Reskompis Norge två veckor

Av Jokris
22 juni 2014 17:44
Visningar: 219
Har inte varit i Norge sedan jag var liten grabb, men söker nu en reskamrat att tågluffa med där under ungefär två veckor i mellersta/södra Norge, för att lära känna Norges natur- och stadsliv.

Hittar man något ställe som verkar bra stannar jag gärna en dag extra, vill inte stressa från plats till plats.

På resan vill jag gärna besöka både större och mindre städer(dock ej Oslo mer än genomresa). Några förslag:

* Trondheim
* Ålesund (utsedd vackraste by)
* Bergen
* Stavanger
* Kristiansand (utsedd sommarstad).
* Flåm ( http://www.visitnorway.com/se/resmal/fjord-norge/flam/ )
* Tønsberg

Några av naturupplevelserna jag gärna skulle vilja besöka:
* Geirangerfjorden / Naeroyfjorden / Hardangerfjorden / Sognefjorden etc
* Hurtigruten
* Oslo-Bergen tågbanan
* Preikestolen

Förslag, med utgångspunkt i Oslo, skulle kunna vara att man börjar tåga mot Trondheim, stannar där två dagar, för att sedan röra sig ner längs med västkusten och besöka de olika platserna på vägen.

Låter det intressant så hör av dig på stört :)
Av Bjohan
23 juni 2014 18:06
Var till Ålesund förra helgen och körde roadtrip till Kristiansund. Där kan jag rekommendera att ta sig till Ön runde för att kolla in Lunnefågel. Är själv inte speciellt fågelintresserad men denna fågel är rätt speciell! Tyvärr var vi där runt lunchtid och lunnefågeln kommer inte dit förrän 7-9 på kvällen. Hur som helst riktigt fin topptur på ön, med sjukt fin utsikt!

Helgen eller två helger innan körde vi tåg från Oslo till Flåm och sedan färja till Bergen. Vi tog turisttåget från Myrdal till Flåm. Skulle jag göra om det och visste att vi hade tid hade jag hyrt en cykel och cyklat ned istället. Men tror inte vi hade hunnit till vår färja då. Efter det körde vi 1½ dag i Bergen och sen roadtrip in bland fjordarna, en natt i Rosendal och sen ned till Stavanger.

Tiderna som det står att köra på turistsidor stämmer inte alltid märkte vi, heller inte tiden för att gå upp för exempelvis Preikestolen etc. Google maps har rätt så exakta tider för körsträckor men då gäller det att man timear färjor och ligger strax över rekommenderad hastighet :-)

Norge är hur som helst riktigt fint och jag tror att du kommer få en toppenresa!