Resrutt NZ?

1 feb. 2011 18:33
Visningar: 887
Hej, jag undrar vad man ska prioritera om man ska vara i NZ i 3 veckor.?

Jag har köpt Flexi-Pass (busspass). Jag ska börja i Auckland och avsluta i Christchurch. så mycket vet jag=)

snälla ge mig tips.
mvh
Av Msdr
1 feb. 2011 19:29
Oj vilken svår fråga, det finns så otroligt mycket att se på Nya Zeeland!

Vad är du mest intresserad av? Natur, djur eller adrenalinkickar?

På Nordön måste du åka till Rotorua med alla dess geothermal, det var urkonstigt och jättehäftigt med alla bubblande källor, geisrar, lerbubbelpooler m.m m.m.

Om du vill åka norrut från Auckland finns det en hel del att se, men om du ska hinna båda öarna på 3 veckor får du troligen skippa det.

Åk söderöver mot Rotorua och runt i dess omnejd några dagar, det finns mycket mer att se på Nordön, om du är intresserad av vin så åk österut mot Napier och besök en massa vingårdar. Flera nationalparker finns det ju på Nordön också, men jag skulle lägga mera tid på Sydön.

Du kommer ju passera Wellington på vägen över till Sydön (åker du båt eller flyger du?), men jag skulle tycka att en dag där räcker gott. Ganska mysig huvudstad, men inte mer än så.

Abel Tasman National Park på Sydöns nordkust bjuder på fina vandringar, relativt lättillgängligt och man kan välja hur många dagar man vill gå. En dag kan räcka, det är en superupplevelse!

Om du åker moturs på Sydön så kommer du passera bl.a. Franz Josef glacier, missa inte detta!! Fox glacier ligger jättenära, rekommenderas också!

Om du fortsätter söderöver så missa inte Wanaka och Queenstown, två jättemysiga städer med massor att göra i och runtomkring. Både ligger vid varsin sjö. Det finns både vackra nationalparker i närheten, flera Lord of the rings sites (om man är intreserad av detta), massa adrenalinstinna upplevelser och mängder av olika utflykter man kan åka på.

Ännu mer söderöver (om man orkar åka så långt) finns bl.a. Milford Sound, om du får bättre väder än vad vi hade tror jag det är en helt fantastisk upplevelse, på västkusten.

På ostkusten bör du inte missa Otago Peninsula, precis utanför Dunedin. Massa sälar och andra djur. Oamaru är bra för pingvinskådning.

Sedan kommer du ju iofs till Christchurch härnäst, men åk lite norrut därifrån till Kaikoura, det var nog en av de absoluta höjdarna på vår resa. Valskådning, delfiner, sälar, otroligt vackert landskap kan man vänta sig där.

För övrigt finns det ju mängder av nationalparker på båda öarna där man kan göra häftiga vandringar om man har tid, många vandringar sträcker sig dock över några dagar.

Vi hann allt detta på ca 4 veckor, vi körde dock med egen bil och det kan ju vara något mer flexibelt. Var också ganska stressigt att klämma in allt... Kändes som om vi missade massor i detta fantastiska land.

Vad gäller boendet så finns det mängder av vandrarhem över hela ön, vi bodde nästan uteslutande på YHA hostels. Enkelt att boka i förväg, kan ofta räcka med några dagar innan om det ej är högsäsong när du åker förstås. Bra standard och priser, http://www.yha.co.nz/default

Hoppas du får en bra resa! Om du har några specifika frågor får du gärna höra av dig!