Resan med stort R, vart reser vi?

18 maj 2019 13:53
Visningar: 239
Hej,

Jag känner mig en aningen bortskämd som nu skriver till er. Har rest en hel del de senaste åren, först en del på egen hand och senare med familjen. Om två år fyller jag 50 år och vill då göra resan med stort R. Men vart ska vi åka…? På min ”bucketlist” har i flera år varit Raja Ampat i Indonesien, men jag tycker nu att det blir för dyrt. Jag kan tänka mig att lägga lite extra pengar på just denna resa, men det måste kännas rimligt. Vi är fyra personer som reser, jag, min sambo och barnen på då 17 och 9 år. Jag har funderat på diverse resmål men har nu beslutsångest… :) Jag tar väldigt gärna emot tips från er globetrotters.

För att ni ska få en hint om hur våra tankar går så kommer här de resmål som vi funderat lite på:

• Raja Ampat i Indonesien
• Nya Zeeland och någon ö-grupp i Söderhavet
• Ö-grupp i Söderhavet ev kombinerat med annan destination än Nya Zeeland
• Safari i Afrika, Afrika är helt nytt för oss
• Skidåkning i USA
• Någon destination i Sydamerika, vilket är helt nytt för oss
Japan

Ja, som ni ser är det väldigt splittrat… Eftersom vi är i olika åldrar är det svårt att hitta något som passar alla, men vi älskar alla att snorkla. Skidåkning är lite nytt för oss, men det är också något som vi tycker väldigt mycket om. Vi tänker också att safari kan var en riktigt häftig upplevelse och något som alla gillar. Reslängd blir lite beroende på vart vi åker, en skidresa kanske blir på 7-10 dagar medan en resa till Söderhavet kräver 3-4 veckor.

Är det någon annan som gjort sin resa med stort R? Vart reste ni?

Tusen tack på förhand!
Tina
18 maj 2019 14:10
Nu framgår det inte när ni ska åka, men FIJI och Nya Zeeland har ju direktflyg så gott som varje dag numera, på gott och ont, och båda är Zevärda.
Till Fiji kan man åka när som helst, men åka skidor på NZ kanske inte.
Av Jonas73
18 maj 2019 16:20
Hej Tina,
För mig som är lite ”insnöad” på Sydamerika är Galapagosöarna resmålet med stort R. Snorkling i kombination med oförglömning naturupplevelse! En galapagoskryssning kan med fördel kombineras med djungeläventyr i Amazonas eller Machu Picchu och övriga sevärdheter i Peru. När jag var på Galapagos bokade jag kryssningen via Happy Gringo i Quito. På deras webbsida www.happygringo.com finns massor av tips och inspiration.

Hälsningar

Jonas
Av Asdfgh
18 maj 2019 18:30
Nya Zeeland helt klart. Hyr husbil där.
19 maj 2019 00:06
Håller med Gunillad.

Afrika.

Se Viktoriafallen, se "the great migration" i Serengheti, slappna av på Zanzibar! :)
22 maj 2019 15:37
Hej alla och tack för era svar!

Blev nu väldigt intresserad av att åka på safari i Afrika och har skickat iväg några förfrågningar till researrangörer. Men jag har en fundering kring detta med safari. Jag har hört att det ibland, mer eller mindre, kan kännas som om man åker i en djurpark. Att det kan skilja sig mellan olika länder, arrangörer, turer mm. Har ni som varit på safari några tankar kring det? Har ni några ”do’s and don’ts’” när det gäller safari?

Mvh
Tina
23 maj 2019 02:29
Djurparkskänslan får man i små parker, det är i alla fall min erfarenhet efter ett 20-tal "safaris".
Minnesvärda parker nedan.

Botswana - Chobe, Kalahari, Okawanga Deltat
Sydafrika - Krugerparken, Addo Elephant Park*
Namibia - Etosha
Kenya - Maasai Mara
Zimbabwe - Hwange
Rwanda - Parc de Volcanos (bergsgorillorna)

* Förhållandevis liten, men inte så liten som många "private game reserves" är.

Jag har själv inte besökt nationalparkerna i området kring Arusha, Tanzania men det sägs att dessa ska vara väldigt bra.

Angående olika arrangörer, det finns ungefär lika många olika arrangörer som det finns turister. Om ni syftar på svenska arrangörer så har jag ingen erfarenhet utav dessa, har dock åkt med ett brittiskt bolag som heter Exodus och det var trevligt. Gruppresa och det blev mycket engelska eftersom jag och min fru var de enda som inte hade brittiska pass. :)

Läs omdömen om de olika arrangörerana. Det går att hitta billigare och mer prisvärda alternativ än de som kommer upp på förstasidan på google.

Do's
Walking safari - som det låter. :)
Våga prova den lokala maten.
Prova den lokala ölen.

Don'ts
Prova inte den lokala spriten.
23 maj 2019 07:37 (redigerad)
Hej,

Jag åkte på safari hösten 2014 i Tanzania och det är en av de bästa resor jag gjort! Åker man vid denna tidpunkten har man stor chans att se migrationen och alla dess tusentals djur.

Vi flög till Arusha och besökte sedan Tarangire, Ngorongoro och Serengeti National Park. Längst vägen passerade vi även Manyara National Park men den hann vi inte besöka. När vi åkte tyckte jag absolut inte det var någon djurparkskänsla utan ofta gick det en bra stund utan att man såg andra bilar. Men när det är något speciellt som händer (ex en gepard som jagade en gasell eller en massa lejonungar som leker) tipsar guiderna varandra och då får man räkna med att det blir några bilar på samma ställe. Men det finns igen häftigare känsla än att se alla dessa djur i sin vilda miljö.

Vi hade ungefär en vecka till safarin, har man någon dag extra i ex Serengeti hinner man åka dit de flesta inte hinner och har då stora utrymmen för sig själva. Vi bokade hela safarin via ett svenskt företag som tyvärr inte längre finns, men chauffören tillhörde Anderssons safari.

Så här la vi upp vår safari om du vill ha lite starthjälp till planeringen:

Vi hade en natt i Arusha och sen 6 nätter ute på safari och därefter även sju dagar på Zanzibar. Tyckte det var en bra uppdelning då det var skönt med lite vila efter alla intryck under safarin. Vi delade upp det så här:

En natt i Arusha innan vi åkte vidare mot Tarangire, där sov vi en natt men hade nästan två dagars safari. Sov gjorde vi andra natten på safarin utanför Lake Manyara då det var på väg mot Ngorongoro. I Ngorongoro hade vi en dags safari och sov uppe på kraterkanten. Sedan sov vi tre nätter i Serengeti och jag rekommenderar er att nog ha minst tre dagar där då området är gigantiskt och vi bara han se en liten del. Vi flög sedan från Serengeti till Zanzibar vilket sparade oss många timmar i bilen.

Lycka till nu med ert planerande :D
24 maj 2019 13:20
Costa Rica - både Stilla Havs- och karibiska kusten - sedan yachting i Karibien.