Resa runt en vecka i Egypten

Av Nelsa
23 aug. 2011 19:57
Visningar: 831
Hejsan!

Vi är en familj på mamma pappa och en tolvåring som funderar på en liten semester i börjar på oktober. Vi har aldrig varit där därför har en hel del frågor!

Tanken är att ta en billig endast-flyg-biljet till Hurghada, slappa ett par dagar där och sedan ta en tur till Kairo och kanske även Luxor och sedan återvända till Hurghada och därifrån åka hem igen.

Nu till frågorna:

Går det att få tag på boende i form av privata rum så som det går i t ex Grekland eller Kroatien. Vi vill inte vara låsta till ett hotell utan försöka att hyra rum när vi kommer till ett nytt ställe.

Hurdan är förbindelsen mellan städerna, går det tåg och bussar?

Måste man boka engelskspråkig guide i förväg om man vill åka till pyramiderna eller finns det att få tag på på plats?

Hurdana är priser på mat och transport i förhållande till Sverige?

Mycket tacksamma för svar!! :-)

nelsa
Av Annl
24 aug. 2011 09:41
Hej,

Mitt förslag är att ni tar kontakt med Egyptiska Statens turistbyrå (Misr Travel) som ligger på Strandvägen i Stockholm.

Jag skulle inte (är i och för sig en försiktig general) föreslå att ni åker runt själva på det sättet som du beskriver och orsakerna till det är flera; ni reser med barn och då bör ju extra säkerhetsåtgärder företas, Egypten är ett fattigt land och man kan väl med fog tro att det inte är lika säkert som före revolutionen eftersom de ju inte kommit riktigt i ordning.

Vad gäller boende och standard i Egypten så är jag tveksam till det privata boende som du skriver om; betänk att det är enormt stor skillnad på standarden där och jämfört med Sverige. Enligt min uppfattning bör man bo på femstjärnigt hotell där för att få OK standard.

Vi var för några år sedan på en rundresa i Egypten och hela det paketet hade Moustafa på Egyptiska statens turistbyrå fixat,; när vi kom till flygplatsen kom det en man och hämtade oss och tog oss till vår bil där chauffören väntade och sen kördes vi till hotellet där mannen ordnade så att vi fick fina rum. under hela vistelsen hade vi vår egen chaufför och så fort vi skulle flyga så följde mannen med till flygplatsen och ordnade med incheckning m.m.

Om det går bussar till Luxor vet jag inte eftersom vi kördes dit av chauffören men jag skulle verkligen inte rekommendera att åka buss dit då det som sagt är enormt fattigt i Egypten och man passerar rejält fattiga områden.

Egypten är ett fantastiskt land och man skall absolut åka dit men måste ändå tänka på att det är rejält annorlunda än Sverige och att detta kan göra det nödvändigt att resa på ett annat sätt än man kanske gör till andra ställen.

OCH glöm inte att ta med er massor av handsprit och ta erforderliga vaccinationer så att ni inte får semestern förstörd av magsjuka som ju drabbar så många som reser till Egypten.
Av Nelsa
24 aug. 2011 11:30
Oj, låter allvarligt! :-/ Vi är inte strandfolk någon av oss och är vana att utforska det "riktiga" landet och folket när vi kommer till ett nytt land, men det låter nästan som om det kan bli för mycket "riktigheter". Fast samtidigt läste vi nyss om en hel del som gjort det som vi tänkt, fast det kanske var innan revolutionen då. Låter som en dyr grej det du beskriver, vi hade tänkt oss bara en förhållandevis billig semester denna gången, bara sticka iväg en vecka lite snabbt.

Ang boendet, det var nog det jag nästan mistänkte att att hyra in sig i privata hus kanske inte är så enkelt. När vi bilar runt i Europa så är det i stort sett det som gäller, roligt att träffa människorna också, men så funkar det nog inte i Egypten...

Hmmm.......
Av Annl
24 aug. 2011 13:51
avvakta och se så skall du se att det säkert kommer fler inlägg som kan bekräfta eller kullkasta min bild...
24 aug. 2011 21:22
Det går bussar både till Kairo Och Luxor som du kan boka på en inhemsk turistbyrå, Guide medföljer så det är inga problem men boendet självklart skulle jag INTE tänka mig något annat än ett bra hotell. Privata boenden tror jag inte på för då skall du ha en känning där nere så du vet vad du får.
Av Hathor
24 aug. 2011 22:23
Det går att hitta privata rum då ni kommer fram,komforten kan de däremot vara lite si o så med.men de ordnar sej säkert,de finn ju en del hotell som säkert har lediga rum..
Att resa runt i egypten är rätt stökigt,de kan vara svårt att få biljetter till bussarna,ibland komme man med ibland inte,ofta så går de inte att köpa biljetter innan utan i anslutning till att bussar går,,ofta ska de betalas mutor..mkt kontroller på bussar o tåg så håll hårt i biljetterna,kontrollanterna är rätt militanta..
Det går som sagt Bussar mellen städerna hurghada luxor,kairo.
Tåg mellen Luxor o Kairo,inget jag rekommenderar,stökigt skitigt rörigt,man kan få flytta runt på tåget om man inte betalar mutor...
Jag har själv rest runt mkt på egen hand i detta land o de är inte alltid att de blir som man tänkt.,då har jag bara haft mej själv att tänka på.
Det bästa sättet att ta sej till Kairo är att ta flyget som tar en timme..rimligt pris också..
sen tar ni en taxi från flyplatsen till pyramiderna,utanför pyramidern,finns de massor av personer som kan guida er,dom flesta talat bra engelska..
Priset varierar ju ,men pruta alltid...
Kairo ett kaos av trafik,men en taxi kan ni alltid stoppa o ta er fram..billigt är de,gör upp om priset innan ni går in i bilen..
Om ni åker med ett rese bolag så kan ni ju också åka med på deras utflykter,de är de bästa sättet att ta sej runt om man är i detta land för 1 gången.
Myndigheterna har stoppat all försäljning av resor på privata resebyråer
så de andra alternativet är då lokala bussar...
På lokala bussar o tåg bör man alltid ha täckande kläder,...o ha en låg profil..emellanåt kan polis o militär
kontrollera passagerarnas biljetter o pass...de är verkligen inte som att resa i Europa...
Vill ni äta billigt,gå o ät där egyptierna själva äter...prova korshari en egyptisk nationalrätt bestående av makaroner o kött--grönsaksgryta o kyckling,Falaffel,o fool---------Egypten är för övrigt inget matland...

pizza o dylikt vid turiststråken ,där trissas priserna upp..ju närmare vattnet ju dyrare...
men i stora hela är det billigt att turista i egypten

Vad man bör beakta är att de kan uppstå oroligheter mkt snabbt,landet är ju inte i ett stabilt skede
ha koll på vad som skrivs på Ud o rekommendationer.
Vaccinering av Hepatit A O B(twinrix)ev rabies,de finns mkt vilda hundar i detta land..

Lycka till o ha de kul
Av Nelsa
29 aug. 2011 17:42
Tack allihopa för era svar! Vi har funderat och funderat och kommit på att vi hoppar Egypten för i år och tar en tur till Azorerna istället! :-) Vi gillar väldigt mycket Hawaii och det känns som om Azorerna är en något svalare version av det! :-)
Av Annl
29 aug. 2011 17:46
Hej igen,

Azorerna låter väldigt spännande och jag hoppas att ni får en fin resa.

Bara för några veckor sedan så var det en artikel om just Azorerna i K-bilagan i Svenska Dagbladet en söndag. Det kanske kan vara något att kolla på.
Av Nelsa
29 aug. 2011 19:33
Kollade efter K-bilagan på nätet, men det finns nog inte. Fast jag hittar en hel del info på nätet och ju mer jag kollar dessto mer kär blir jag... :-)
Av Hathor
29 aug. 2011 21:37
AZORERNA EN FANTASTISK PLATS PÅ VÅR JORD,DET KOMMER NI ALDRIG ATT ÅNGRA. ATT DEN ÖGRUPPEN BLEV ERT VAL,
.
DE ÄR EN LUSTGÅRD...
M
Av Krezz
14 sep. 2011 14:53
Apollo hade Sista Minuten resor med namngivet hotell för 2 300 kr häromdagen så försök hitta en sådan istället för att "krångla till det" med att boka på plats då är allt klart när ni kommer dit och ni kan koncentrera er på upplevelsen. MVH Sören