Rundtur USA

Av Sofan
16 apr. 2011 00:15
Visningar: 1710
Hej!

Ska ut på rundresa med maken i sommar under ca 6 veckor, och skulle nu uppskatta lite tips o råd för vilka pärlor man "måste" uppleva, samt vad man absolut kan strunta i. Egentligen allt som ni som läser känner för att dela med er av när det gäller resande i USA.

Vår tripp ser ut som följer: New Orleans (3n) - tåg till Memphis (2n) - flyg till Chicago (3n) - tåg till San Fransisco via Glenwood Hills (4n) - San F (4n) - bil Yosemite (1n) - Highway 1 (5n) - LA (4n) - San Diego (2n) - Las Vegas (2n) - flyg till Hawaii (8n) - hem via NY 1 dag!

Hawaii funderar vi på att förlägga 1-2 nätter i Honolulu - där vi landar - och sedan flyg till Kaui för resterande dagar. Utgår från att vi då mest vill hålla oss på ett ställe. Bör man boka flyg mellan Oahu och Kaui hemifrån, eller är det lugnt att göra på plats?

Tips på mysiga boenden i samtliga städer - och i alla prisklasser - uppskattas mycket!

Hoppas på respons! //Sofia
Av Annl
16 apr. 2011 18:31
Hej,

Låter som en fantastisk resa och med en massa spännande platser men du bör tänka på att USA är stort och mitt tips är att fundera på att plocka bort några destinationer - allt för att få en så bra resa som möjligt.

Vi var i USA på rundresa under en månad förra sommaren och hade då en vecka på östkusten (NYC, Lions, Niagarafallen) och tre veckor i Kalifornien (San Francisco, vindistrikten,Monterey, Carmel, Los Angeles, Las Vegas, Grand Canyon och San Diego). Det var en fantastisk resa men vad vi kunde lära oss var att det gäller att inte ha för många stopp och framför allt inte för korta stopp. Och - igen - USA är enormt stort och det tar längre tid att åka än vad man tror och dessutom kö de inte speciellt fort (70 miles/h är maxhastighet och det är ungefär 120 km/t).

USA är fantastiskt så ni kommer att få det toppen där och det finns mycket att tipsa om.

Trevlig resa!
Av Putte83
16 apr. 2011 20:51
Hej!

Jag och min sambo var i USA i 6 veckor i somras. Vi hyrde bil i 5 veckor och körde genom Californien, Nevada, Utah och Arizona. De stora städerna vi besökte under vår roadtrip var Los Angeles, San Francisco, Las Vegas och San Diego. Sista veckan flög vi till New York. Vi var även på platser som Death Valley, Yosemite, Grand Canyon och många andra.

Hur som helst så är mitt tips att bila så mycket som möjligt då det, enligt mig, inte finns nåt bättre sätt att se och uppleva USA på än genom just bil. Att bila Highway 1 från L.A till San F är magiskt, särskilt när ni kommer till området som kallas Big Sur. Att se Stilla havet piska in vågor mot de mil långa öde stränderna och klipporna är något som etsar sig fast på hornhinnan.

När ni är i San F, min favoritstad, så bara måste ni ta er ut till vindistrikten Sonoma och Napa som ligger någon timme utanför staden. Att hyra cykel där och cykla mellan vingårdarna och pröva viner och se den vackra naturen är en fantastisk upplevelse (för den som gillar vin och vacker natur). Det är ett måste :)

Men som jag nämnt, åk mycket bil och kör på de mindre vägarna. Det är det klart bästa tipset jag kan ge. Och stressa inte. Precis som föregående talare sa så är landet så stort och det finns så mycket att se att det är bättre att ta det lugnt och inte försöka hinna se allt på en gång.

Jag vet inte om det här var till nån hjälp egentligen men jag blir glad bara jag börjar tänka på vår USA resa. Det är det klart bästa jag någonsin gjort och det är definitivt mitt favoritland hittills.

Ni kommer få en toppensemester, det kan jag lova :)

Av Hawaii
17 apr. 2011 06:32
Ang. Hawaii och flyg mellan Honolulu och Lihue (Kauai) - rekommenderar att du bokar flyg från Sverige. Det blir normalt dyrare om du väntar till sista minuten. Dessvärre kan du inte boka Hawaiian Airlines själv för du måste ha ett kreditkort med amerikansk adress men en resebyrå kan säkert hjälpa dig. Och flyg inte med "go airlines" (samma som Mesa Airlines, men de använder namnet go airlines i Hawaii). Mindre flygplan och ofta förseningar. Hawaiian Airlines har flera flygningar, större plan och är mera tillförlitliga.

Har du bokat hotel i Waikiki Beach och på Kauai?
Av Sofan
17 apr. 2011 11:32
Hej - och tack alla för välbehövda tips!

Till Hawaii - vi har inte bokat boende än. Lutar nog åt att när vi landar den 12/7 i Honolulu, direkt tar oss till Kaui. Där är vi sedan 6 n till den 18/7, för att sedan flyga tillbaka till Honolulu för att sova 2 nätter och hinna uppleva Pearl Harbor och Waikiki beach. Boende på Kaui har vi fått tips om Outrigger (http://www.outrigger.com/hotels-resorts/hawaiian-islands/kauai/outrigger-kiahuna-plantation).
Vad tror du om det? Har förstått att du har en fantastisk koll på ön - så kul att du svarar på mina frågor! :-)

Mvh Sofia
Av Hawaii
17 apr. 2011 18:16
Flyger ni direkt (nonstop) Las Vegas-Honolulu? Vad jag vet är Hawaiian Airlines enda flygbolaget som flyger nonstop LAS-HNL. I så fall bör du boka HNL-LIH biljetten på samma gång så att när ni checkar in på LAS checkas ni, och baggaget, direkt till LIH. Underlättar mycket.

Det läget i Poipu är utmärkt och ni kommer att ha en fantastisk upplevelse där. National Tropical Botanical Garden ligger precis intill. En makalös upplevelse och består faktiskt av flera olika "trädgårdar". Fantastisk natur och växtlighet,

Oahu, missa inte att "bestiga" Diamond Head' Fin utsikt över Waiki Beach. Och ta en dag och kör upp till North Shore. Försök att hinna med Polynesian Cultural Center. Turistiskt men mycket intressant. 3-4 timmar lagom. Missa inte den shora showen där.
Av Sofan
19 apr. 2011 22:32
Massa tack igen för svaren - jättekul! Håller på att följa upp alla trådar nu.

Något jag fastnar lite i är boende på Hawaii - som du frågade om "Hawaii". Har du något bra att rekommendera i Poipu resp Honolulu?

Funderar oxå på om det är för snålt med endast 2 n i Honolulu... det sista man vill göra är ju att stressa runt sina sista timmar på semestern för att hinna med! Men 6n i vackra Kauai lockar mycket... Ack så svåra problem. ;-)
Av Hawaii
20 apr. 2011 00:16
Outrigger i Poipu på Kauai, som du nämnde, tycker jag ser helt toppen ut. Har aldrig bott där själv, men läget är bra, och det är en lagom liten tur upp till Waimea Canyon (som ett mini Grand Canyon) och missa absolut inte att köra längre upp där vägen slutar (alltså förbi Waimea Canyon). En av de mest makalösa utsikterna på hela jorden.

Och i andra riktningen, passera Lihue (som inte är mycket att se), fortsätt upp längs kusten, förbi Princeville, till där vägen slutar. Parkering kan vara like knepigt så ni kanske får parkera lite längre bort. Och ge er sedan ut på Na Pali stigen som gå längs kusten. Det finns ingen väg där. En fullständigt unik upplevelse. "Na Pali" = "Klipporna".

Ang. dina 2 nätter i Waikkii Beach. Det viktiga är ju hur mycket dagtid ni har där. Ni måste ju säkert checka ut från hotellet på Kauai strax innan 12 på dagen. Och jag skulle rekommendera att ni checkar ut ännu tidigare. Ni kommer ju inte att utnyttja den morgonen till något på Kauai i alla fall. Försök ta en flygning till Honolulu så att ni anländer strax efter 12 och då har ni ju hela eftermiddagen och kvällen där. Ta det lugnt och promenera längs stranden och Kalakaua Avenue (huvudgaten längs stranden i Waikiki Beach).

Ni har säkert en kvällsavgång från Honolulu. I så fall har ni ju en heldag, plus nästen en heldag också (sista dagen), även om det kan vara bra att komma till flygplatsen i god tid. Plus att ni måste checka ut från hotellet vid 11-12 tiden. Antingen kan ni lämna baggaget nära incheckningsdiasken på hotellet ELLER om ni har en bil, helt enkelt ta det med er. Personligen hade jag utnyttjat heldagen (alltså "mellandagen") till att hyra bil. Kör H-1/H-2 motorvägarna förbi Pearl City (inget att se) upp till Haleiwa och North Shore, och följ sedan kusten i nordostlig riktning och följ vägen tillbaka till Honolulu den vägen. Ni har då möjlighet att stanna till på Polynesian Cultural Center sen eftermiddag, och kan ha middag där när ni ser deras stora show och kanske deras "Luau" också (traditionell Hawaiiansk måltid - MASSOR med mat!).
http://polynesianculturalcenter.com

Om ni har tid, på en av de andra dagarna, ta Pali Highway från Honolulu och ta avfarten där det står Pali Lookout. Makalös utsikt över Kaneohe och Kailua, Och finare stränder vid Kailua än i Waikiki Beach, så kan vara en trevlig liten utfärd på ett par timmar.

Ang. hotell i Waikiki Beach - hela vitsen är att bo vid stranden, vilket kostar lite mer. Men kosta på er det. Kolla http://www.outriggerwaikikihotel.com Det ligger precis i centrala Waikiki Beach.

Min personliga favorit är Hilton Hawaiian Village
http://www.hiltonhawaiianvillage.com
Du är då c:a 1.5 km frå centrala Waikiki Beach, men du har den bästa stranden (med en liten lagun) och det är en mycket behaglig promenad till centrala Waikiki. Och det är en fantastisk upplevelse i sig själv att bo där. MYCKET mer än bara ett hotell.
Och om du bestämmer dig för Hilton Hawaiian Village försök få ett rum i Rainbow Tower (närmast stranden) med utsikt över Diamond Head. Tapa Tower är näst bäst, men en liten promenad från stranden. Kalia Tower ligger längst bort från stranden. Det är den nyaste byggnaden, men också med de minsta rummen. Försök att undvika. Diamond Head Tower är det äldsta - försök att undvika.