Privat chaufför?

Av Marviil
3 juni 2018 05:51
Visningar: 391
Vi ska till Marrakech i november 2018 och ska "boka" in en privat chaufför som kör runt oss i Atlasbergen tre dagar. Har hört att det ska kosta ca 120-150 EUR per dag. För oss känns det viktigt att vi får en bra person /guide som är pålitlig och bra på engelska.

Ska man vända sig till någon lokal förmedling / resebyrå eller maila sitt första hotell i Marrakech för att boka detta? Vi har en femåring med oss så jag undrar också om de har bilbarnstol där nere?

Tacksam för råd.
3 juni 2018 17:52
Hej,

Om ni har bokat ett "fint" hotell så kan ni höra med dem och ställa frågorna som du ställer här. (Hotell som är 4-5 stjärniga bör kunna svara, dock kan man inte vara säker på annat än de absoluta lyxhotellen som La Mamounia o.s.v. och då kostar det mer).

Bor ni på en riad så kan ni också höra med ägaren, men jag skulle hellre råda er att boka med en aukoriserad turistbyrå av högre klass.

Trafiksäkerheten i Marocko är något annat än här. Vi bokade en chaufför via vårt 4-stjärniga boende förra gången, från flygplatsen och in till medinan. Bilen som hämtade oss hade hål i golvet så vi kunde se marken under oss medan vi åkte, chauffören körde ungefär som bilen såg ut och bälten fanns självklart inte.

Bilbarnstolar har jag aldrig sett i Marocko, men det kan hända att det finns hos bättre firmor, t.ex. med Hertz och andra bilfirmor kan man ju boka det som tillval även i Marocko.

Många bilar är av dålig standard, det finns ingen regelbunden koll av bromsar o.s.v., och bälten är fortfarande något som saknas i många både petit taxi och grand taxi. (Petit taxi är mindre bilar som tar max 3 personer och kör inom städerna. Grand taxi är vanligtvis stora Mercedes som tar 6 passagerare och kör utanför och mellan städer). Dessa Grand taxis används ofta av de som "guidar" i Atlas.

Om ni fått ett ungefärligt pris på 120-150 Euro per dag så låter det som att det är priset för en typisk Grand taxi med chaufför. Bättre bilar av typ Minivan med AC och bra säkerhet kostar mer per dag om ni inte hittar andra att dela er rutt med och på det sättet kan dela på priset.

Jag är inte lika frekvent i Marocko som jag brukade vara, men har ändå gjort mer än 20 resor dit, och spenderat mycket tid på både landsbygd och i städer, och trots att jag älskar mycket med Marocko så måste jag erkänna att trafiken är hemsk, jag skulle inte känna mig trygg med att ta med mig ett barn på bilresa om jag inte hade bokat med ett bolag av hög kvalitet. Lycka till!
Av Marviil
6 juni 2018 09:38
Tusen tack för ett bra och utförligt svar. Vi ska försöka få kontakt med en "aukoriserad turistbyrå av högre klass". Har du tips på en sådan i Marrakech?
Av Marviil
10 nov. 2018 07:38
Kan meddela att vi anlitade First Marrakech Tours då de fått bra betyg på TripAdvisor. De körde runt oss i fyra dagar (Marrakech och Atlasbergen) och allt fungerade väldigt bra. Stor och modern bil och föraren kunde en del engelska. Rekommenderar dem.