Phuket med omnejd med tonåringar?

26 aug. 2010 09:57
Visningar: 1421
Hej!

Vi är 2 vuxna och 2 tonåringar som ska resa till Phuket i december. Vi flyger in på Phuket och hem från Krabi 15dgr senare.

Vi vill inte stressa runt för att se 'allt' men sol/bad, shopping, upplevelser, sightseeing, ja liv och rörelse i kombination med avkoppling vore trevligt.

Jag tar tacksamt emot tips där vi får uppleva platser där charterhotellen och småbarnsfamiljer inte dominerar. Vi bor hellre lite avsides i lugn miljö men på promenadavstånd till större gator med restauranger etc.
Rena, fräscha hotellrum och bra poolområde önskas.

Jag har tänkt mig en resrutt enligt följande:
Start i Phuket och bo 7 dagar på Kata eller i Kamala för tid till shopping och lite sightseeing, bl.a Similian Island
.
2-3 dagar - PhiPhi Island

Vidare de sista dagarna till Koh Lanta eller Ao Nang/Railey? andra tips?

(Jag har bara varit i Bangkok och på Koh Samui tidigare - de andra är första gångs besökare i Thailand)

Tack på förhand!
Petronella
26 aug. 2010 11:00
Petronella skriver:
"Vi bor hellre lite avsides i lugn miljö men på promenadavstånd till större gator med restauranger etc.
Rena, fräscha hotellrum och bra poolområde önskas."

... och så vill du till Phi-Phi? Helt motsatsen till var du vill ha!! Undvik den kloake! Det finns så många mycket mysigare öar...... och paradis stränder.

Koh Lanta är bra i södra delen på västkusten

Trevlig resa
26 aug. 2010 14:01
Hej

Jag kan tipsa om förlade boende från egen erfarenhet :)

I Kata... Kata Poolside Resort samt Ricos Bungalow.
I Kata Poolsides rate så ingår det frukost buffe, detta ingår ej i Ricos, men är lätt att hitta precis utanför Ricos.
Till stranden har du ca 3-4 minuter att gå från bägge dessa boenden.

Om ni åker till Phi Phi, så har ni ett bra boende som heter Banyan Villa mitt i den lilla byn.
Till PhiPhi tar det ca 1,5 h med stor båt.

Härligt att ni kommer att få uppleva Similan, det en av mina absoluta favorit platser i Thailand.
Helt otroligt vatten samt underbara vita stränder.

Bästa hotell raten får du genom http://www.sawadee.com/

Ni kan höra av er om ni har några frågor, hjälper gärna till.

Trevlig resa/Siam
26 aug. 2010 14:08
Phi Phi har gjort sitt - satsa på Ao Nang och Koh Lanta istället! Jag gillar överhuvudtaget inte Phuket (iallafall inte de största stränderna) utan föredrar charmiga och "halvturistiga" Ao Nang och lugna & avkopplande Koh Lanta. Det är lätt att tillbringa en vecka eller två på respektive ort!

Gillar ni att snorkla så hittar du fantastiska öar söder om Koh Lanta ex Koh Rok. Där kan man inte bo utan dit åker man över dagen med speedboat. Det finns däremot andra öar som har både fin snorkling och där man kan bo över ex Koh Muuk och Koh Ngai.

Varför inte ö-luffa i en vecka? Kolla in denna klickbara karta: http://www.andaman-island-hopping.com/overviewcentral.htm Från Koh Lanta går flera snabbfärjor till bl a Koh Lipe.
Av Begesk
27 aug. 2010 08:56
Min beskrivning av Phuket: Kata Beach har till skillnad från Karon Beach en mysigare buktig och bevuxen strand , som ger naturlig skugga, och inte bara är LÅNG och tråkig. Allt är relativt. Kata är långgrund och passar utmärkt för barn. Jag upplevde inte att Kata hade så mycket shopping. :=) OK, det finns prydliga affärscentrum! Vill du ha "drag under galoscherna" skall du bo i Patong Beach. Där finns allt, men kanske väljer man att bara bo där under några dagar. Jag bodde på ett hotell vid "strandvägen" som heter Swiss Hotel, hemsida www.swisspatong.com , och det var helt OK. Mitt i smeten men ändå tyst! ... och 100 meter till stranden ... och med pool. ... och billigt. Vi betalade 2 000 B inkl frukost för ett dubbelrum.

Ett lugnare ställe är södra Phuket, som är helt underbart och jag reser mycket så det omdömet borde väga tungt. Ex. Phi Phi, en riktig turistfälla och har gjort sitt , är utslitet både här och där och vattnet i vikarna vid näset är i princip otjänligt för bad. Dessutom luktar det avlopp, med en stinkande bäck mitt i f.d "paradiset" . ”Turistbyn” byggdes SNABBT upp efter tsunamin, utan någon typ av planering. Restaurangerna vid hamnen är i många stycken katastrof och saknar en genuin thailänsk charm. Utskänkningställe utan service. Det finns öar utanför som emellertid är sevärda om man löser ståbiljett på stranden!!

Phukets södra del: Besök Nai Harn beach, Ya Nui Beach, etc.. Jag åkte moped dit eller ta bussen. Vid Phuket Yacht Club finns bra resorter. För att kolla behöver man nog någon typ av fordon om man inte är "hulken" och vill gå mycket.
Öster om Phuket finns många öar och norr ut.
Surin Beach är bra och kan också besökas, mm.
Av Sos08
27 aug. 2010 09:41
Hej!

Ni kan titta på våra resealbum från 07 och 08 så kanske ni får lite tips.

2007 var vi i Ao Nang, Phi Phi, Koh Lanta med omnejd. Och på Phi Phi kan man få både liv och rörelse och lugnt ikring sig beroende på var man är på ön. Vi bodde på Phi Phi hotel som ligger väldigt centralt men där var det ändå lugnt och nära till allt. Sen tillbringade vi ofta dagarna på en strand längre bort och vill man inte gå så går det ju lätt att ta en longtail dit.

2008 var vi på Phuket, Coral Island (strax söder om Phuket), Kao Lak och även en tur till Similan Islands.
http://www.reseguiden.se/minsida/sos08/resor

Önskar er en skön resa!
Mvh SoS
27 aug. 2010 10:34 (redigerad)
INFORMATION OM Ö-LUFFNING

Karta:
http://www.andaman-island-hopping.com/overviewcentral.htm

Transport:
Utgår ifrån Hat Yai eller Trang. Du kan komma med buss, tåg eller flyg dit. Därifrån med taxi, (svart och en ”hjälpsam” thailändare), eller buss till Pak Bara. Hat Yai ligger i en provins som man inte bör åka i enligt rekommendation. Några har blivit skjutna där, men inte så många turister.

Förutsättning: Pak Bara. Ligger längst söder ut i området Satun.

Hur tar man sig hit?
EX: Taxi från flygplatsen i Hat Yai. Kostar ca 1800-2000 B. (2009) Tid ca 1,5 tim.
Du tar dig vidare från Pak Bara med motorbåt. Speedboten kostar 400 B (2009) och tar ca 45 minuter. till Koh Bulon. Avgår enligt tidtabell ca 13.00. Reservation, allt kan förändras. Hårt väder kan förekomma! ... tar Längre tid. Väl på plats kan du sedan åka till "alla" öarna. (Se kartan)

Pak Bara är en lämplig start för att nå öarna Koh Lipe, Koh Bulone, etc.
Har man väl nått dessa öar så kan transportera man lätt sig vidare med motorbåt. Resorterna kan lämna uppgifter och utföra bokningar av resan.

Man kan också ta sig vidare med longtailboats, men är långsammare och knappast billigare, men kolla!

Öar som Koh Tao, som är nationalpark är det lämpligt att ta longtailboats från Koh Bulon . Ön är trist.Tält gäller och många regler.

Koh Bulone:
Här finns det många resorter och för att nämna några så är Pansand Resort och Bulone resort, två som är jätte bra. Pansand tycker jag var bäst och har god kontakt med stranden och har en lugn miljö.
Då ön saknar pir så hämtar en longtail båt dig för 50 B (2009) vid speedboaten, som ligger vid boj ca 200 m från stranden och direkt utanför Pansands Resort.
Härliga stränder och goa promenader på ön. Möjligheter att besöka andra småöar i närområdet. Bra snorkling och tillgång till ofarliga varaner.

Koh Mook:
Koh Mook med resorten Sawaddee, där "hyddorna" ligger i skugga, vid stranden. Har ett bra matställe.
Charlie Beach Resort, kan du välja AC eller fläkt. De enklaste hyddorna ligger med bra kontakt med havet. Resorten är stor och har en opersonlig prägel. Har en pool, där folk som tror att de köpt resorten, härjar. Typ: "Jag och mina barn har semester". Livligt och höga skrikande öldrickande pappor och läskdrickande barn. Poolen inbjuder till denna miljön. Bl.a Apollo har resor hit. Min erfarenhet och andras är att här står Pappan och dricker öl och barnen ligger i poolen och vill "hela tiden" ha sin pappas uppmärksamhet. Många gillar den miljön, andra föredrar att njuta av naturen och fågelsången och ormar och myggbett ... och annat. Undvik kpoolen så är det OK. :=)
Koh Mook Sivalat Beach Resort, är ett mycket bra ställe. Resorten ligger längst ut på en udde så du har strand på båda sidor om ditt boende. Har också pool. Stillsam och sober miljö ..... men kostar lite mer. Något avskiljt.

Koh Krada:
Koh Kradan, som ligger mitt i mot Koh Mook, är som Koh Ngai. (Se nedan). Kalum Village är en bra resort, Många är nybyggda.

Koh Ngai (Hai)
Koh Ngai med resorten CoCo Cottage, är en mycket bra boplats och har verklig trevlig personal. (2009) Omtänksam!
På denna ö, som ”bara” är för turister, (inget fiske eller gummiodling, etc) har bungalows byggts utefter stranden. Du kan flytta på dig söder ut ifrån CoCo och kolla läget. Stranden är bättre där vid ebb. Härliga strövområde är på stranden och över ön på till den sk "utsiktspunkten. Vacker regnskog och få ormar, men de finns. Tyvärr en del glas på stranden. Plockade upp en handfull med skärvor på varje promenad. ... ... Men det är tyvärr Inte unikt med glas på stränderna i Thailand.

Och så är det ..... gruppöarna Koh Phi Phi Don, Koh Phi Phi Larna och Koh Bambu. ..... Puhhh!
Phi Phi har gjort sitt. Nedsliten och har för mig ett otjänligt vatten i vikarna Loh Dalum och Ton Sai Bay. Stinkande bäck rinner genom bebyggelsen. Invånarna är "turist luttrade." Många matställen är turistfällor. Alla kommer inte att hålla med, men vi har olika mål med vad vi vill med vår semester.
Koh Phi Phi Le är mycket vacker ö med höga bevuxna bergsformationer. Det är som att åka in i en vulkankrater. Ön har många vikar, som alla är fyllda med båtar och stränderna medger bara "ståplatser". Men beroende på vilka referenser som man har, det är många som vill ha sin semester så. Personlig smaksak!
Koh Bamboo är ännu inte förstörd. Mindre resorter finns men dåligt med matställen och i övrigt en paradisö, där man kan gifta sig. : =) Ön ligger norr om Phi Phi.

Det finns en ö på västkusten som heter Koh Chang, som ligger vid Burmas gräns, och skall Inte förväxlas med på ostkusten. Den är inte så fin. : = (Men naturlig ....) med mörk sand och mörk växtlighet . En del gillar den ändå. Hippis?..... som hade tatoos istället för kläder. Enkla bungalows vid stranden

Koh Lanta, den s.k "Svensk On". Cirka 2,6 mil lång.
Södra delen, på den västra sidan, har ön fina vikar och vips är du ifrån en rak lång strand och den "Svensk Ön". Där ligger resorterna inbäddade i regnskogen och på sluttningen mot havet. Bra Ständer. Själv bodde jag på Lanta Marin Parkview Resort, men jag vill inte rekommendera det stället. Jag fick en känsla av att resortent "gick dåligt" och drevs av fel personal. Annars var läget och bungalowen helt ok. Baren uppbyggd på vrak ved. Men det fanns andra resorter i närområdet som skulle kunna passa den mest kräsne. Vissa resorter hade personalen "vita handskar" och hade en otrolig fin service. På södra delen av ön finns en nationalpark. Ön har givetvis många apor. Från ön kan man också ta longtail-båt till Andra öar för snorkling eller dyk. Koh Rok och Koh Ha är bara något exempel. ... men kolla att inte ankaret slängs i korallreven! Tyvärr inte ovanligt. Boj skall det vara.

Man marknadsför ett vattenfall, som efter regnperioden (december-.mars?) Inte har något vatten. Däremot är det kul att besöka sjözigenarna på Ostkusten. Byn Old Town är en turistfälla, men kan upplevas. Dyrt och ofta en dålig kvalité på maten. Man fuskar med innehållet och fyller på med ex mycket is. Var på er vakt! Ingen IS!

Längst ner i söder, på ostsidan, ligger en resort som kan fylla ett nytt "ark". Man tar upp betalning när gästerna parkerar. Går man in för att vara intresserad, men sedan int e accepterar, så åker man ut. Fotografering är inte tillåten. Ett JÄTTE trist ställe. Akta ER!!! Personalen verkade vara rädd för Damen i Svart. "Svarta Damen" : =)

Detta är bara några exempel.
27 aug. 2010 10:36
Citerat från begesk:
Min beskrivning av Phuket: Kata Beach har till skillnad från Karon Beach en mysigare buktig och bevuxen strand , som ger naturlig skugga, och inte bara är LÅNG och tråkig. Allt är relativt. Kata är långgrund och passar utmärkt för barn. Jag upplevde inte att Kata hade så mycket shopping. :=) OK, det finns prydliga affärscentrum! Vill du ha "drag under galoscherna" skall du bo i Patong Beach.
Om jag var er skulle jag bo just i tex Kata, sen om ni vill ha störst utbud på (allt) så kan ni ta en taxi till Patong som ligger bara 15-20 minuter bort.
Själv tyckte jag att det var göör skönt att bara kunna besöka Patong under tex en kväll, för att sen ta en tuk tuk tillbaka till lugnet i (Kata).

Glöm ej bort att besöka dessa underbara stränderna Laem Sing, Nai Harn samt Ya nui Beach.
Mellan Nai Harn osh Ya Nui har ni bara 5 minuter med transport.
Laem Sing ligger ca 45 minuter bort från Kata
27 aug. 2010 10:46
Siam skriver: "Själv tyckte jag att det var göör skönt att bara kunna besöka Patong under tex en kväll, för att sen ta en tuk tuk tillbaka till lugnet i (Kata)."

Kolla priset innan du börjar att åka. Här kan du bli lurad av den "hjälpsamme" thailändaren.Den resan är nämligen en "gottepåse" för tuk tuk-killarna.

Och du .... rid inga elefanter då gynnar du djurplågeriet. En del elefanter mår säkert bra, men långt ifrån alla. Man bör upprätta nationalparker där djuren kan bo.

Ät heller inte tigerräkor. De många uppodlingsdammarna förstör miljön och den naturliga växtligheten, exempelvis mangroveträsken.
28 aug. 2010 10:45
Tack för alla tips och råd!

Bästa hälsningar
Petronella