Rundresa i USA

Av Bursan
6 mars 2011 16:00
Visningar: 298
Jag och min sambo funderar på att åka över till USA i september för en efterlängtad resa. Vi har inte riktigt bestämt om det blir 2 eller 3veckor som vi är borta. Men tänkte höra lite om en bra reserutt för att hinna se så mycket som möjligt av det stora landet? :))
Av Hkn
6 mars 2011 17:57
Stand by för en liten föreläsning:

- - - -

Det finns två alternativa sätt att göra den här resan.

1. Huvudsakligen bil.
I så fall; ha inte ambitionen att se så mycket som möjligt. Välj istället ett hörn av USA.
Väst- eller ostkusten, alternativt en tur längs golfen och se allt ni vill.

2. Flyga mellan utvalda orter.
Då gäller det att pricka in rätt ställen – städer där det finns rimligt mycket att se – så att ni blir så lite beroende av bil som möjligt. T ex välja att flyga till New York, Washington D.C., Chicago, Miami, Las Vegas och San Francisco och sedan sköta resten med taxi och kollektivtrafik.

Det är dock en sanning med modifikation eftersom de enda städer jag tyckt mig kunna se i USA utan att ha egen bil, är New York (där bilen snarast är en nackdel), Chicago och möjligen Washington D.C. Vi talar trots allt om Amerikas Förenta Bilburna Stater.

Att göra en combo; d v s flyga till några ställen och sedan hyra bil är förstås inte så svårt; kruxet är att ni då inte kommer att kunna dra nytta av de låga veckopriserna på bilhyra. Hyra per dygn har en helt annan, mycket tristare prislapp. Dessutom går det alltid mer tid vid hyrställena, om ni inte är VIP-kunder på t ex Hertz.

- - - -

Vill ni göra en road trip per bil (vilket jag tycker är det roligaste att se USA), så skulle jag välja västkusten i första hand med San Francisco och Los Angeles som utgångspunkter. Därifrån kan ni, förutom själva städerna planera in Napa Valley (SF), Yosemite National Park (SF), åka Highway 1 söderut med Big Sur och Santa Cruz som stopp, kanske sedan stanna i Valencia (då börjar vi närma oss LA) för världens mest galna nöjesfält och sedan Palm Springs (LA), Joshua Tree (LA) och.... ja, där har det nog gått 2-3 veckor.

Highway 1 ska köras från norr till söder. Det är mest praktiskt så. Ni kommer att vilja stanna och kliva ur många gånger, och då är det en fördel att befinna sig på rätt sida av vägbanan.

Ett alternativ tlll resa vore Washington D.C. upp mot New York och sedan till Boston, men den turen är inte riktigt lika spektakulär.

Södra USA med Florida och staterna som har vattenkontakt med Mexikanska Golfen skulle jag avstå från. I september dånar det in ganska många oväder och är det orkanvarning så håller man gärna en lite lägre profil än annars.

- - - -

Viktigast av allt, oavsett hur ni reser: Ta det lugnt. USA är inte ett land, utan en kontinent. Jag har själv haft en otrolig förmåga att försöka trycka in för mycket i ett redan pressat tidsschema. Det tog lite för många resor till US of A innan jag fattade att landet faktiskt ligger kvar till nästa gång.

Så, börja med att välja sätt att resa eller ett hörn av landet, så blir det lättare att hjälpa till med mer detaljerade tips.

All the best,

:: håkan ::
Av Bursan
7 mars 2011 20:07
Tack så mycket för ditt svar :)
7 mars 2011 23:24
Tycker vi disponerade vår första gemensamma USA-resa ganska bra i somras 17 nätter;

New York
4 nätter
enkel NY-Las Vegas
, 4 nätter, där vi även tog en dagsutflykt till Grand Canyon med Papillon (flyg)
Hämtade ut hyrbil i Las Vegas
, hade bilen i 1 vecka, körde till Los Angeles, 3 nätter
bilade till san Diego
, 2 nätter
tillbaks till Marina del Rey, nära Venice beach o flygplatsen LAX, där vi lämnade bilen och flög tillbaks för de 2 sista nätterna i New York.

Tycker vi kände lite på det där med att köra, samtidigt som man i NY och Las Vegas inte behöver bil. En perfekt blandning. Kolla att ni hyr av företag där det inte är några problem eller extrakostnader att lämna på annat ställe.

Bestämde mig för att inte försöka klämma in San Fransisco den här gången, det finns kvar...
Av Bursan
10 mars 2011 20:06
Det lät ju som ett riktigt bra förslag :)
Av Annl
13 mars 2011 16:38
Hej,

Och jag har ett ytterligare förslag från vår sommarresa förra sommaren då vi hade 3 veckor på västkusten plus en vecka på östkusten:

bra att börja med ett stopp på östkusten för att hämta hem lite tidsomställning och inte ta nio timmar direkt så att börja på Manhattan är ju aldrig fel.

Vi flög till San Francisco där vi hade fem nätter (vilket var lagom långt för att känna att vi hade hunnit med SF) och sedan åkte vi norr ut till vindistrikten där vi hade två övernattningar (där är sagolikt vackert och man kunde varit där längre absolut, dessutom väldigt behagligt klimat till skillnad från SF där det är kallare), och sedan körde vi highway one ner till LA och hade ett stopp i Monterrey med två övernattningar för att hinna med allt däromkring (Monterrey, Carmel, 17 miles drive m.m.).

I LA bodde vi två nätter i Hollywood men det kändes för kort tid.

Därefter åkte vi till Las Vegas där v bodde en natt och sedan vidare till Grand Canyon och NORRA RIMMEN. Man kan även besöka södra rimmen och det är dit över 90 procent av alla besökare till GC kommer.

. Norra rimmen ligger längre bort, är besvärligara att ta sig till och är bara öppet mellan maj och september men är mycket mera storslaget och med betydligt fräckare naturupplevelser så det är absolut värt det extra resandet. Vi hade två övernattningar där med helt magiska dagar och då vi satt på altanen och kollade ut över solnedgången över kanjonen. Helt grymt!

Därefter körde vi till San Diego (det är en lång körning på 95 mil) där vi bodde i sex dagar. SD är väldigt mysig och avslappnat och det finns mängder att göra och upptäcka där.

Sedan åkte vi tlllbaka till LA och flög hem därifrån.

En kanonresa och vi fick uppleva storslagen natur, stora fräcka städer, de
vackra vindistrikten och omtalade - och utpekad som en av världens vackraste vägar - highway 1. Man bör tänka på att det bästa är att köra den från norr till söder.

Och missa absolut inte Alcatraz om ni kommer till SF - jättespännande och väldigt bra audiotour med suggestiv inspelning bitvis. Helcoolt - sonen som var 11 år då var helt faschinerad när han lyssnade på bandet och det gick inte att få kontakt med honom...

Ni kommer att få en kanonresa - USA är fantastiskt!