Resa till Split och öarna Vis eller Brac

15 aug. 2010 07:48
Visningar: 11954
Hej,

Jag, min fru och vår sjuåriga dotter åker för första gången till Kroatien och Split lördag den 28 augusti för en vecka men har inget mer bokat. Vi landar på morgonen så planen är att dra ut till en ö på en gång för att sedan ta de sista dagarna i Split eftersom vi också reser hem på morgonen. Eventuellt vill vi försöka klämma in en andra ö också men vill ju samtidigt inte ”resa sönder” semestern heller.

Jag har fastnat lite för Vis och Brac. (Hvar verkar vara lite för mycket party och Korzula ligger lite avsides, kanske.) Kan du hjälpa oss välja? Om jag börjar med att tala om vad vi inte vill, så är det att hamna på ett slitet hotellområde där det inte bor någon lokalbefolkning och man inte ens kan köpa en bit bröd (tänk Albena/Golden Sands i Bulgarien, det var en besvikelse 2001 iaf).

Jag är sugen på Vis då jag lockas av att komma ifrån det allra mest turistiska men blir Vis för tråkigt för vår dotter? Finns det annan bra mat än fisk/skaldjur på Vis eller hamnar man i hamburgerträsket då?

Har det börjat lugna sig i Bol i slutet av månaden eller kommer man bli överkörd av vattenskotrar så fort man doppar en tå i vattnet? ;-)

Har ni övertygande skäl för varför vi skall åka till någon annan ö än Brac och Vis är jag beredd att lyssna!

Dessutom, kan ni rekommendera stranden Bacvice i Split? Någon annan strand? Har ni nåt bra boende i Split? Privat eller billigare hotell?

Förresten, finns det något vattenland med vattenrutschkanor runt Split eller på någon ö?

Mvh,
Brobrorsan.
Av Desires
15 aug. 2010 10:04
Hej!
Kul att ni ska till Kroatien, ni kommer säkert bli jättenöjda!
Vis är en underbar ö som jag definitivt kan rekommendera, självklart finns det annat än skaldjur på restaurangerna där så det finns säkert sådant som dottern accepterar också, ngt hamburgerträsk finns inte på någon av de kroatiska öarna. Vis är en lugnare ö men väldigt fin tyckter vi, tror ej det blir tråkigt för dottern. Vare sig Vis eller Brac är turistiska så det går inte att jämföra med andra charteröar tycker jag. Ön Brac med staden Bol (eller Supetar) tror jag blir perfekt för er, det är ju också så nära dit ifrån Split, tar bara ca 50 min med färjan som anländer i Supetar, sedan kan ni ta buss över till Bol om ni hellre vill vara där. Om jag hade en vecka skulle jag bara stanna i staden Split några timmar för att se uppleva den gamla mysiga stadsdelen nere vid hamnen, tycker inte det är nödvändigt att bo över där om man ska till Brac. Har heller inga bra hotellförslag där, men kolla denna sida som beskrivit billiga hotellförslag i Split: http://www.budgetresande.se
Har aldrig varit på Brac i augusti men stranden där är så stor och vidsträckt så även om det är mycket folk så hittar man nog alltid någon plats - och vattenskotrar har jag inte sett många överhuvudtaget i Kroatien.....så det blir nog bra där även i augusti.
Läs mer här om Brac om du inte gjort det tidigare: http://www.desires.se/#post93
Av Zoca
15 aug. 2010 11:35
Hej!
Jag håller med Desires om det mesta hon har skrivit..Du kommer inte vara besviken vad ni än väljer men eftersom resan handlar bara om en vecka det är ingenting att fundera.man tar det närmaste ..Brac och staden Bol blir perfekt både för er och er dotter..lyten by men det finns att se mycket,vacker strand och slutet av augusti är lite mindre folk..I Split är mycket folk och kan bli svårt hitta övernatning för en eller två nätter så några timmar i Split räcker att bekanta sig med staden..Vis är vacker och lugn ö men risken finns kanske att dottern blir uttråkad:-)..Det finns också andra allternativ tex att ni väljer någon stad i Makarska rivijera som ligger söder om Split..Baska Voda eler Makarska,Brela ..Makarska är lite störe och kan bli lite mer folk men har mycket fin kaffe och restaurang liv ..härlig bad i hela rivijeran och vacker natur under Biokovo bergen...googla po ställerna eller hitta på youtube...Resa med buss fungerar bra i Kroatien och det är flera turer dagligen och bussarna står på bussstation som ligger i hamnen..trevlig resa ..önskar er härlig vistelse i Kroatien..
Av Ziesta
18 aug. 2010 16:24
Hej,
Jag kom precis hem ifrån 10 dagar i Kroatien & Bosnien. Har tyvärr inte så mycket erfarenhet av de andra öarna men vi tog en dagstur till Vis från Split. Färjan gick kl 9 på morgonen, och sedan tillbaks igen kl 18. http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1522
Den delen av Vis som vi såg (huvudbyn - som dock består av två byar som växt ihop - där färjan stannade) kändes väldigt lugn och avslappnad. Härligt efter några dagar i Split där det kryllade av folk! Vid färjeläget finns en hel del restauranger och en strand, och sedan kan man vandra utmed kusten en bit för att komma till mer avskiljda badplatser och fler restauranger. Riktigt mysigt att sitta där under en parasoll och kika på alla segelbåtar som lägger till.

Så det kan ju kanske vara ett alternativ, att tillbringa några dagar på Brac och sedan bara ta en dagstur till Vis.

Det var väldigt mycket folk på stranden Bacvice när vi var där.. nästan lite väl mycket.. har hört att det finns fler och bättre stränder åt andra hållet istället, dvs väster om staden, i en park, men tyvärr hann vi inte dit.

Vad det gäller boende i Split kan jag rekommendera House Sandra. Ligger väldigt centralt bara ca 5 minuter från färjehamnen i ett lugnare bostadsområde. Vi betalade ca 47 euro/natt för ett dubbelrum med badrum.
http://www.tripadvisor.se/Hotel_Review-g295370-d941700-Reviews-House_Sandra-Split.html
21 aug. 2010 18:19
Hej,

jag tar mig friheten att citera Suziqs meddelande till mig:

"Suziq Halsningar fran Kroatien.
Att hitta boende i Split for nagon natt ar inget problem. Turisbyran hjalper er med det utan problem om ni inte redan har bokat nagot. Ar ej sa hemma nar det galler stranderna i Split men det finns andra alternativ an Bacvice, t ex Znjan. Du kan ga fran strand till strand sa det ar bara ga runt och kolla vad som tilltalar er mest.

Brac och Bol ar bra pa sa satt da det finns en hel del att gora och ni kommer inte bli overkorda av nagra skotrar :-) Zlatni Rat som ar den kanda stranden pa Bol sa har de skotrar, surfring etc men de haller sig inom ett omrade. Det finns aven andra strander.

Bol ar nagot mer turistigt an Vis. Tycker om Vis da det ar en fin o. Jag hade hyrt en bil och akt runt till de mer ororda stranderna. Ni kan aven ta en utflykt till den bla grottan pa Bisevo.

Tycker bada alternativen ar bra, skippa dock Makarska som ngn namnde. Alldeles for mycket turister och annan skit.

Nar det galler maten sa finns annat an fisk och skaldjur. Kroatien har riktigt bra kott. Tex det vi kallar kalv gar ej att jamfora med Sverige.

Hoppas att ni far en trevlig resa!"

Jag hoppas att det är ok Suziq, för nu är det gjort!

Om en vecka har vi landat i Kroatien och troligtvis tagit oss ut till en ö. Det lutar åt Brac till att börja med men vi har inte spikat nåt ännu. Börjar dock längta rejält nu!
21 aug. 2010 18:24
Förresten, jag har läst att folk har bott "mitt i palatset i Split". Vad innebär det? Är det vanligt privat boende innanför nån sorts ringmur? Det är väl inte i så att Diocletianus palats är intakt och man bor i hans salar...?
21 aug. 2010 19:10
Hej!
Vi var i Kroatien tidigare i sommar. Åkte då efter tips från annan reseguiden-medlem till byn Komiza på Vis. Vilket vi är mycket glada för! Vi bodde i byn Vis och tog en dagsutflykt till Komiza. Det tog 15-20 minuter med buss från hamnen i Vis. Vid nästa kroatienresa blir det ett längre stopp där. Komiza var en jättefin och genuin by. När vi anlände på morgonen var lokalbefolkningen i full rörelse i byn. Det fanns flera små stränder, vilka var mycket fina.
Hälsningar
Anna