo, Luxor- hela hotellet … Vi åt supergod middagsbuffé på Le Village i hotell Paris. Efterrättsbuffén var helt enorm! Att gå med barnen längs the Strip på kvällen var en tudelad upplevelse. Folk, värmen, hotellen, alla affärer, ljusen var en upplevelse i sig. Sedan alla mycket lättklädda kvinnor (övervägande) som stod längs trottoarerna föranledde en hel del frågor från barnen ”Varför är de nästan nakna? Varför håller de i piskor, vem vill gå och se en sådan dansshow?” O s v

Dagen efter var vi till den södra outleten. Vi handlade inte så mycket men jag tyckte att det var riktigt bra priser- Levis jeans, leksaker, barnkläder.

I Los Angeles var vi slutligen till Griffith observatory med bra utsikt över Hollywood-skylten (något snett bara) och staden. Där fanns också en jättebra utställning om rymden. Sevärt, alltsammans! Vi besökte Santa Monica pier med alla gatuartister, pariserhjul och sådant. Venice Beach med strandpromenad, sandkonstnärer, muskelbyggare, fin sand. Hollywood walk of fame en kväll. Vi gick bara en kort bit på gatan för det var otroligt mycket folk och massor av folk som var utklädda till diverse seriefigurer eller uppträdde på olika sätt. Det var en riktig upplevelse och vi var nöjda efter någon timme.

Ja, det var våra upplevelser. Hoppas att någon kan ha nytta av detta. Jag älskade Kalifornien! Otroligt öppna, glada och vänliga människor, klimatet, naturen- en fantastisk semester var det!
5 aug. 2016 09:31
Vilken fantastisk resa! Tack för att du tog dig tid att skriva! Jag tar med mig lite godbitar inför planeringen av vår resa med döttrar i ungefär samma ålder. :)
Av Hawaii
5 aug. 2016 10:00
Verkligen roligt att ni hade en sådan fantastisk resa, och speciellt kul att ni bodde nära OB och kunde uppleva livet där, med piren, surfare, stranden etc., och också att ni hann med Julian och Borrego Springs. Två av mina favorit ställen (jag bodde i Poway i 7 år, så det var inte så långt att köra dit!). Tack för att du tog tid att skriva ner dina upplevelser.
5 aug. 2016 23:11
Hawaii, tack själv för alla dina tips här! De var till stor hjälp när vi skulle välja var vi skulle hyra lägenhet och jag är jätteglad att vi valde San Diego istället för LA. SD är också en stor stad, men jag tyckte mycket om det vi såg av den!
Av Fialj
5 aug. 2016 23:50
Tack för berättelsen. Vi har tillbringat 3 veckor i Kalifornien nu i sommar och besökt många av platserna du skriver om. SD blev en favorit hos oss också. Jättefin stad. Måste bara säga att turistinformationen i Borrego Springs var fantastisk. När vi var där, fick vi hjälp av ett gammalt gift par i 80-årsåldern som arbetade där ideellt. Så söta och hjälpsamma:)
9 aug. 2016 22:27
Fialj, jag tyckte också att de som jobbade på turistinformationen i Borrego var så himla gulliga. Vi letade en geocache och kartan såg inte likadan ut som verkligheten just där. Det var flera stycken där på turistinfon som engagerade sig i vårt "problem" plus att de erbjöd kallt vatten och information om statyerna. Fantastiskt trevlig erfarenhet!
19 nov. 2016 23:09
Hej! Jätteroligt att läsa om eran semester i californien! Vi var där i fyra veckor i somras med barn o barnbarn 12 personer! Vi hyrde ett stort hus i Carlsbad inte långt från Legoland ! Vi älskade verkligen livet därborta besökte en del ställen du nämnde dock inte LAS Vegas det får bli en annan gång! Men nu undrar jag om någon har lite tips om norra USA vi tänkte åka runt där i ca tre veckor och är tacksam för lite tips om en rundtur! Mvh Ulla