Roadtrip från kust till kust på planeringsstadiet.

Av Matto
28 okt. 2009 16:28
Visningar: 2895
För ett år sedan gjorde jag en 3 veckor lång roadtrip i kalifornien som var riktigt lyckad så jag sitter här och panerar nästa roadtrip. Jag är lite sugen på att starta i Florida och avsluta resan i San Francisco. Jag hade tänkt mig en 4 veckor lång resa som börjar med med 1 vecka i Florida, sedan 1 vecka att ta sig från Orlando till Las Vegas och avsluta resan med 2 veckor i Kalifornien + Las vegas.
De stora frågetecknet är färden mellan Orlando och Las vegas, räcker 7 dagar och vilken väg ska man ta för att se mest fantastiska vyer? De blir inte så mycket att stanna och se allt på vägen utan mest köra och uppleva och stanna tillpå de mest sevärda ställena. Preliminärt tänkte jag om man åker längst med södra kusten till New Orleans för att sedan dra sig uppåt landet via Dallas och Oklahoma för att åka genom klippiga bergen och komma till Las Vegas norrifrån. Låter detta rimligt? Lämna synpunkter och förslag. Sen vilken väg är finast och bäst att korsa klippiga bergen i Colorado?

Blir de för stressigt och orimligt tidsmässigt så kanske jag får begränsa mig på något vis.
17 dec. 2009 00:02
Hur går det med planeringen? Har dessvärre inget vettigt att komma med, utan är bara nyfiken. Jag och min sambo skall göra en roadtrip, men vi vet inte riktigt vart vi skall börja eller sluta.. Ännu mindre vart vi skall vara där imellan :)

Din idé lät ju inte helt tokig. Sedan om den är rimlig tidsmässigt har jag ingen aning om.

Testade vägbeskrivning på google maps ( maps.google.com ) och tog vägen:

Start: Orlando
Kustvägen till New Orleans
Vidare till Houston
Norr till Dallas
Vidare till Oklahoma City
Väster till Albuquerque
Stopp: Las Vegas

Den vägen är ca 420 mil lång.

Uppskatta att du kör ~80 mil om dagen.. Är det du och "chefen" som skall åka? Delar ni på förarstolen kanske det blir ~100 mil om dagen.
Det är då 4-5 dagars jobb att ta sig från A till B. Enligt google maps så är det ca 44 timmars körningtid. Det är 9 timmar om dagen i 5 dagar.

Sedan får du ta avstickare, och raster i beräkning. Sedan kanske det kan vara skönt med lite extra tid i Dallas kanske? Ligger ju ungefär mitt på vägen. ta en dag extra där så slipper ni ta ut er på körningen.

Det där kanske du redan har kollat upp? Om inte, var så god.

När planerar ni att åka?

Berätta sedan gärna hur det gått

(En fin sak med google maps (om du inte visste det) så är det enkelt att använda vägbeskrivning. Välj A och B. Du får då en väg som google tycker är bäst. Du kan då med musen hjälp "dra" färdvägen till det du tycker verkar bättre.. Jäkligt smidigt.)

/Fredrik
Av Hawaii
17 dec. 2009 01:09
Jag inser att det är väldigt populärt med roadtrips i USA, från ena kusten till den andra. Och vill man tvunget göra det, så är det ju OK. MEN, man bör veta att mellan östkusten och Klippiga Bergen så är där många mycket långa och mycket tråkiga sträckor. Personligen tycker jag att man utnyttjar sin semester mycket bättre genom att hyra bil, t.ex. i Florida, köra runt en vecka eller två där, och sedan flyga till någon större stad västerut. Lämpligast den staden som man vill flyga hem från. Hyra bil där och göra en större roadtrip till sevärda platser i t.ex. Kalifornien, Arizona, Utah och Nevada.

Men, på 7 dagar kan man utan vidare köra från Orlando till Las Vegas. Beror mycket på hur mycket man tycker om att köra bil. 100 svenska mil per dag är en bagatell när man håller sig till Interstates. Själv har jag kört från Fort Lauderdale till San Diego (c:a 420 svenska mil) på 2 dygn. Definitivt inte att rekommendera om man är på semester (vi flyttade, och min fru och dotter flög och jag vill komma fram samtidigt som de kom fram...). Men, om man kör 80, 100 eller 120 mil om dagen kvittar i princip. De dagarna blir ju helt och hållet kördagar, med minimal (eller ingen) tid för sightseeing etc. Därför min rekommendation att helt enkelt flyga mellan öst- och väst-kust. Det enda jag vill understryka är att OM man definitivt vill köra kust-till-kust och OM man inte har något emot att köra en längre sträcka är det bättre att ta ett par dagar som enbart kördagar. Bara stanna för bensin och mat, och klara av så många mil som möjligt. Så att man kan stanna lite här och där på de intressantare platserna, och på sätt bryta upp den monotona känslan man automatiskt får när man enbart håller sig till Interstates.
17 dec. 2009 11:15
En stad som många missar är Savannah (och Tybee Island) i Georgia, kanske för att det ofta är just kust till kust som gåller istället för nord-sydligt eller tvärtom.

Är man i Florida är det visserligen en omväg för att ta sig till New Orleans men väl värt det. Särskilt om man tar ett "hopp" (som rekommenderats) till någon större stad innan the Rockies.