Roadtrip Balkan

Av Emolis
16 juli 2017 10:11
Visningar: 1197
Snart är det dags för sommarens roadtrip på Balkan och jag tänker att måste finnas massor av människor här som kan svara på lite frågor om bilkörningen där nere. Vi flyger in Split och ut Dubrovnik och reseplanen ser ut som följer Trogir - Krka NP - Plitvice NP - Baska Voda - Mostar - Kotor - Dubrovnik (boende är bokade i denna turordningen). Vet att många tar en dagsutflykt till Mostar från t ex Baska Voda, vi har dock tänkt en övernattning i Mostar för att sen åka därifrån direkt till Kotor i Montenegro (genom Bosnien). Är det någon som kört denna sträckan och vet hur vägarna är i Bosnien/Montenegro? Alternativet är annars att åka dagsutflykt till Mostar och sen vidare till Kotor från Baska Boda via Dubrovnik, men det låter lite omständligt. Vilket är att rekommendera?
Vad vi förstått kommer vi att köpa Green Card när vi hämtar ut hyrbilen. Är det ett för varje land eller ett som vi sen kan åka obegränsat över landsgränserna till Bosnien och Montenegro? Något annat vi bör tänka på när vi ger oss ut i trafiken i dessa tre länder? Tacksam för svar!
19 juli 2017 07:56
Har inte kört den vägen, men var och nosade lite på den från Montenegrohållet och på den sidan var den ok.
Vår upplevelse av vägarna i B-H var att de generellt var rätt.... tidsödande. Men prova, det låter ju spännande.
Ett tips är att följa hastighetsbegränsningarna, det vimlar av trafikpoliser som gärna gör sig en extra hacka på turister. :-)
Av Trea
19 juli 2017 23:18
Vi har kört en hel del i de här länderna med stor husbil (ca 3 månader i Kroatien och några veckor i Montenegro). Vägarna är bra, inga problem alls. Det gröna kortet behövs framför allt utanför EU (men man kan ha med sig det innanför EU också). Det står datum på det hur länge det gäller. Vi har bara rest med egen bil och då beställer man det från sitt försäkringsbolag, men när man hyr är det nog via hyrbilsföretaget. För restips om dess länder kolla gärna vår blogg:

Kroatien:
http://www.freedomtravel.se/restips/europa/balkan/kroatien/

Montenegro:
http://www.freedomtravel.se/restips/europa/balkan/montenegro/
Av Emolis
20 juli 2017 13:12
Tack för era svar! Vi kör nog på övernattning i Mostar ändå och kör raka (?) vägen till Kotor. Antar att vi får räkna med längre tid i bil än vad google map anser, men vi har ju inte bråttom :)
20 juli 2017 15:36
Ni bör nog räkna med längre tid på vägarna bl.a. vid gränstationerna som ibland kan ha kilometerlånga köer. Se till att ha ordentligt med vatten till er själva och till 'bilen'.
Trevlig resa önskas från Kroatien där temperaturen nu sjunkit från 38++ till behagligare 30 grader