Regler kring 90/180-dagars turist"visum"

15 mars 2016 13:27
Visningar: 559
Hej,

Jag var 10 dagar i Brasilien i början av Mars i år och nu vill jag åka tillbaks det igen i sommar. Då tänkte jag bara kolla vad som gäller kring turist"visumet".

Man får ju vistas i landet 90 dagar under en 180-dagars period. Men vad innebär det mer specifikt i mitt fall?

Min gissning är att det är oavsett antalet in-/utresor och vilken "flytande" 180-dagars period som helst, dvs åker jag tillbaks i sommar så har jag alltså rätt att stanna upp till 80 dagar.

Man skulle också kunna tänka sig att en 180-dagars period slutade när jag kom hem i Mars, och att jag därför kan stanna upp till 90 dagar nästa gång?

Eller att det i värsta fall är så illa att det bara är 1 in-/utresa per 180 dagar, med upp till 90 dagars vistelse i landet.

Någon som kan bekräfta hur det ligger till? Tack på förhand!
16 mars 2016 15:56
Hej!

Jag tror faktiskt inte du behöver vara orolig, utan är ganska säker att du kan besöka landet igen. 180-dagars perioden är ju 90 dagar i landet och sen 90 dagar utanför landet. Men nu var du inte där hela perioden i och för sig men tror inte det ska vara några problem, dom är inte så jätte strikta verkar det som. Jag var i Brasilien 2014 och bodde hos min kompis och hennes familj (Brasiliansk familj) och jag var till och med där längre än 90 dagar, jag stannade 105 dagar eller något och trodde jag skulle få betala värsta böterna när jag kom till flygplatsen men det enda dom gjorde var att ge mig ett papper och sa att jag kunde ta med de hem och nästa gång jag besöker Brasilien så kan jag ta med de pappret och eventuellt betala en liten summa men att jag förmodligen inte behövde det.

Frågade även min kompis nu (som bor i Brasilien) om hur det ligger till och hon sa också att det inte ska vara några problem för dig! :)