Pengar och visum

Av Marie71
18 nov. 2019 18:18
Visningar: 233
Hej!
Nu är HCMC och Na Thrang bokat över årsskiftet. Ser mycket fram emot att upptäcka Vietnam!
Lite experttips från er kunniga hoppas jag på:
Bästa/billigaste stället för att skaffa visum på nätet (antar att det inte går att ordna på flygplatsen).
Dollar och/eller dong? Finns det några restriktioner på in- och utförsel av valuta?
Tack på förhand!
18 nov. 2019 20:11
Hur länge ska du vara i landet? Om vistelsen är max 15 dagar, inklusive in och utresedagarna, så behövs inget visum, endast utresebiljett. Annars e-visum för 25 USD via den här länken. https://immigration.gov.vn/web/guest/trang-chu-ttdt

Nu var det ett tag sedan jag besökte Vietnam, men det var inga problem att ta ut kontanter i bankomater med svenska Visa eller Mastercard-bankkort. De vanliga uttagsavgifterna tillkom, beroende på vilket kort du använder. Dong går bra att använda överallt, men på vissa hotell och andra turistattraktioner anges priserna i USD och dong. På de ställena lär det inte vara några problem att betala med USD, men det är inte nödvändigt att ta med USD, förutom möjligen som någon form av nödbackup. Se dock till att spendera alla dong innan ni lämnar landet, för utanför Vietnam tjänar de inget till förutom souvenirer. Bra artikel om pengar i Vietnam: https://www.tripsavvy.com/money-in-vietnam-1629945

Vi hade lite problem med oärliga taxichaufförer i Vietnam. Kanske har de rensat upp nu, men när jag besökte Vietnam var det vanligt att taxichaufförer försökte lura turister genom att ta dem till fel hotel, låta deras kumpan säga att hotellet är fullt och sedan lura på dem något annat, svindyrt och dåligt hotell. Den här typen av scams är dock svårare att genomföra när alla har mobiltelefoner med Google Maps, så förhoppningsvis har det avtagit. Vi var med om det en gång, men lyckades avstyra det i tid, skällde ut chauffören och blev körda till rätt adress till slut. Efter det höll vi oss till de stora taxi-kedjorna och hade inga mer problem med taxi.

I övrigt var Vietnam ett fantastiskt land att besöka. Trevliga människor, rikt på kultur och god mat. Dyk in på lokala hak och undvik restaurangerna med 300 rätter enbart riktade till turister.
Av Marie71
18 nov. 2019 22:29
Åh, tack för ditt svar och den nyttiga valutalänken! Vi är iväg 18 nätter så det är precis över gränsen. Hade önskat att resebyrån kunde fixa visat, men nu får jag våga mig ut på nätet.
Av Evoline
5 feb. 2020 16:34
Max uttag på bankomat är oftast runt 2-3 miljoner dong, stod och drog ut ett antal gånger och hoppades att banken inte skulle spärra kortet.
Inga problem med Visa eller Mastercard, många restauranger och hotell tar emot det.

Använd Vinasun om du ska åka taxi eller ladda ner Grab (som Uber), men du kan bara lägga till ditt bankkort när du är i de länder som har Grab.
Bara att ladda ner och registrera hemifrån och lägga till bankkortet när man landar. Finns gratis wifi på flygplatsen.
Medlemmen har tagit bort svaret