Rwanda, Mozambique och Tanzania

Av Anna__
5 sep. 2008 19:29
Visningar: 988
Hej!
Är det någon här som har bokat flyg och boende separat och rest runt i Rwanda, Mozambique och Tanzania? Är det lättast att boka boende hemifrån eller går det att göra på plats? Är det svårt att ta sig mellan länderna? Något tips på i vilken stad/ort man kan bo i resp. land?

Tanken är hittills:
Rwanda: bergsgorillasafari som någon på här på RG skrev om
Tanzania: vanlig safari
Mozambique: dykning
+ en massa annat

Är ute efter att se mycket, t.ex. vandra, åka på safari, inte ligga och sola. Ingen kombinationsresa med Solresor el.likn, då sådana är för dyra.

/Anna
Av Trea
6 sep. 2008 08:28
Vi har rest runt i Tanzania på egen hand. Dessutom utan guidebok (!) eftersom vi hamnade i Tanzania av misstag (kaos i Kenya under valet så vi flydde över gränsen!)

I Tanzania bodde vi i Tanga (väldigt fint!), Dar es Salaam (lite halvjobbig storstad) och Zanzibar (fantastiskt vackert). Det gick bra att åka runt själva med bussar och liknande, även om man förstås får vara lite försiktig. Det gick utmärkt att boka boende på plats, men på Zanzibar var det var lite halvsvårt att hitta lediga rum eftersom det var högsäsong. (Men det löste sig ju alltid!)
Safari är bättre att boka där nere, det är billigare än att boka här via resebyrå!

De andra länderna har jag inte varit i, även om vi väldigt gärna skulle vilja åka till Mocambique! Låter som en väldigt spännande resa ni planerar!
6 sep. 2008 14:33
Hej. Jag har erfaranhet av Rwanda och Tanzania. Kom hem ifrån Afrika för tre veckor sedan och utöver de två länderna besökte vi även Uganda och Kenya.

Vi bokade enbart flygbiljetter hemifrån iförväg. Vi bokade via STA travel, men vi flög med Etiopien Airlines ifrån Arlanda, via Adis Abeba till Kigali och sedan hem ifrån Dar es Salaam. Boende är verkligen jättelätt att hitta där nere, vi hade inga problem under de sju veckor vi va där nere. I Ruhengeri, Rwanda utgår de ifrån när det gäller bergsgorilla trekking. Vi bokade trekkingen hemifrån, vilket jag tror är bäst.. Jag har en kontakt - Greg, om du är intresserad av att kontakta honom inför trekkingen är de bara till och höra av dig. :-)

Tanzania är verkligen helt underbart. Mwanza, vid Victoriasjön är värd ett stopp. Jättevackert och bra nattliv om man är intresserad av sånt. Vi utgick även ifrån den staden när vi var på safari i Serengeti Nationalpark. Annars är det vanligt att man utgår ifrån Arsuha när de gäller just detta. Förutom Mwanza besökte vi även Arusha, Dar es Salaam och Zanzibar. Besöker du Arusha måste du gå till masai market. Jättefina saker, till bra pris. Men va inte rädd för att pruta. :-) Dar är väl den staden, som jag inte tyckte gav så mycket.. Inte jättemycket att göra. Zanzibar sedan. Helt fantastiskt! Det var helt klart höjdaren på hela vår resa! Men de är klart.. Det är enbart sol, bad och slappa som gäller där och de verkar du inte vara ute efter..

Det är väldigt lätt och framför allt billigt att förflytta dig mellan länderna. Finns många bussbolag att välja mellan, vissa mer seriösa än andra. Men Scandinaiva Express var ett bolag, som vi reste mest med. Jättebra och lite högre standard än många andra företag. De delar ex. ut vatten, kex och godis under resan. Förseningar är till att räkna med när det gäller bussresorna. No hurry in Africa! :-)

Vi använde oss mycket av Lonely Planet - East Africa - under vår resa. Den va till mycket hjälp. Så köp gärna en sådan!

Hör gärna av dig om du vill veta mer eller frågor!

/Anna
Av Anna__
7 sep. 2008 13:31
Hej! Tack för svar och användbara tips!

Jo, Zanzibar är delvis intressant, åtminstone 3-4 dagar, sedan är det nog risk att jag blir uttråkad. Är det bra snorkling och dykning på Zanzibar? Finns det mycket att se där för övrigt, några aktiviter?

Om det blir Zanzibar, ersätter det Rwanda (hinner bara 3 länder). Rwanda hade varit intressant pga bergsgorillorna, men ett tillstånd för 3000 SEK/pers är rätt mycket, för jag antar att guider m.m. tillkommer?

Är det svårt att hitta seriösa safariguidningar när man bokar på plats, eller är det mesta seriöst? Ungefär vad kostar en dags safari i Tanzania?

Jag hittar ingen förbindelse med Scandinavia Express mellan Mozambique och Tanzania, men det finns väl andra bussförbindelser? Eller finns det tåg däremellan?

Annapanna86: Hur var Uganda? Vad fanns det att hitta på / se / göra där?

Trea: Försiktig på vilket sätt när det gäller bussarna? Menar du försiktig när det gäller vilket bussbolag man anlitar, eller att hålla koll på sitt bagage?

Anna
7 sep. 2008 14:11
Hej igen!

Vi var på en båttur, där vi snorklade och det va jättetrevligt. Det var en heldag, där man snorklade och sen åt lunch på stranden. Förutom detta så gjorde vi inte så mycket på Zanzibar, om vi inte räknar med sol, bad och fest. :-) Jag vet att de anordnas andra aktiviteter som spicy tour, simma med delfiner osv. Men det var inget vi provade på.

För bergsgorilla-trekkingen betalade vi 3500 SEK per person. Och då ingick även transfer till och från där trekkingen börjar. Vi betalade inget utöver detta inför trekkingen. Det är mycket pengar, men helt klart värt det. Åker du till Kigali, Rwanda måste du besöka minnesplasten för folkmorden i landet 1994. Det är ett måste om man besöker landet.

Inför vår resa fick vi rådet att inför safarin, leta upp vår guide och inte att han letade upp oss. Speciellt i Arusha, är det väldigt många som är på en på stan och vill att man ska åka med dem på safari. Jag har fått uppfattningen om att vissa av dem, kan vara oseriösa. Istället så letade vi upp en byrå och gick till deras kontor, där vi diskuterade priser och dylikt. Endagssafari i Serengeti Nationalpark betalade vi 300 USD och då ingick allt, förutom lunch som vi fick ta med själv.

Jag gillade verkligen Uganda. Vi var bl.a. i Queen Elisabeth Nationalpark. Jättehäftigt! :-) Queen Elisabeth är billigare än Serengeti. Vi betalde 300 USD, för tre dagar. Och då ingick guidade turer i parken, en båttur och även boende. Det var bara mat som tillkom. Efter Queen Elisabeth åkte vi vidare till Kampala, Ugandas huvudstad. Trevlig stad, med bra shopping och nattliv. Vi besökte även Jinja, en liten stad som ligger precis vid Nilen. Där kan man, om man vågar, raffta på Nilen. Vi gjorde aldrig detta, såg väldigt farligt ut. :P Men där är bedårande vackert. Jättefint landskap att vandra i och bara slappa med en underbar utsikt över Nilen.

Scandinavia Express har, vad jag vet, bussförbindelser mellan Uganda, Kenya och Tanzania. Mozambique vet jag tyvärr inget om.

/Anna