Rundresa Skottland

Av Jonlie
8 okt. 2016 20:20
Visningar: 1063
Hej!
Har kommit på den briljanta idén att överraska min man när han fyller 30 nästa år med en resa till Skottland.
Funderar på att flyga tidigt på morgonen till Edinburgh och sen vara där en natt. Sen tänker jag kanske att vi kan ta tåg mellan Edinburgh och Glasgow att där hyra bil och ta oss runt lite uppåt landet för att se naturen. Avslutningsvis går trippen på hans födelsedag till Laphroaig destilleriet.
Tanken är att åka på en måndag (eventuellt söndag). Så det blir följande:
Måndag Edinburgh
Tisdag lämna Edinburgh och åka tidigt med tåg på morgonen till Glasgow. Hämta ut bil i Glasgow och ut och upptäcka... inte riktigt bestämt vad vi skall se då jag har svårt att avgöra vad som är av största vikt. Tips här? Tänker en natt utanför Glasgow här.
Onsdag fortsätta upptäcka och här funderar jag på om det är lättast att återvända till Glasgow och lämna bilen och sen flyga till Islay. Eller om vi lättare bilar ner till hamnen där färjorna går. Tänker att om vi återvänder till Glasgow kan det vara lättast att sova i stan där.
För på torsdag morgon tänker jag nämligen att vi skall ta oss ut till ön och besöka hans tre favoriter som tack och lov är de som ligger jämte varandra, Laphroaig, Lagavulin och Ardbeg. Fundera rpå om en heldag här ute räcker om det är de tre vi vill besöka? För här är isf alternativen att ta färja/flyg tillbaka till fastlandet och övernatta. För sen tänker jag att vi ska avsluta veckan med fre-sönd i London.
Känns som att det blir pressat schema men kan det gå? Vi har ofta pratat om att vi vill se den fantastiska naturen så tänker att Edinburgh vill vi se en del av samt mycket natur.
Kom gärna med förslag då detta land är väldigt nytt och alltid svårt att planera själv!
10 okt. 2016 11:40
För en natt utanför Glasgow är Luss pittoreskt men ganska nära Glasgow så ni kanske vill lite längre. Även Arrochar och Tarbet (med båtturer på Loch Lomond - ej att förväxla med Tarbert) är bra övernattningsstopp men egentligen också de ganska nära Glasgow om man har bil.

Jag hade kanske satsat på att ta mig upp en bit och övernatta i t.ex. Ballachulish (eller för den delen mycket större och turistigare Fort William) så att ni kan ta en titt på den underbart vackra och sorgliga dalen Glencoe. Då kommer ni nära de riktigt höga bergen också och kan köra ner till Kennacraig och färjan (till Port Ellen som är närmaste hamn för destillerierna). Även Inveraray med sitt slott är ett kul stoppalternativ, eller varför inte höglandskustens huvudstad Oban.

Utöver Glasgow finns det flyg med Hebridean från just Oban till Islay men jag har ingen aning om pris. Då flyger man på morgonen och hem igen på sena eftermiddagen så allt beror ju på destilleriernas öppettider. Bilen är ju annars bra på ön om ni inte vill promenera mellan destillerierna.

Min sista kommentar blir: Spara London till senare och lägg de där sista dagarna tillbaka i historiska Edinburgh istället. London är så enkelt att ta sig till senare ändå och Edinburgh är verkligen fantastiskt med sitt dramatiska läge (en av mina favoritstäder i hela Europa). Ni hinner inte se mycket på en måndagseftermiddag alls. Titta här:

https://barabrittiskt.wordpress.com/2014/04/20/edinburghs-sevardheter/

Dessutom har staden ett underbart publiv med mer whiskyprovning och ett "whiskymuseum" om han vill ha det och fina hotell till afternoon tea, massor av shopping etc.