Pengar

10 jan. 2014 16:19
Visningar: 1350
Vi ska resa runt i Burma i 3 veckor, vad får man räkna med per dag och person i boende och mat (inga lyxhotell men heller inte hostel)? Finns det uttagsautomater? Kan man betala med kort på 3☆hotell? Är det så svårt att få tag i hotell som det verkar när man läser på nätet? Är det lätt att köpa transport till olika sevärdheter och nya platser?
Tacksam för info
Av Cickie
20 jan. 2014 11:33
Hej Susanne.
Vi var i Burma i slutet av november 2013, men vi reste inte runt. Ska man göra det är det flyg som gäller, vägarna är hemska.
I Burma är det bara kontanter som gäller, ta med dollar och växla på plats in till kyat. 1 dollar = 1000 kyat ungefär. Det går även att betala med dollar.
Kort har du ingen användning för alls. Vi var bara i Ngapali och en halvdag i Yangoon, men några uttagsautomater såg vi inte.
Inte ens de finaste hotellen tar kort, inte heller banker.
Vi reste charter, men träffade en del människor som reste på egen hand, och de hade inte haft några problem att få tag i boende.
Maten är jättebillig, i Ngapali ca. 25 kronor för en god middag med öl.
Trevlig resa!
20 jan. 2014 12:43
Hej,
vi reser också iväg till Burma snart.
Det verkar som att det numera finns uttagsautomater:
http://www.lonelyplanet.com/thorntree/thread.jspa?threadID=2368746

Vi kommer att ta med det vi tror att vi kommer att behöva i form av nya Dollar och Eurosedlar.
Och i så fall ta ut om det skulle visa sig att det inte räcker.

Vi har bokat boende innan, just pga att vi läst om att det blir fullt.
Våra billigare boenden kostar typ $70 per rum och natt. Sen bor vi dyrare också...
Av Mgoser
26 jan. 2014 20:23
Åkte till Burma för andra gången i november. Första gången så blev jag orolig och bokade en natt när jag anlände , den här gången bokade jag inget i förväg och hade inga nämnvärda problem - rumsbrist innebar att jag ofta inte kunde välja mellan rum med egen toa , på ett ställe mötte jag senare på dan några som höll på att vandra mellan olika fulla hotell/guesthouses. Från sju dollar per natt i Hsipaw till ... tror det dyraste rummet var kring trettio dollar i Yangon.

Bankomater som funkar med våra kort börjar dyka upp mer och mer, och nojan över dollarsedlar med minsta lilla tecken på att vara använda har också släppt betydligt.

Tåg är kul , i vanlig klass extra kul men kan bli slitigt på långa sträckor. Bussar ... tog bl.a. en de luxe buss ner till Yangon som var i bättre klass än dom flesta plan jag flugit. allt från det till typ slitna indiska lokalbussar. Båt på Irrawaddy verkar oxå lovande , extremt långsamt motströms. Nästa gång...

Viktigaste lärdomen från första gången : flyg inte både in och ut från Yangon . Det kostar lite mera att ta ena vägen via Mandalay , men betyder att man slipper åka samma väg två gånger.