Saknar pass - kollas det?

21 juli 2016 21:59
Visningar: 762
Hej! Familjen har en biljett Nynäshamn-Lettland på tisdag. Upptäckte att jag och yngsta barnet saknar pass och har ansökt idag i hopp om att hinna få dem på tisdag. Men om de inte är klara undrar jag om vi vågar åka ändå? Alternativet är att boka nya biljetter för mig och lillkillen och åka senare än övriga familjen... Någon som vet hur vanligt det är att passet kollas på färjan? Vad jag förstår så krävs inte pass för resa inom Schengenländer (vi ska även till Polen) men man ska ha ett pass eller internationellt id-kort. Tacksam för era tankar och erfarenheter!
21 juli 2016 23:38
Ja, ni behöver pass eller nationellt ID-kort. Men det är inte säkert att någon kollar. Jag skulle dock inte resa nånstans utan.
Av Masker
22 juli 2016 09:45
När jag varit i den situationen att jag inte fått passet i tid har jag bitit i det sura äpplet, betalat extra och skaffat ett provisoriskt pass för resan.
22 juli 2016 10:24
Tack för era svar! Eftersom det gäller två pass blir det rätt mycket billigare att åka en dag senare. Jag skulle förstås aldrig åka till tex Asien utan pass men det som väckt mina funderingar är ju att jag läser att pass ej krävs för resa inom Schengen...
Av Sierra
22 juli 2016 10:51
Varför du måste ha med dig giltig ID-handling (pass eller nationellt ID-kort, körkort gäller ej) vid resa inom Schengen beror på att du skall kunna styrka ditt medborgarskap. Du kan bli stoppad när som helst och skall då kunna visa detta. Nu sker det i och för sig inte särskilt ofta men så är reglerna.