Resa ensam - vad ska du tänka på?

Av Teresen
9 okt. 2013 10:41
Visningar: 2224
Jag jobbar som redaktör på Reseguiden.se och ska skriva en artikel om att resa på semester ensam. Har du gjort detta? Vad rekommenderar du för resmål? Vad ska man tänka på och undvika?

/Terese, redaktör Reseguiden.se
Av Marilcj
11 okt. 2013 18:45
Tycker du fått dålig respons Terese...måste väl finnas några ensamresenärer här ute på RG?!?!
Själv nyfiken eftersom jag har ungdomar som börjar planera för att resa ut på annat än me morsan eller på charter!
11 okt. 2013 19:42
Hej Terese,
Bidrar gärna med tips till din artikel, undrar bara om svar på dessa 3 frågor räcker som underlag? Ämnet är hur stort som helst.
/M.
11 okt. 2013 21:37
För att skriva en sådan artikel så hoppas jag att du rest en del själv, då det annars kan bli en rätt fattig artikel om du inte får in en större mängd svar för att kunna jämföra olika resenärens smak och tycke etc.

Jag har rest en hel del själv, då både till turistställen (dvs mellan städer med båt/liftat/buss/tåg etc.) och genom långfärdscykling med tält etc. med en mängd övernattningar i det vilda.

Resmålet beror på vilka intressen och vad man vill se, så det finns inget specifikt att rekommendera. Om jag ändå skulle rekommendera något ställe så är långfärdscyklingen i Namibia, tågluffning i Indien, vandring i Nepal grymma ställen och inga problem att resa på om man är ensam.

Vad man ska tänka på är att vara öppen för nya vägar dvs inte planera allt in i detalj, använda din instinkt och lyssna på andra resenärer, lokalbefolkningen etc. för att resonera vad som är säkert och bra. Exempelvis så är restauranger som är folktomma sämre än överbefolkade ställen, då de populära är populära av en anledning osv.

Mvh Daniel
11 okt. 2013 22:07
Jo jag har också rest lite ensam och det har aldrig varit några problem....man är försiktig och har huvet på skaft så....undvik att bli för onykter...:)
Kan rekommendera ett nära resemål och det är att åka tåg i Schweiz......min kusin bor i Zürich och från henne bestämde jag mig för att själv utforska lite av tågvärlden i Schweiz. Älskar att åka tåg där bland alphus och natur.
Först for jag till St. Mortiz och kollade in där jag bröt mitt ben en gång....sedan for jag vidare till Schul och hälsade på överläkaren.
Andra trippen gjorde jag mot Zermatt och där var så mysigt att jag stannade. Lite kul var att åka bergbanan upp till Gornegrat (Gornergrat rack railway, the highest open-air railway in Europe) och se Schweiz högsta topp Dufourtspitze samt Matterhorn och inte en enda turist utom jag......jo herrejosef där kom ett par kineser som fick ta ett kort på mig framför Matterhorn.:)

Det är så mysigt att fara omkring på dessa orter och hoppa av och på i alpvärlden och kan även rekommendera Glaciäraxpressen!

Har även rest ensam bl.a till Goa i Inden utan problem.
Mvh
12 okt. 2013 14:31
Australien är ju perfekt att resa runt i själv, då det finns bra kommunikationer och hostels överallt. Dessutom är där så många andra backpackers där så det är lätt att träffa andra. Det finns mycket att göra och mycket är anpassat för just backpackers.
Av Teresen
14 okt. 2013 13:49
Hej!
Tack så mycket för era svar på hur man bäst reser ensam. Det känns som det finns många där ute som funderat på detta - så tack för bra underlag. Fortsätt komma in med era bästa tips!
Av Dirgis
14 okt. 2013 21:00
Jag tänker inte vart är det lämpligt att resa när man reser själv. Mina resmål bestämmer jag först och därefter börjar jag undersöka hur jag ska resa.
Till vissa ställen har jag använt lokala resebyråer som jag har tagit kontakt med innan eller på stället.
Nyligen har jag rest på Sidenvägen( sex länder) och då reste jag med sex vänner från olika delar av världen. Vi hade planerat själv resan innan och därefter tog vi kontakt med några resebyråer längs Sidenvägen och en valde vi ut. Det finns inget man klaga över.
När jag är ensam på resan går jag inte ut då det är mörkt och bor nära ortens centrum.
Viktigt är också att ha nödvändiga dokument i olika väskor intill kroppens framsida. Alla dokument som rör resan behåller jag kvar i datorn till resan är avslutad.
Av Bintang
14 okt. 2013 23:14
Jag håller nog med om omöjligheten i att skriva en artikel om ensam resande om man aldrig gjort det själv eftersom det är en djupt personlig upplevelse. Om jag ska bidra med något så är det att vara öppen för att ändra sig och att absolut inte ha mer än en lös resplan. Lita totalt på din magkännsla om något känns "fel" så dra dig inte för att framstå som paranoid, dra hellre en gång för mycket än en gång för lite.
Om du är på ett ställe du inte vill vara på och inte borde vara på så ta kommandot, be om hjälp 99,99% av alla människor kommer att vara schysta och chansen att välja rätt är större om du väljer än om du blir vald (som offer).
Det finns ingenting som ger ett större självförtroende än att resa ensam, att veta att jag fixar att komma kl2 på natten till en busstation i Jakarta som inte är med på kartan eller att bli väckt och avsläppt en minibuss mitt ute i Taklamakan vid ett vägsjäl och våga lita på att det faktiskt kommer att koma en buss som plockar upp dig.
Att bli sjuk är inte att rekommendera men det löser sig det också även om du svimmar av ett malaria på en fullastad båt mellan Zanzibar och Dar-es-Salaam. Ha alltid någon som vet vart du är och som kan få hem dig om det behövs.
Ställen att rekommendera för ensamresor alla ställen jag varit utom Indien.