Pilgrimsleden

Av Isaann1
21 feb. 2009 20:00
Visningar: 2474
Är det någon som vandrat på pilgrimsleden? Isf nå tips och i vilken del om man inte vill vandra hela??
Av Legusta
22 feb. 2009 12:25
Jag har inte vandrat men läst lite fornnorisk historia om Kung Olav den Helige när jag var i Norge och där funnit heliga platser & pilgrimslederna.
Det finns flera leder till bland annat Nidarosdomen eller Vadstena
http://www.pilgrim.nu/leder.htm

Genom Värmland går du leden så här:
http://www.utmark.se/php/show.php?doc=pilgrimsleden&lang=se

******************************************************************
Omedelbart efter det att Kung Olav den Helige hade dött började under och mirakler ske. Olofs baneman Tore Hunds sår läkte ihop när kungens blod rann över hans hud. Jostein den blinde återfick synen nar hans ögon kom i beröring med det vatten som den döde kungen hade tvättats med. Ryktena om miraklerna om de järtecken som skett i samband med Olofs död spreds snabbt . Många började betrakta kung Olof som en helig man. Ett år och fem dagar efter slaget grävdes kistan med Olofs kropp upp. Så här beskriver Snorre Sturluson händelsen: "Kistan hade då åter kommit upp ur jorden och den var frisk som om den hade varit nyhyvlad.Biskop Grimkel gick dit där man hade öppnat kung Olavs kista. Där var en ljuvlig doft. Biskopen blottade kungens huvud och hans ansikte hade inte förändrats. Kinderna var röda som om han just hade somnat. De män som hade sett kung Olav då ban stupat såg en stor skillnad, eftersom hans hår och naglar hade vuxit, nästan som om ban hade levt här i välden hela tiden sedan han stupade."

* Bot för sjukdomar

Biskop Grimkel heligförklarade kung Olof. Hans kropp placerades i en silverkista och fördes till Clemenskyrkan i Nidaros där den sveptes i silke sattes över högaltaret. Snart började människor vallfärda till hans grav i tillbedjan och för att söka bot för sina sjukdomar. I sandsluttningen vid Nidälven, där kungen tidigare varit begravd, sprang det fram en källa. Har byggdes ett kapell till Olofs ära.

Olof fick status som norskt nationalhelgon och som Norges evige kung - Rex perpetuum Norwegiae. Olof den Helige blev snabbt ett älskat helgon med ett otal tillägnade kyrkor, festdagar med mera i Norden och Europa. Helige Olofs grav i Nidaros var tillsammans med Jerusalem, Rom och Santiagodi Compostela de viktigaste vallfärdsmålen för europeiska pilgrimer under hela medeltiden. Redan cirka 1070 nämner Adam av Bremen i sin krönika att Nidaros var ett betydelsefullt och välbesökt pilgrimsmål.

Efter reformationen i slutet av 1530-talet fortsatte människor, trots för­ bud, att vallfärda tillhans grav. Detta upphörde dock i samband med att svenskarna skändade och förseglade graven under det nordiska sjuårskriget; på 1560-talet.

Att människor under medeltid besökte Nidarosdomen och andra platser med helgon har flera förklaringar. Det hör dels ihop med helgonkulten inom katolska kyrkan, dels med botgöringen. Att besöka en helig plats kunde ge syndernas förlåtelse och minska risken att hamna i skärselden. Pilgrimsvandringar gjordes i syfte att bota sjukdomar eller för att sona ett brott man begått. Vandringarna uppmuntrades av kyrkan och kungen.

Källa: http://www.pilgrimmedelpad.se
*****************************************************
Av Asok
23 feb. 2009 14:34
Nu tror jag väl att de är pilgrimsleden i Spanien du menar?

Har ingen egen erfarenhet men har varit på en mycket intressant föreläsning som Marita håller. Länker går till hennes
hemsida och du kan säkert kontakta henne för lite information.

http://www.levauppleva.se/
Av Anandi
17 mars 2009 00:10
Om det är den spanska pilgrimsleden,som egentligen är många leder som alla slutligen leder till Santiago de Compostela,så antar jag att du syftar på den mest omtalade,el camino francés.De flesta börjar i Saint Jean Pied de Port på franska sidan Pyrineerna sedan har man lite under 80 mil att gå om man ska hela vägen till Santiago.Många,speciellt spanjorerna själva går småsnuttar av den beroende på hur mycket ledig tid dom har,det kan bli ganska trångt,speciellt på helgerna.Du kan börja där du vill och gå så långt du har tid med.Det enda är att om du vill ha ett Compostela,altså ett "diplom" när du kommer fram till Santiago så måste du ha gått de sista 100 km. i en följd och till fots ( ung. från Sarria).Naturligtvis finns det guideböcker..riktiga sådana med kartor,dagsetapper historik etc.Kan man tyska så har dom de bästa kartorna.Men leden är så välvandrad och välmärkt att man inte behöver guiden för att hitta rätt.På tyska heter den Jacobsweg.Amazon har guider till flera leder.Engelska guideböcker finns också.Om du söker på csj.org (dom har också bokhandel) eller elcaminosantiagocompostela så kommer du att hitta fullt med information så du kan välja en lagom snutt att vandra.Det är bra att börja på ett ställe där man kan få ett credencial,ett pilgrimspass,så man kan sova på alberguen eller skaffa ett innan man åker,info finns på csj.org.
Ha de så kul