Reserestriktioner till Japan

14 mars 2011 20:21
Visningar: 437
Uppdaterad: 14 mars 2011, 14.24
Naturkatastrofen i Japan:

Myndigheternas arbete och avrådan från resor.

Med anledning av naturkatastrofen i Japan avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till de hårt drabbade områdena (prefekturerna) Aomori, Iwate, Miyagi, Fukushima och Ibaraki.

Naturkatastrofen har lett till stor förödelse som drabbat många människor. Generellt är läget oförutsägbart. Efterskalv med risk för mindre tsunamivågor förekommer, infrastrukturen i de berörda områdena är skadad och transportmöjligheterna begränsade. Även övriga Japan inkl. Tokyo påverkas. På grund av situationen kring kärnkraftverken har planerade elavbrott inletts, vilket kan påverka en del samhällsfunktioner.

Varken Sveriges ambassad i Tokyo eller UD i Stockholm har några uppgifter om skadade eller omkomna svenskar. Samtliga svenskar som UD:s konsulära enhet känt till vistades i det jordbävningsdrabbade området har nu hörts av, antingen direkt till UD eller via anhöriga. Svenskar på plats och personer med anhöriga i landet som är oroliga kan kontakta UD:s konsulära enhet, telefon +46-(0)8-405 10 00.

Flera svenska myndigheter följer händelseutvecklingen med anledning av den förödande naturkatastrofen. Statsministern och berörda statsråd hålls löpande informerade om händelseutvecklingen. Till stöd för detta finns Kansliet för krishantering, som är en särskild funktion inom Regeringskansliet.

I Sverige är Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, den myndighet som har ett samlat ansvar inom områdena strålskydd och kärnsäkerhet. SSM följer utvecklingen i Japan vid de kärnkraftverk som drabbats. Myndigheten gör bedömningen att eventuella utsläpp främst utgör ett hot i den nära omgivningen. Det är också där som japanska myndigheter evakuerar befolkningen. SSM svarar på allmänhetens frågor via sin växel, 08-799 40 00.

En expert från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap reste under söndagen till Japan för medverka i en hjälpinsats från FN. MSB samlar de svenska myndigheternas information om läget på webbplatsen Krisinformation.se.
15 mars 2011 11:14
Med anledning av naturkatastrofen i Japan och situationen vid de japanska kärnkraftverken avråder Utrikesdepartementet i samråd med Strålsäkerhetsmyndigheten från icke nödvändiga resor till Tokyo och den nordöstra delen av landet (regionerna Tohoku och Kanto).