Resa och uppleva Norrland

2 mars 2015 17:15
Visningar: 4330
Hej. Jag har aldrig varit längre norr ut i Sverige än i Säfsen (Det var när jag var liten så jag minns knappt). Jag har en mycket stor reslust att se och uppleva den norra delen av Sverige, men jag vet inte hur eller vart. Så det jag skulle vilja är att få massor med olika tips med är vilket färdmedel som är bäst (bor i Östergötland) och vad som man bara måste se och uppleva.
2 mars 2015 19:13
Hej, enklast om man vill uppleva Norrland är ju bil, men det kan också funka med tåg.

Det som är fantastiskt och unikt med Norrland är ju naturen, att det fortfarande finns vildmark och "väglöst land", så det tycker jag absolut att du ska satsa på att uppleva, gärna genom vandring.
Kungsleden är väl det mest uppenbara att börja med. Abisko - Nikkaloukta tar en vecka, Saltoloukta - Kvikkjokk 4 dagar.
Om man vill starta lite lugnt kan man istället bo på ett ställe och göra någon eller några dagsetapper.

Här har jag skrivit om en sån ganska lugn dagsvandringsresa i Västerbottniska fjällen:
http://www.4000mil.se/?p=759

Gurken passar alla och är mycket vandring för liten insats...

Har även gått första etappen på Kungsleden från Hemavan till Viterskalet och tillbaka samma dag, en vacker vandring det också och lite mer krävande:
http://www.4000mil.se/?p=2397

Annars finns ju Höga kusten också, bland topp 10 vackrast i Sverige tycker jag absolut:
http://www.4000mil.se/?p=1090

Mycket vandring där också men även båtutflykter, bad mm.
Av Hille2
3 mars 2015 03:28
Ja, skynda er om ni vill se orörd natur i Sverige! Den är unik men inom några år kommer det mesta av den att vara täckt av stora vindkraftverk som man valt att placera här med bidragspengar istället för ute vid kusten där de behövs. I stora delar av Jämtland är det redan försent.
3 mars 2015 22:32
Ja jag håller nog med att egen bil är toppen då det är lite långt mellan vissa orter osv.
Om man t.ex. flyger upp till Kiruna så kan man där hyra bil och ge sig iväg på turer runt om i den fina fjällvärlden. Från Kiruna till Narvik är tågresan finare än bilvägen men man blir ju mindre låst om man har egen bil och stannar var man vill.
Sen har du ju den fina älgparken i Vittangi http://www.moosefarm.se/. Där kan man få klappa älgkalvar när de finns färdiga.
Om man aldrig varit nära Kebnekajse så kommer man med bil så nära som hit: http://www.nikkaluokta.com/
Sen har du Esrange rymdstation om man är intresserad av det: http://www.rymdkanalen.se/blogg/2013/05/tips-f%C3%B6r-rymdtokiga%E2%80%A6-bes%C3%B6k-esrange
Beroende på när du tänkt åka så kan man besöka ishotellet på vintern i Jukkasjärvi http://www.icehotel.se/
På sommaren kan man mata renar i Jukkasjärvi och mycket annat http://www.jvt.se/46-460.html
http://www.norrbotten.se/besoeka.html
Ja det finns hur mycket som helst.
Mvh
Av Gw51
3 mars 2015 23:51
Hej, midnattssolen!, Om du inte upplevt den så är tiden från midsommar och några veckor in i juli finfina. Det går utmärkt att sitta på stf i Abisko och blicka ut över Torneträsk mitt i natten. Då har du ju tillgång till den fina naturen med bl a Lapporten på samma gång. Det finns fina fjäll överallt om du gillar natur, men den ligger inte alltid vid vägarna....Om du vill vandra så är Kungsleden relativt lätt överallt, för att inte tala om Sylmassivet som ju ligger mer söderut (dock ingen midnattssol).

Enklast (och oftast billigast) är att flyga upp och ta buss, alt tåg eller bil däruppe. Att ha egen bil upp är ett ok alternativ ffa om ni är flera, men då får du tänka på att det tar flera dagar att komma upp mot fjällvärlden i Lappland.

Vintertid - fjällen och ICEHOTEL. Abisko profilerar sig med norrsken.
4 mars 2015 22:15
En kul tur där man får se massor är att ta flyg eller tåg, om det fortfarande går, till Kiruna och hyra bil där. Kör norrut till Treriksröset och ta båten och en kort vandring och beskåda där tre länder möts. Finns camping att bo på. Kör vidare in i Norge och ut på Lofoten. Från Lofoten via Narvik till Abisko. Gå till Trollsjön . Om man har tält och stormkök kan man komma billigt undan.

Om du bara vill vandra är Jämtlandstriangeln härlig.

Området runt Tärnaby och Hemavan har fantastiska fjäll turer i olika svårighetsgrader. Där behöver man bil.
Under veckan då gränshandelsmarknaden är sär det lite liv och rörelse och en del guidade turer.
Höga kusten underbart, helt unik natur.bil rekommenderas.