Roadtrip i Australien...

13 apr. 2010 11:30
Visningar: 2204
Hej! Jag och min sambo skall åka till Australien till hösten och funderar lite på hur vi skall resa. Tanken är att hyra bil och själva bilkörningen ska vara en del av resan (vi vill alltså helst inte flyga). Jag har redan, för ca 6 år sedan, kört från Sydney till Cairns, in mot Alice Springs och ner till Melbourne.

Vi kommer vara i landet ca 5 veckor.
Vi vill till Melbourne och Perth
Alt 1 är att köra mellan Melbourne och Perth, men frågan då är hur mycket det finns att se/göra, kusten verkar ju vara rätt klippig och karg? Någon som har erfarenhet? Och att sedan köra en liten bit upp längst den västra kusten, typ till Monkey Mia.

Alt 2 är att flyga till Melbourne, hänga där i ca 1 v och sedan flyga till Perth och köra upp längs kusten till Darwin.

Alt 3 är att köra hela sträckan, Melbourne-Perth-Darwin, men det känns som om att vi tyvärr inte riktigt har den tiden som det då krävs.

Tacksam för lite tips och idéer, saker som finns att göra på vägen.
Mvh Karin Henriksson.
Av Ziesta
13 apr. 2010 15:42
Hej,
Vad härligt att åka till Australien! :-) Jag har själv rest en hel del där. Det är ju ett enormt land så smart att inte försöka hinna med för mycket under era fem veckor. Ett bra val att välja västkusten tycker jag! :-)

Jag röstar för Alternativ 2..

Håller med om att 5 veckor är för lite tid för Alternativ 3.. eller ni skulle ju hinna köra sträckan... men det skulle nog bli väldigt stressiga dagar, och ni skulle få hoppa över mycket av sevärdheterna på vägen. Angående Alternativ 1, jag har inte bilat mellan Perth och Melbourne så kan tyvärr inte säga nåt om hur kustvägen är och vad som finns att se.. men har också hört att där är rätt kargt.. Kusten från Perth och norrut (och även söderut) har jag dock besökt och där finns massor att se. Monkey Mia, Pinnacles, Ningaloo Reef, flera nationalparker..

Om ni kommer ännu längre norrut så ligger området Kimberleys (http://www.kimberleyaustralia.com/) där med massor av vackra naturupplevelser i form av vattenfall och raviner.. I stora delar av området behöver man fyrhjulsdriven bil. Riktigt outback! Jag gjorde en road trip där 2007 (http://www.reseguiden.se/forum/resor/roadtrip-i-outbacken-26) då vi körde från Darwin till Derby och tillbaks på 2 veckor... Man kan ju givetvis tillbringa ännu längre tid där om man vill se allt.. eller om man väljer bort de värsta vägarna så går det ju att göra det till en kortare resa också.. Om ni vill se Melbourne också så kanske det dock är bättre att inte åka så långt upp som till Kimberleys utan istället se resten av Western Australia i mer lugn och ro.

Om ni ändå väljer att köra mellan Melbourne och Perth skulle jag rekommendera er att köra längs med Great Ocean Road, om du inte redan sett den. Där är väldigt vackert! En idé är att hyra bil mellan Melbourne och Adelaide och sedan ta tåget Indian Pacific mellan Adelaide och Perth. Det tar 40 timmar. Man slipper köra den långa sträckan samtidigt som man ändå får en känsla av hur stort landet är, och får se det öde landskapet. Rälsen går inte utmed kusten utan inåt landet över Nullarbor-slätten. Jag tyckte det var en rätt häftig upplevelse! Jag har bloggat lite om tågresan: http://www.reseguiden.se/minsida/ziesta/blogg/6609

När jag var i Perth tog jag en tredagars ordnad rundresa söderut mot Margaret River och Albany, samt en veckas rundresa upp mot Monkey Mia. Kanske hjälper er lite med hur lång tid det tar att se området.

Bloggen med mina favoritplatser i Australien kanske också kan ge lite tips: http://www.reseguiden.se/minsida/ziesta/blogg/8545
Rottnest Island utanför Perth med de ursöta "quokkas" får ni exempelvis inte missa.

Fråga gärna om du har några fler frågor så ska jag försöka svara! :-)

Trevlig resa!
15 apr. 2010 13:44
ow, tack för massor med nyttig info!
såg även dina 23 restips, fint!

//karin