Port Elizabeth, Ta sig runt

Av Boden
10 juni 2018 17:29
Visningar: 508
Jag kommer att åka till Port Elizabeth nu till hösten.
Jag har aldrig varit i Sydafrika tidigare och undrar nu vad som är det smartaste och smidigaste sättet att ta sig runt i Port Elizabeth, buss, taxi, hyrbil, etc?
10 juni 2018 18:48
Hej,

Jag spenderade 5 dagar i Port Elizabeth förra året, som turist.
Jag hade inte heller varit i Sydafrika tidigare, vilket föranledde att jag och mitt sällskap de första dagarna var lite vilse och inte visste hur hög kriminalitet det är även där. Vi trodde i vår okunskap att det skulle vara betydligt säkrare i Port Elizabeth än i t.ex. Kapstaden och Johannesburg, men fick snabbt lära oss att läget inte är mycket bättre.

Vi bodde i de bättre delarna av Summerstrand på Hotel Radison invid stranden, trots det så blev vi informerade på hotellet om att absolut inte gå ut efter mörkrets inbrott, inte ens till den lilla affären Pick´n´Pay bakom hotellet, och det var så som lokalbefolkningen också gjorde verkade det som. Efter 19.30 var det helt tomt ute, men som tur var hade vi fin utsikt och bra uteplats på hotellet så det var ok.

En dag var vi ute och promenerade på stranden, mitt på dagen. Vi hade kommit ett par hundra meter från hotellet och hade bestämt oss för att gå längs med stranden mot golfbanan när vi blev stoppade av en man. Han sa "Ni är inte härifrån väl?" Vi sa att vi var på besök och han sa då att han hade förstått det för att det var extremt farligt att gå där vi gick, det skedde ofta överfall i området, och kriminella låg på lur i buskarna. Han var själv där enbart i syfte att träna sina vakthundar, och sa att han inte ville låta oss gå tillbaks på egenhand. Med andra ord eskorterade han oss tillbaks till hotellet bara för att det var så pass farligt, och detta var alltså ett par hundra meter från vårt hotell som enligt ryktet ligger i "de bättre" delarna av staden.

Vi frågade på hotellet hur man skulle ta sig runt, och de rekommenderade hyrbil om man var extremt van vid tuff trafik, men de sa samtidigt att man alltid måste låsa dörrarna och aldrig stanna ens vid rödljus i vissa områden av staden.

Taxi var dessvärre väldigt dyrt, för en sträcka som tar mindre än 5 minuter att köra så ville de ha motsvarande 150 kr, väldigt mycket med tanke på lönenivån i Sydafrika.

Det finns Uber, och det verkade användas av somliga, men rekommenderades inte av hotellet eller andra invånare som vi pratade med.

Det finns även en slags minibuss som kör vissa rutter och som stannar om man vinkar in dem. De är nog det minst säkra alternativet, men kostar också minst. Många som kör dem är påverkade och det spelas hög musik i de flesta av dem, så de är inte svåra att känna igen.

Vi kände oss i ärlighetens namn ganska begränsade vad det gällde att ta oss runt, men som tur var hade vi dag 2 bokat en privat guide som visade oss runt i stan i hans egen bil. Han var född och uppvuxen i Port Elizabeth, men även han talade väldigt mycket om att det var en farlig plats. Turligt nog för oss så sa han att vi kunde ringa honom om vi behövde komma någonstans eftersom vi hade bokat ytterligare en tur med honom några dagar senare. Vi ringde honom med andra ord när vi behövde skjuts och han ville inte ens ha betalt, trots att han var pensionär och inte hade det så gott ställt (vi gav honom förstås pengar ändå).

Nu blev det ett långt inlägg, kanske mest på grund av att jag hade önskat att jag hade fått den informationen som jag skrev ned innan jag själv åkte.

Lycka till och ha det härligt i fina Sydafrika!